Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 19 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Medicii, pro ºi contra „amputãrii“ paturilor

• medicii secþiei Chirugie Generalã spun cã reducerea de cinci paturi din sector nu se justificã, avînd în vedere indicatorii medico-economici realizaþi • deºi li s-au luat mai multe paturi, ºefii secþiilor Contagioase ºi Neonatologie nu protesteazã • cadrele medicale auxiliare se tem de o eventualã restructurare de personal •

Mãsura reducerii numãrului de paturi din mai multe secþii ale Spitalului Judeþean de Urgenþã Neamþ stîrneºte pãreri contradictorii, în rîndul cadrelor medicale care îºi desfãºoarã activitatea în cea mai mare unitate sanitarã din judeþ.
Medicii ºi asistenþii din secþiile unde s-a micºorat numãrul de paturi sînt stresaþi de faptul cã, într-un viitor mai apropiat sau mai îndepãrtat, vor urma reduceri de personal care vor fi fãcute la fel de abrupt, ca ºi aceste ciunþiri ale spaþiului de cazare a pacienþilor.
Cu toate cã secþia Chirurgie Generalã nu a fost la fel de afectatã ca altele, luîndu-i-se numai cinci paturi, colectivul de cadre medicale de aici este cel mai nemulþumit de faptul cã în ciuda unor indicatori medico-economici buni pe care i-a întregistrat, s-a ajuns la concluzia cã eficienþa nu este maximã.
„Nu ºtiu cum s-a ajuns la concluzia cã trebuie sã cedãm cinci paturi, atît timp cît indicatorii noºtri de performanã sînt buni, iar indicele de complexitate al cazurilor rezolvate este comparabil cu cel realizat la nivel naþional. De foarte mult timp, secþia este plinã de pacienþi cu probleme chirurgicale grave ºi avem cîte doi în pat. Cu toate acestea, avem consum rezonabil de medicamente ºi materiale sanitare, iar durata medie de spitalizare este bunã. Va fi foarte greu pentru noi sã ne limitãm activitatea ºi sã ne descurcãm cu cinci paturi lipsã în secþie“, a declarat doctorul Sorin Mãtase, adjunctul ºefului secþiei Chirurgie Generalã din cadrul Spitalului Judeþean Neamþ.
Cea mai afectatã de reducerea de paturi este secþia Contagioase, care va pierde 25 de paturi - 20 din compartimentul de boli infecþioase ºi cinci din compartimentul HIV/ SIDA. Cu toate acestea, doctorul Valentin Goga, ºeful acestei secþii, considerã cã datele statistice ºi indicatorii medico-economici înregistraþi aici pledeazã fãrã drept de apel în favoarea diminuãrii numãrului de paturi din acest sector. „Numãrul de internãri din secþia noastrã a scãzut mult în ultimul an, cînd nu au fost înregistrate cazuri de gripã. Nici în compartimentul HIV/ SIDA nu este aglomeraþie, aºa încît nu putem sã nu recunoaºatem niºte lucruri evidente - cu toate cã ne confruntãm cu o patologie destul de complexã ºi de gravã, secþia nostrã nu este destul de eficientã. Am discutat cu conducerea unitãþii ºi am primit asigurãri cã, în cazul în care ne vom confruta cu epidemii, secþia se va putea extinde atît timp cît situaþia o va impune“, a declarat doctorul Valentin Goga.

Reduceri ºi la Nou Nãscuþi
Un alt sector de activitate destul de afectat de reducerea de paturi este secþia Nou-Nãscuþi. Per total secþie, compartiment prematuri ºi compartiment terapie intensivã, aici au fost reduse 14 paturi. Cu toate acestea, doctor Sorana Iftimia, ºefa acestei secþii, susþine cã, vãzînd ce indicatorii de peformanþã au fost realizaþi anul trecut, la începutul anului 2006 chiar ea a propus eliminarea zece paturi. „Avînd în vedere cã sîntem unitate de rangul II ºi conform gradului nostru de competenþã, 52 de paturi pe secþie ºi 16 la prematuri ºi la terapie intensivã sînt suficiente ºi corespund normelor în vigoare“, a afirmat doctor Sorana Iftimia. Din secþia ORL au fost reduse 12 paturi, din secþia Chirurgie Maxilo-Facialã - patru paturi, dar cele douã sectoare de activitate au fuzionat, alcãtuind unul singur, cu 33 de paturi. De asemenea, s-au unit secþiile Endocrinologie, respectiv Diabet zaharat ºi boli de nutriþie, din primul sector fiind reduse zece paturi, iar din celãlalt - trei.
Secþia Ginecologie a pierdut zece paturi, cu care se va înfiinþa un compartiment de Obstetricã patologicã. Au mai fost luate cîte cinci paturi de la Chirurgie ºi Ortopedie Infantilã, Oftalmologie ºi Urologie, ºi patru - de la Neurochirurgie.
Numãrul celor din sectorul Dermato-Venerice a fost diminuat cu zece, astfel unitatea nu mai are secþie, ci compartiment cu aceastã specialitate. La nivelul Spitalului Judeþean Neamþ sînt ºi secþii cãrora le-a fost suplimentat numãrul de paturi. Neurologia a primit zece, Pediatria - cinci, Psihiatria, Psihiatria Infantilã ºi Nefrologia - cîte trei.

Articol afisat de 1546 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective