Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Vînt de schimbare prin primãrii

• aproape jumãtate dintre secretarii primãriilor nemtene nu au studii superioare • conform legislatiei românesti, acestia trebuie schimbati cu altii, care au studii juridice sau administrative • în timp, agricultori, mecanici sau operatori chimisti s-au reprofilat în secretari •

Aproape jumãtate dintre secretarii primãriilor nemtene nu îndeplinesc principala conditie pentru a ocupa aceastã functie: studiile superioare în domeniul în care îsi desfãsoarã activitatea. Conform legislatiei în vigoare, secretarii trebuie sã aibã studii juridice sau administrative sau, ca sã poatã detine aceastã functie, sã facã dovada cu acte cã sînt prinsi într-o formã de învãtãmînt universitar, chiar si din octombrie 2006, cînd a început ultimul an universitar. Prefectul Toader Mocanu a declarat cã va trimite scrisori care vor contine informatii despre 43 de secretari nemteni care nu au studiile necesare atît primarilor care lucreazã cu astfel de functionari publici, cît si Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. „Din 83 de secretari de primãrii, 43 nu se încadreazã în prevederile legale, întrucît nu au studii superioare juridice sau administrative. Pînã pe 31 decembrie 2006 secretarii au avut termen limitã sã-si desãvîrseascã studiile superioare în cazul în care nu le aveau sau sã se fi înscris la o facultate si acum sã fie studenti cel putin în primul an de studiu. ÃŽn Neamt sînt 35 de secretari care au studii medii, iar altii opt au alt tip de studii decît juridice sau administrative. Ca sã nu aibã probleme, acestia s-ar fi putut înscrie la o unitate de învãtãmînt pentru pregãtire superioarã chiar si astã toamnã, cînd a început anul universitar. Oricum au experientã în domeniu. Legea prevede cã secretarii primãriilor sînt numiti si revocati de primari. Voi trimite scrisori si cãtre primarii care au astfel de secretari si la Agentia Nationalã a Functionarilor Publici, solicitînd sã se stabileascã o datã la care sã se sustinã concurs pentru desemnarea unor secretari cu studii în domeniu. Datoritã nepregãtirii acestora, consiliile locale emit hotãrîri lipsite de legalitate, nule, ori s-a întîmplat ca primarii sã emitã ordine care a fost nevoie sã fie anulate pentru cã erau ilegale“, a declarat prefectul Toader Mocanu.

Secretari operator chimisti, agricultori sau politisti în toatã regula

Printre cei 43 de secretari care nu corespund prevederilor legale conform studiilor absolvite se numãrã cel de la Gîdinti, care are studii medii, fiind absolvent al Liceului Agroindustrial Ion Ionescu de la Brad. El are o vechime de 16 ani. Si secretarul de la Primãria Hangu are studii medii, absolvind un liceu cu profil mecanic agricol. La Moldoveni este secretarul cu una dintre cele mai mari vechimi - 33 de ani - si a absolvit un liceu teoretic. Secretarul Primãriei Rãzboieni este operator chimist, terminînd un liceu industrial. Secretarul de Timisesti are la bazã un liceu teoretic, iar cel de la Zãnesti a absolvit cursurile Liceului Pedagogic, în urmã cu 26 de ani. Decanul de vîrstã al secretarilor este cel de la Bahna - 36 de ani, care a terminat un liceu teoretic.
Printre secretarii primãriilor care au studii superioare, dar nu juridice sau administrative se numãrã cel de la Bicaz Chei, care a absolvit Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza Iasi, ori cel de la Tasca, absolvent al unei facultãti de stiinte politice. Alti secretari sînt medici veterinari, economisti, profesori de matematicã ori ingineri mecanici.
Toti acesti functionari publici sînt agreati de primari, întrucît numirea sau demiterea lor sînt atributiuni ale alesilor locali. În aceste conditii este greu de crezut cã un secretar se mai poate ridica împotriva primarului cînd este vorba de nerespectarea cadrului legal, glasul functionarului fiind îndulcit automat, pentru a rãmîne pe functie. Si pentru ca autonomia localã sã fie absolutã, ultimele prevederi legale desfiinteazã orice putere a Prefecturii de a interveni al nivelul primãriilor. Aceasta este o gafã istoricã, dat fiind faptul cã acei pusi în primãrii sã vecheze la respectarea legalitãtii nu sînt trasi la rãspundere sau mai bine zis percuteazã la oridinele primarului, pentru cã acesta îi tine în functie. Prefectura nu are cadru legal ca sã îi urecheascã pe secretari, iar primarii au în spate voturile alegãtorilor si posibilitatea de a face ceea ce cred ei cã e bine. Juristul Ilie Petre, directorul Directiei Juridice din cadrul Prefecturii Neamt, a declarat cã schimbarea unui secretar dintr-o primãrie pentru cã nu are studii superioare si înlocuirea lui cu altul care corespunde cerintelor provoacã un cutremur la nivelul acelei institutii, întrucît secretarii sînt cei care cunosc toate mecanismele din interiorul unitãtii administrativ-teritoriale, dar asta nu înseamnã cã este imposibil de realizat.

Articol afisat de 2443 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective