Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ce apãrãm: podul sau populaþia?

Ce apãrãm: podul sau populaþia?

• varianta podului de la Roznov este în pericol • „dacã nu destocãm apa, pericolul este ca, la orice viiturã, Lacul Izvoru Muntelui, fiind plin, debitul apei în zona Bicaz-Stejaru sã treacã de capacitatea naturalã de tranzitare a viiturii“, susþine Emil Neagoe, directorul Hidroelectrica Bistriþa • mai marii judeþului ºi factorii implicaþi au semnat un protocol pentru protejarea investiþiei de 800 milioane de lei • „dacã debitul Bistriþei va depãºi 30 metri cubi pe secundã, nu e bine deloc“, spune Sergiu Popuþoaia, directorul Socin, firma care se ocupã de podurile de la Roznov •

Podul provizoriu de la Roznov riscã sã fie luat de ape, la modul propriu. Cauza þine de deversãrile obligatorii ale Hidroelectrica Bistriþa, stabilite prin programul naþional centralizat de exploatare, decis ºi aprobat în colaborare cu Dispecerul Energetic Naþional. Apele de primãvarã, adunate în lacul de acumulare de la Izvoru Muntelui, fac ºi ele presantã deversarea. „Debitul mediu aprobat este de 100 mc/ s din Lacul Izvoru Muntelui. Hidrocentralele de la Piatra Neamþ la Buhuºi pot suporta, în regim normal de deversare, 70 mc/ s; asta înseamnã cã diferenþa de 30 mc/ s va trebui reorientatã pe canalul vechi, sectorul Piatra Neamþ - Racova“, a , a declarat inginer Emil Neagoe, directorul Hidroelectrica.
Podul provizoriu de la Roznov a fost proiectat sã facã faþã la un debit de 22 mc/ s, ºi întãrit sã reziste la circa 25 mc/ s, aºa încît deversarea, chiar controlatã, l-ar putea deteriora. ªi mai neplãcut, dacã în timpul acesta ar apãrea avarii în sistem, s-ar putea ajunge ºi la debite de 100 mc/ s. Ceea ce ar transforma podul în istorie.
ÃŽnsã, reversul medaliei nu e cîtuºi de puþin de neglijat. „Dacã nu destocãm apa, pericolul este ca, la orice viiturã, Lacul Izvoru Muntelui, fiind plin, debitul apei în zona Bicaz-Stejaru sã treacã de capacitatea naturalã de tranzitare a viiturii. Ceea ce ar avea ca efect inundarea ariei ºi probleme sociale deosebite", a explicat directorul Neagoe. La o deversare de 150 mc/s pe canalul principal, limita aprobatã, se inundã masiv în zona Bicaz-Pîngãraþi.

Protocoale lunare de bunã funcþionare
Dincolo de aceste aspecte stabilite printr-un plan complex, la nivel naþional, ºefii administraþiei judeþene au convocat o întrunire cu factorii responsabili cu protecþia populaþiei, în caz de calamitãþi: reprezentanþii Sistemului de Gospodãrire a Apelor Neamþ, colonelul Ioan Niþicã, ºeful Inspectoratului pentru Situaþii de Urgenþã, ºi Emil Neagoe, directorul Hidroelectrica Bistriþa. A fost hotãrîtã semnarea unui protocol „pentru funcþionarea în bune condiþii a variantei podului de la Roznov“. „Toþi cei prezenþi am fãcut o înþelegere ºi am stabilit ca, în fiecare lunã, sã semnãm un protocol în care sã se prevadã exact modul în care ne vom armoniza activitãþile, pentru a nu exista probleme cu acest pod. Am discutat cu domnul director Neagoe, pentru a dimensiona debitele în aºa fel încît sã nu depãºeascã suportabilitatea podului“, a declarat Toader Mocanu, prefectul de Neamþ. El a mai adãugat cã, în curînd, se vor mai executa cîteva lucrãri la aceastã variantã, urmînd a fi introduse încã 4 tuburi din beton, care vor prelua o importantã parte din debit, în vederea eliberãrii „trecerii“ principale.
Sergiu Popuþoaia, directorul firmei Socin, cea care efectueazã lucrãrile de reabilitare a podului principal de la Roznov, dar ºi pe cele de construcþie a variantei, a afirmat cã, prin introducerea noilor tuburi, va creºte capacitatea de preluare a debitelor de peste 30 de metri cubi pe secundã. „Am discutat ºi cu domnul Neagoe, iar dacã debitele vor trece peste 30 de metri cubi pe secundã, nu este bine deloc. Ar fi bine sã rãmînã pînã în acest debit, deoarece mai sînt ºi alte pîraie care se umflã ºi contribuie la creºterea debitului rîului Bistriþa“, a declarat directorul Socin.
Doru Conache, directorul tehnic al CJ Neamþ, a afirmat cã, în cadrul protocolului lunar pe care îl vor semna toate pãrþile implicate, vor fi specificate ºi modalitãþile prin care lucrãtorii de la Hidrocentrale Bistriþa vor anunþa majorarea substanþialã a debitelor.

Articol afisat de 1860 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Alex NECHITA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective