Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Directori de scoli pe... fãras

Directori de scoli pe... fãras

• la aproape 80 de directori de unitãti de învãtãmînt le-a expirat sau le va expira, în perioada urmãtoare, contractul de management • printre cei care au rãmas fãrã functii se numãrã Mihai Cozma, directorul Colegiului Tehnic Piatra Neamt, si Iuliana Doljescu, directorul Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri“ din Sãbãoani • inspectorul general Luminita Drexler are libertatea de a-i numi pe înlocuitorii directorilor fãrã mandat •

Educatia nemteanã este rãscolitã de majore schimbãri produse la nivelul conducerilor unitãtilor de învãtãmînt. 70-80 de directori nemteni, aflati în exercitiul functiunii, ori scosi pe tusã din ultimele zile ale anului trecut urmeazã a fi schimbati din functii sau vor functiona pe bazã de delegatie, întrucît le-au expirat contractele de management. Dupã cum a declarat profesor Maria Rusu, inspector scolar general adjunct în cadrul Inspectoratului Scolar al judetului Neamt, mandatele celor aproximativ 80 de directori au expirat în baza Regulamentului de functionare a unitãtilor scolare. „Odatã cu expirarea acestor mandate se emite o decizie de eliberare din functie a persoanei în cauzã. De la sfîrsitul anului trecut si pînã în aceastã perioadã, ori în perioada imediat urmãtoare nu vor mai fi valabile contractele de management pentru foarte multi dintre colegii nostri, circa 80 la numãr. ÃŽn locul lor, inspectorul general va numi o altã persoanã care va asigura conducerea unitãtii de învãtãmînt în regim de interimat, pînã la organizarea concursului. Pot fi numiti pentru a asigura interimatul si directorii care au rãmas fãrã contract în aceastã perioadã, cadre didactice din scoalã care corespund unor criterii de selectie a directorilor sau persoana propusã de Consiliul Profesoral din unitatea de învãtãmînt, dacã este agreatã de Inspectoratul Scolar. Inspectorul scolar general are puterea de decizie asupra persoanei care va fi numitã director“, a declarat inspectorul Maria Rusu.
În cazul directorilor de licee care au rãmas fãrã functie datoritã expirãrii mandatului, ordinul de încetare a contractului de management este emis de Ministerul Educatiei si Cercetãrii, iar în cazul directorilor de scoli generale, încetarea activitãtii de director pe perioadã determinatã este anuntatã în baza unui ordin semnat de seful Inspectoratului Scolar.

Patru licee fãrã sefi cu patalama

Expirarea contractului de management a atras dupã sine, pînã în prezent, eliberarea din functie, prin ordin al ministrului Mihail Hãrdãu, seful Educatiei si Cercetãrii, a patru directori de licee nemtene. Ordinul ministrului are la bazã adrese trimise din teritoriu, de conducerea Inspectoratului Scolar. Nu mai sînt directori cu acte în regulã Mihai Cozma, director la Colegiul Tehnic Piatra Neamt, Ion Ticu, de la Grupul Scolar „Mihai Sadoveanu“ Borca, Iuliana Doljescu, directorul Liceului teoretic „Vasile Alecsandri“ Sãbãoani si Laurentiu Leoreanu, de la Colegiul Tehnic „Miron Costin“ Roman.
Profesoara Iuliana Doljescu este unul dintre cei patru directori premiati în decembrie 2006 de ministrul educatiei si cercetãrii, în cadrul Galei Directorilor - editia 2006. Ea s-a numãrut printre cei patru sefi de unitãti scolare nemtene, propusi de Inspectoratul Scolar pentru distinctie, întrucît a fost considerat directorul care a cheltuit cele mai multe fonduri date de minister în unitatea pe care a condus-o. Liceul din Sãbãoani a primit un premiu de o sutã de milioane de lei pentru meritele directorului, iar profesoara Doljescu o diplomã si felicitãrile ministrului. Cînd a mers la Gala Directorilor, profesoara Iuliana Doljescu avea delegatie datã de Inspectoratul Scolar, emisã încã de pe 1 decembrie 2006.
Conform metodologiei emise de Ministerul Educatiei si Cercetãrii, mandatul de director dureazã patru ani dupã data de expirare a perioadei de contestatie, care înseamnã 15 zile dupã termenul la care s-a sustinut concursul. Concursurile pentru desemnarea directorilor de unitãti de învãtãmînt se tin de douã ori pe an. Ultimul concurs s-a desfãsurat în perioada noiembrie - decembrie 2006 si nu a avut rezultate prea îmbucurãtoare, întrucît, pe lîngã faptul cã s-au înscris candidati doar pentru jumãtate din posturile disponibile, putin peste 50% dintre ei au trecut testul pentru a deveni directori cu patalama. Adjuncta ISJ, Maria Rusu, a mai declarat cã, în perioada martie - aprilie 2007, se va mai organiza un concurs similar, pentru a se a alege directori si directori adjuncti pentru unitãtile de învãtãmînt care acum au sefi interimari, ori cu delegatie, pentru cã nu au promovat concursul de acum douã luni. La concurs pot participa cadre didactice care mai au cel putin patru ani pînã la pensionare, sînt titulare în sistemul educational si au cel putin gradul II didactic. Se pot înscrie si directorii cãrora tocmai le-a expirat contractul de management, în cazul în care întrunesc cele trei conditii.
FOTO: Colegiul Tehnic a rãmas fãrã director

Articol afisat de 3188 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective