Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Datoriile ºterse ale Petrotub, anchetate de-un an

Datoriile ºterse ale Petrotub, anchetate de-un an

• în iunie 2005, a fost declanºatã o anchetã privind modul în care au fost ºterse datoriile istorice ale Petrotub în momentul privatizãrii • prin contractul de vînzare-cumpãrare, societãþii „Mittal Steel“ Roman i-au fost ºterse datorii în valoare de 1.000 de miliarde lei • directorul de comunicare al „Mittal Steel“ a menþionat cã, într-un caz similar, la Galaþi, firma a „plãtit voluntar“ ceea ce i s-a imputat, dupã ce a fost gãsitã vinovatã •

Consiliul Concurenþei Bucureºti efectueazã, de aproape un an, o anchetã privitoare la modul în care au fost ºterse, în momentul privatizãrii, datoriile pe care le acumulase Petrotub în perioada 2001-2004 ºi care însumau peste 1.000 de miliarde de lei. Purtãtorul de cuvînt al instituþiei menþionate, Mihaela Gedea, a declarat cã ancheta este... în curs de desfãºurare. „O asemenea analizã dureazã mult. Existã mai multe etape ale investigaþiei. Ele nu depind numai de noi. Va trebui sã luãm legãtura ºi cu cei din conducerea companiei. Nu existã termen de finalizare a investigaþiei. Toate pãrþile implicate vor fi anunþate, respectiv guvern, patronate, sindicate, conducerea firmei «Mittal Steel»“, a precizat Mihaela Gedea. De menþionat cã, la finele anului 2005, Mihai Berinde, preºedintele Consiliului Concurenþei, declara redactorilor „Monitorului de Roman“ cã, în trei luni, ancheta va fi finalizatã. Reamintim cã „Mittal Stteel“ a cumpãrat de la AVAS pachetul majoritar de acþiuni la „Petrotub“ Roman, intrînd, în ianuarie 2004, în proprietatea acestuia. Potrivit notei de deschidere a investigaþiei, alcãtuitã urmare a unui control realizat în 11 aprilie 2005, de cãtre Inspectoratul de Concurenþã Neamþ la „Mittal Steel“ Roman, a fost încheiat un document cu privire la ajutoarele de stat acordate societãþii, urmare a privatizãrii, nenotificate Consiliului Concurenþei. Conform declaraþiei inspectorului superior de la Inspectoratul de Concurenþã Neamþ, Constantin Secure, cele 1.000 de miliarde de lei, se constituie din: o scutire de taxe vamale ºi TVA, acordatã în 2001, în baza OUG/2000 ºi a unui ordin comun al Ministerului Finanþelor ºi al Ministerului Industriilor, în valoare 117 miliarde lei. Acest ajutor nu a fost notificat Consiliului Concurenþei. ÃŽn 2002 s-au acordat scutiri de la plata majorãrilor ºi penalitãþilor de întîrziere aferente bugetului de stat pe anul respectiv, în baza prevederilor OUG 40/2002, în valoare de 162 miliarde lei. Acest ajutor a fost notificat Consiliului Concurenþei avînd ca obiectiv dezvoltarea regionalã. Societatea a mai primit, însã, o serie de ajutoare prin Legea privatizãrii 137/2002, care prevedea mãsuri de accelerare a acesteia. Pe aceastã componentã s-au acordat societãþii romaºcane douã ajutoare, printr-un ordin comun al Ministerului de Finanþe ºi APAS, din aprilie 2004, în valoare de 770 miliarde ºi un alt ajutor de 46,7 miliarde, care a însemnat o scutire a datoriilor cãtre APAPS“, a declarat Constantin Secure.
ÃŽn cazul în care ancheta finalã va dovedi cã „Mittal Steel“, actuala deþinãtoare a societãþii „Petrotub“, a primit mai mulþi bani de la bugetul de stat decît ar fi trebuit, atunci va trebui sã restituie banii primiþi în plus. Reamintim cã anchete similare ale Consiliului Concurenþei, pe aceeaºi problemã, s-au deschis ºi la unitãþile din Galaþi, Iaºi ºi Hunedoara, cumpãrate de „Mittal Steel“, Consiliul Concurenþei apreciind cã facilitãþile acordate au depãºit cu mult nevoile reale ale societãþilor.
Problema ajutoarelor de stat nenotificate a fost sesizatã de autoritãþile române, imediat dupã preluarea puterii de cãtre Guvernul Cãlin Popescu Tãriceanu. Ajutoarele de stat acordate întregii companii pentru societãþile din România au fost prevãzute în contractele de privatizare, pentru fiecare societate în parte, cumpãratã în România de LNM. Faptul cã aceste datorii ºterse ale „Mittal Steel“ nu au fost notificate de cãtre funcþionarii AVAS în dosarele de aderare la Uniunea Europeanã, la capitolul concurenþã, au creat acest scandal. Omiterea notificãrii acestor ajutoare de stat, în ciuda convenþiilor cu organismele de preaderare, a fost descoperitã la deschiderea capitolului „Concurenþã“, în procesul de negociere a aderãrii. Surse sindicale din cadrul Federaþiei „Metarom“ au declarat faptul cã tot acest scandal, declanºat în primãvara lui 2005, de lipsa de profesionalism al celor de la AVAS, a dus la crearea unui blocaj, în sensul cã oficialii europeni nu vor sã recunoascã ajutoarele de stat acordate LNM.
Directorul de comunicare al „Mittal Steel“, Dorian Dumitrescu, a declarat cã nu poate furniza amãnunte privitoare la aceastã anchetã, atîta vreme cît aceasta nu este finalizatã. „Indiferent de concluziile anchetei, acestea nu vor însemna un dezastru financiar pentru LNM România. La Galaþi, de exemplu, unde ancheta Consiliului Concurenþei s-a încheiat, unele facilitãþi fiscale locale, care au fost interpretate de Consiliul Concurenþei drept ajutor de stat, au fost rambursate voluntar. Aceste ramursãri s-au ridicat, numai la Galaþi la peste 420 miliarde de lei. ÃŽn felul acesta, s-a stins orice investigaþie a Consiliului Concurenþei. Dacã ancheta este în derulare, nu putem exprima nici un punct de vedere oficial. Nici într-un caz, nu pot pune amînarea finalizãrii anchetei pe vreo strategie a autoritãþilor, legatã de aderarea la UE. Noi nu ne putem pronunþa în nici un fel despre activitatea acestui organism guvernamental românesc“, a precizat Dorian Dumitrescu.

Articol afisat de 1624 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective