Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Crizã de fortã de muncã în Neamt

Crizã de fortã de muncã în Neamt

• în judet, se înregistreazã o diminuare masivã a numãrului de anagajati • în ultimii doi ani, numãrul contractelor individuale de muncã înregistrate a scãzut cu aproape 5.500, iar acela al contractelor încetate a crescut cu peste 37.000 •
aderarea României la UE va determina cresterea numãrului nemtenilor care vor pleca la muncã în afarã •

O crizã majorã de angajati se prefigureazã pe piata muncii din judetul Neamt, începînd din acest an, aceasta fiind provocatã, în bunã parte, de aderarea României la Uniunea Europeanã, care sporeste sansele de a gãsi un loc de muncã în strãinãtate pe bazã de contract.
Judetul Neamt se confruntã cu o diminuare a fortei de muncã angajate de cîtiva ani încoace.
Potrivit unor date statistice puse la dispozitie de cãtre Inspectoratul Teritorial de Muncã (ITM) Neamt, din 2004 încoace se constatã o scãdere spectaculoasã a numãrului de contracte individuale de muncã înregistrate si o crestete a celui de contracte încetate. Astfel, dacã în 2004 la nivel de judet erau înregistrate 33.702 contracte individuale de muncã, iar în 2005 - 30.984 contracte, în 2006 numãrul acestora a scãzut la 28.155. În ceea ce priveste contractele individuale de muncã încetate, trendul este puternic ascendent. Astfel, în 2004 au încetat 27.854 contracte individuale de muncã, în 2005 au fost închise 35.000, iar în 2006 numãrul acestora aproape cã s-a dublat fatã de anul anterior, adicã au fost încetate 65.264.
Contractele de muncã încheiate au drept cauzã demisiile, concedierile, pensionãrile etc. Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre Ioan Popescu, seful ITM Neamt, foarte multe contracte de muncã încetate în ultimii ani au avut drept cauzã plecarea în strãinãtate a nemtenilor.
„Luînd în considerare aceste date si tinînd cont de faptul cã aderarea tãrii noastre la Uniunea Europeanã sporeste sansele contractelor de muncã în strãinãtate ale românilor, cred cã marea problemã cu care se vor confrunta în 2007 angajatorii din Neamt, ca de altfel din toatã tara va fi aceea a fortei de muncã, atît calificatã, cît si necalificatã, specificã fiecãrui loc de muncã. De aceea, eu le recomand angajatorilor sã încerce sã îsi motiveze salariatii si sã îi pãstreze în continuare la locurile de muncã pe care le au în prezent. Multi nemteni au plecat la muncã în strãinãtate în ultimii ani, iar de acum numãrul acestora va fi si mai mare“, a declarat Ioan Popescu, seful ITM Neamt.
Pe de altã parte, în România a început sã se simtã prezenta fortei de muncã strãine, mai ales din rîndul lucrãtorilor extracomunitari, cu precãdere din Republica Moldova si din tãrile asiatice. Pentru anul în curs, Ministerul Muncii a fost împuternicit de cãtre Guvern sã elibereze 12.000 de permise de muncã pentru cetãteni strãini care solicitã joburi în România. În momentul de fatã, sase cetãteni strãini, care lucreazã la firme din Neamt, beneficiazã de permise de muncã. Cu prilejul controalelor fãcute anul trecut, au fost sanctionati doi agenti economici care foloseau cetãteni din Republica Moldova care munceau la negru. La una dintre acestea au fost depistati 35, iar la cealaltã - 30. Prima a fost amendatã cu 550 milioane de lei, iar cealaltã, cu 450 milioane.
Cît priveste munca la negru, numãrul nemtenilor depistati fãrã forme legale în 2006 a fost de peste 3 ori mai mare fatã de al celor înregistrati în 2005 - 460, fatã de 135. Valoarea totalã a amenzilor aplicate în 2006 a fost de 6,775 miliarde de lei, în timp ce, în 2005, s-a situat la nivelul de 185 de milioane.

Articol afisat de 2200 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective