Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ - unitate de învãtãmînt de prestigiu

Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ - unitate de învãtãmînt de prestigiu

Motto: „Educatia trebuie sã tinteascã a face pe om folositor societãtii“ - Ion Ghica

Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ Sãbãoani, situat la 12 kilometri de Roman, se apropie cu pasi repezi de împlinirea a 150 de ani de activitate si a devenit, în ultimii ani, un lãcas de învãtãmînt ce s-a înscris pe linia progresului, beneficiind de un management de calitate, dublat de un act educational la înalte standarde. Multi dintre absolventii liceului teoretic au urmat forme superioare de învãtãmînt, în prezent fiind doctori, ingineri, specialisti, ziaristi, dovadã a unui act educational de calitate, a seriozitãtii si profesionalismului colectivelor de cadre didactice. ÃŽn anul scolar 2005-2006 institutia de învãtãmînt din Sãbãoani a avut rezultate remarcabile în ceea ce priveste managementul si rezultatele scolare. ÃŽn prezent, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ Sãbãoani are în administrare si învãtãmîntul prescolar si, primar si gimnazial, fiind centru de executie bugetarã. Astfel, învãtãmîntul prescolar a cuprins 262 copii cu vîrste între patru si sapte ani, învãtãmîntul primar a fost urmat de 641 elevi, în 28 clase, la fel ca si în învãtãmîntul gimnazial a cãrui efectiv a fost 798 de copii. ÃŽnvãtãmîntul liceal, filiera teoreticã, a fost structurat pe specializãrile: Matematicã - Informaticã, Stiinte ale Naturii, Filologie si Stiinte Sociale, cursurile fiind urmate de 437 de elevi, la un numãr de 16 clase. 140 de elevi au ales Scoala de Arte si Meserii si s-au pregãtit în domeniile textile-pielãrie si mecanicã. Procesul educational de calitate a fost asigurat de 119 cadre didactice, dintre care 111 cadre calificate, dintre care 33 cu gradul didactic I, si opt necalificate. „A fi profesor înseamnã a-ti lãsa toate bucuriile si necazurile la usa clasei si a te înarma cu rãbdare si multã dãruire, pentru a-ti juca cel mai nobil rol: acela de cãlãuzitor al sufletelor de copii. A fi director însemnã si mai mult. Nu ajunge sã fii profesor, sã fii doar actor. E nevoie de mai mult, de mult mai mult. Si atunci, îti dai seama cã trebuie sã pui în scenã cea mai grandioasã piesã: educatia convertitã în reusita în viatã. Pentru a trece peste greutãtile de zi cu zi, îmi spun cã emotiile si gîndurile mele se vor regãsi în realizãrile de mîine ale copiilor de azi si îmi mai spun cã atunci cînd ai pornit la drum cu intentia sincerã de face un pic mai bunã viata celor din jurul tãu, nu se poate sã nu reusesti“, a declarat Iuliana Doljescu, directorul coordonator al Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri“ Sãbãoani.

Dotãri la standarde moderne

Unitatea de învãtãmînt a pus la dispozitia elevilor 50 de sãli de clase, laboratoare de fizicã, chimie, matematicã, geografie, istorie, limba românã, biologie si douã cabinete de informaticã. De asemenea, în cadrul liceului a fost amenajatã o bibliotecã în care elevii pot gãsi cãrti de literaturã si de specialitate. Unul din punctele forte prin care elevii au acces la o documentare si informare superioarã este centrul special amenajat în acest scop. În cadrul liceului mai functioneazã un cabinet de asistentã psihopedagogicã si sapte ateliere pentru instruirea practicã. Educatia sportivã a elevilor se desfãsoarã în douã sãli de sport. Centrul de Documentare si Informare este considerat o facilitate modernã, interactivã, directã si functionalã, care îl pune pe elev într-o nouã posturã de învãtare, o alternativã metodologicã ce se constituie într-o fereastrã deschisã cãtre lume. În acest spatiu elevii liceului au acces la internet on-line, multiple posibilitãti de cercetare si documentare prin vizualizarea paginilor web, dar si prin enciclopedii, dictionare, albume, literaturã de specialitate, beletristicã, ziare, reviste, CD-uri si casete video sau audio.

Activitãti extracurriculare si proiecte de parteneriat

Ca o materializare a calitãtii actului educational, au fost realizate proiecte de parteneriat cu alte licee din Franta, prilej cu care, în februarie 2006, un grup de 20 de elevi s-au deplasat în Franta si au prezentat trei spectacole pentru diferite comunitãti franceze.
De asemenea, nu sînt uitate zilele importante din an, cînd elevii, în afara procesului educational, sustin activitãti pentru sãrbãtorirea celor mai importante evenimente, precum pomenirea personalitãtilor marcante, a scriitorilor clasici, muzicieni, pãstrarea datinilor si obiceiurilor a sãrbãtorilor si traditiilor religioase. Cadrele didactice din Sãbãoani au cãutat sã initieze proiecte de parteneriat educational în scopul ridicãrii nivelului de perceptie si cunoastere a elevului. Astfel, a fost încheiat un proiect de parteneriat interjudetean, intitulat „Prietenia, floare rarã“, între unitatea sãbãoneanã si scolile din Bartes, Mãnãstirea Casin si Scoala de Arte si Meserii „Scarlat Longhin“ din Dofteana, Bacãu. Elevii claselor a III-a B si D participã cu un proiect educational initiat de revista „Image Doc“ din Franta, ce se aflã în curs de desfãsurare. Tot în acest an, în cadrul „Proiectului pentru ÃŽnvãtãmîntul Rural“ se desfãsoarã un subproiect intitulat „Informatia localã“, ce va dura nouã luni, cu o valoare a grantului de 17.700 RON, finantare semnatã de Guvernul României si Banca Internationalã pentru Reconstructie si Dezvoltare, iar contributia comunicãtii locale va fi de 3.000 RON.

Articol afisat de 1958 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de profesor la data 19.03.2007 16:34
Minciuna GOGONATA a uneia dintre slugarnicele lui Drexler
Din materialul prezentat nu reies rezultatele remarcabile în ceea ce priveste managementul si rezultatele scolare. Ar fi fost normal sa fie consemnate cateva rezultate concrete la invatatura si educatie, pentru ca de asta se investesc bani in invatamant. O fi unitate de elita intre cele din mediul rural. De ce nu s-a spus cum au fost investiti banii in toamna lui 2006. Aceasta directoare este cea mai mare sluga a lui DREXLER, care a numit-o sefa comisiei de titularizare si pe care a servit-o cu toate ilegalitatile comise in 2005, iar la examenele nationale invarte tezele cu pilele inspecttorilor cu o foarte mare dexteritate. Sa-i fie rusine ca a avut curajul sa iasa cu minciuni in presa!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective