Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 12 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Abuz marinãresc la CSM

Masã în potcoavã cu prezidiu, sticle de apã mineralã si tot tacîmul. Trinitatea prezidiului cu Tatãl, Fiul si Sfîntul Duh, la locul ei. Numai cã Tatãl nu face parte din lumea magistratilor (este vorba de sedinta de bilant a Consiliului Suprem al Magistraturii), ci este chiar presedintele României, venit nu din ceruri, ci de la Cotroceni. Bilantul organismului suprem al magistratilor se va încheia cu alegerea noului presedinte. Remarc doar raportul militar al magistratilor la presedinte. Fiecare vorbitor se simte obligat sã spunã ce are de spus nu Consiliului, ci domnului presedinte. Încerc sã-mi imaginez o sedintã similarã a magistratilor în Statele Unite ale Americii. Acolo nu existã un Consiliu Suprem al Magistraturii, ci un fel de Barou Unic, încorporînd judecãtori, procurori si avocati. O sedintã în care sã vinã presedintele SUA, Regan, Clinton sau Bush junior sã se protãpeascã în mijloc, sã dea cuvîntul, sã dea indicatii, sã se încrunte la cine vrea si sã zîmbeascã la cine are chef. O asemenea scenã acolo nu este posibilã. Iat-o posibilã în România, cea de-a 26-a sau a 27-a tarã a Uniunii Europene. Pe gîrla Dîmbovitei, prezenta presedintelui pe post de invitat-conducãtor al sedintei CSM a fost dîmboviteanã. Chipul ridat al presedintelui indica o anume obosealã. M-am gîndit cã a dormit prost. Cã se simte indispus din motive personale. Cã pregãteste prin încruntare un discurs aspru si sãpunitor pentru slujitorii justitiei române.
Iatã, însã, cã se petrece un lucru mai grav decît spectacolul jalnic pe care îl avem în fatã. Presedintele nu aude foarte bine discursul cam moale al noului procuror general, femeie. Se lasã cu o ureche în fatã si este evident nemultumit. Un zgomot îl deranjeazã. Dã vina pe un televizor dintr-o camerã vecinã si sugereazã a cîta oarã cã media este vinovatã. Presedintele suspendã intempestiv sedinta de bilant a CSM fãrã sã supunã la vot intentia sa, fãrã sã întrebe pe cineva. Decizia e ca pe vapor. Gata, terminãm pînã cînd închideti televizorul sau pînã cînd astupati sunetele care vin de afarã.

„Mojicia politicã a devenit o retetã de succes“

Afarã vreo zece amãrîti scandau cu voci pricãjite nemultumirile legate de procese nedrepte. Mã aflu la tarã, am vãzut aceastã scenã la televizor si nu stiu cum o vor comenta politicienii si analistii-jurnalisti. Presedintele României a arãtat, încã o datã, dupã opinia mea, pînã unde poate merge mojicia politicã. Mojicia politicã a devenit o retetã de succes în România, inventatã de Traian Bãsescu si multiplicatã si în alte zone de putere.
Cã Traian Bãsescu a dormit prost azi-noapte e treaba lui. Cã a fost prost dispus - se poate. Cã-si bate joc de cine are el chef, ne-am obisnuit. Ceea ce m-a indispus cu totul pînã la starea de revoltã si greatã a fost lipsa de reactie a vîrfurilor magistraturii. Cei din salã nu erau nici croitoresele de la APACA si nici reprezentantele sindicatului coafezelor din Mizil. Stai, nea Caisã, trebuia sã spunã numitul Gîlcã, sef al CSM, nu matale decizi dacã oprim sau nu oprim sedinta, pentru cã bîzîie o muscã prin odaie. În primul rînd, matale nu prea ai ce cãuta aici. Dar nu sîntem în SUA, ci în România, drept pentru care, constitutional, presedintele are ce cãuta pe acolo, asa cum are ce cãuta si pe la Guvern, si prin Parlament, si pe la SRI, si pe la Golden Blitz. Ubicuitatea conducãtoare a presedintelui este tragica realitate a României de azi din Uniunea Europeanã. Confruntat cu magistratul sef Gîlcã si ai lui, presedintele n-a întîlnit nici o opozitie, nici o punere la punct, nici o revoltã. S-au agitat pe coridoare doar jurnalistii. Atît. Cei care nu i-au respectat pe magistrati n-au fost amãrîtii de afarã. Magistratii n-au fost respectati de seful statului. El le-a trosnit un dos de palmã, el le-a arãtat cã face ce vrea si cu ei, si cu armata, si cu serviciile secrete, si cu natiunea. Sedinta CSM întreruptã brutal de Traian Bãsescu pentru cã bîzîia un televizor nu este doar o probã de mojicie, ci o probã de conducere bananierã a unei tãri.
P.S. Obrãznicia de a sugera din start numele viitorului presedinte al CSM în persoana unui procuror („asa vrea muschii mei“) nu se mai pune. Ce mai conteazã!

Articol afisat de 1636 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tabletã de Lucian AVRAMESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective