Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Alertã epidemiologicã

Alertã epidemiologicã

• Direcþia de Sãnãtate Publicã a declanºat alertã epidemiologicã ºi a instituit un plan de mãsuri speciale, în scopul prevenirii apariþiei gripei aviare în rîndul populaþiei • spitalele ºi Serviciul de Ambulanþã au fost somate sã-ºi facã stocuri de Tamiflu ºi de substanþe dezinfectante • douã autosanitare sînt pregãtite pentru a pleca în orice moment cãtre Bucureºti, în cazul apariþiei unui pacient suspect de a fi infectat cu virusul gripei aviare • inspectorii DSV nu mai fac faþã efectuãrii analizelor • ºi poliþiºtii, jandarmii ºi veterinarii sînt în alertã • deocamdatã nu sînt suspiciuni de aviarã în Neamþ, dar autoritãþile aºteaptã din moment în moment „sã bubuie“ •

Departamentul Medicinã Preventivã din cadrul Direcþiei de Sãnãtate Publicã Neamþ a declanºat alertã epidemiologicã la nivelul judeþului, sporind mãsurile de prevenire a infestãrii cu virusul gripei aviare H5N1. Astfel, toate spitalele din judeþ au fost somate de cãtre medicii epidemiologi sã se aprovizioneze cu Tamiflu, medicament care se administreazã în caz de gripã, fie ea umanã sau aviarã, ºi cu substanþe de dezinfecþie. De asemenea, medicii epidemiologi au solicitat conducerilor spitalelor din judeþ reinstruirea personalului medical privind metodologia de supraveghere a cazurilor de gripã aviarã la om - definiþia de caz, investigaþiile, atitudinea faþã de suspiciunea de gripã aviarã la om. S-a mai cerut revederea fiºei de declarare a cazurilor suspecte, precum ºi metodologia de izolare a acestora. Orice aspecte legate de gripã aviarã vor fi raportate la Departamentul Medicinã Preventivã din cadrul Direcþiei de Sãnãtate Publicã Neamþ.
„Orice persoanã care ajunge la spital ºi este suspectatã cã ar avea gripã aviarã este direcþionatã cãtre secþia Contagioase a Spitalului Judeþean de Urgenþã Neamþ, unde este consultatã, i se administreazã Tamiflu, ºi este trimisã de urgenþã la Clinica «Matei Balº», din cadrul Spitalului Colentina din Bucureºti. Aici se prelevã sînge pentru analize ºi exudat faringian care, de asemenea, se supune investigaþiilor de laborator. Atît la nivelul farmaciilor din spitale, cît ºi al instituþiei noastre s-a fãcut rezervã de Tamiflu cu concentraþie mai micã, destinatã tratamentului copiilor, ºi cu concentraþie mare, pentru tratamentul adulþilor“, a declarat doctor Roxana Pipirigeanu, ºeful Biroului Epidemiologic din cadrul Direcþiei de Sãnãtate Publicã Neamþ. ªi la nivelul Serviciului Judeþean de Ambulanþã Neamþ s-au instituit mãsuri speciale, în caz cã apar suspiciuni de gripã aviarã în rîndul populaþiei judeþului.
Douã autosanitare au fost special pregãtite ºi pot pleca în orice moment cãtre Bucureºti, iar personalului i s-a pus la dispoziþie echipament de protecþie.

De frica aviarei, toate maºinile dinspre Bacãu sînt, de astãzi, controlate
Liniºtea autoritãþilor s-a dus odatã cu apariþia gripei aviare în Bacãu ºi extinderea focarelor în multe zone din Moldova. Chiar dacã, pînã acum, Neamþul a fost ocolit de aceastã maladie, conducerea Direcþiei Sanitarã Veterinarã este în alertã maximã ºi, neoficial, se aºteaptã din moment în moment sã aparã focare ºi la noi. Inspectorii DSV nu mai reuºesc sã facã faþã numãrului extrem de mare de analize pe care le au de fãcut. Comitetul Judeþean pentru Situaþii de Urgenþã s-a întrunit ieri, 18 mai, ºi a hotãrît alocarea fondurilor de cãtre Consiliul Judeþean pentru procurarea materialelor necesare unei asemenea situaþii de urgenþã. De asemenea, Direcþia Sanitar Veterinarã a supus dezbaterii comandamentului un program de mãsuri concrete, cu responsabilitãþi ºi termene. Între acestea, amintim: reactivarea tuturor comandamentelor antiepizootice locale care vor asigura controlul circulaþiei pãsãrilor, aprovizionarea cu echipamente ºi materiale necesare, interzicerea circulaþiei animalelor dinspre Bacãu pe toate cãile de acces, supravegherea permanentã a pãsãrilor sãlbatice, în special pe lîngã luciul de apã. Protecþia Consumatorului va asigura controlul circulaþiei ºi comercializãrii pãsãrilor ºi produselor acestora, asigurarea covoarelor rutiere ºi dezinfectantelor necesare la cãile de acces dinspre Bacãu.
Doctor Constantin Lipan, director adjunct al DSV Neamþ, a declarat cã a luat legãtura cu reprezentanþii Inspectoratului pentru Situaþii de Urgenþã ºi a stabilit cantitatea de dezinfectant care mai trebuie achiziþionatã, pentru a se putea interveni în cazul apariþiei focarelor. În prezent, existã în stoc 300 de kilograme de vircon, dezinfectant, dar acesta ar asigura necesarul doar pentru cîteva ore ºi depinde de numãrul de locuri în care va trebui intervenit. De astãzi, la ora 14, cu ajutorul poliþiºtilor de la Serviciului Rutier, inspectorii DSV vor organiza filtre la toate maºinile care vor veni dinspre Bacãu.
Pînã ieri dupã-amiazã, nici unul din cei 8.000 de pui de gãinã, sechestraþi în comuna Moldoveni, nu a murit. Puii au fost cumpãraþi, în urmã cu cîteva zile, de la Avicola Bacãu ºi urmau sã fie vînduþi celor interesaþi. Pentru a se evita o catastrofã care ar fi apãrut în cazul în care puii sînt infestaþi cu virusul gripei aviare, autoritãþile locale din Moldoveni ºi cele judeþene au stabilit ca aceºtia sã nu fie vînduþi, ci pãstraþi sub atentã supraveghere, ºi în perioada urmãtoare. De asemenea, este, în continuare, sub sechestru cantitatea de 282 de kilograme de carne de pui, gãsitã în galantarele societãþii Blue Invest din Roman, achiziþionatã de la o firmã din Braºov. Chiar dacã rezultatul analizelor a ieºit negativ, marfa nu a fost redatã, încã, circuitului comercial.

Un miliard pentru Comitetul Antiepizootic
Consiliul Judeþean va aloca Comandamentului Judeþean Antiepizootic, în ºedinþã extraordinarã, un miliard de lei, bani care vor fi cheltuiþi doar în cazul în care gripa aviarã va fi depistatã ºi în judeþul Neamþ. Hotãrîrea a fost luatã în cadrul unei întruniri, desfãºurate ieri, la care au participat prefectul de Neamþ, preºedintele Consiliului Judeþean, reprezentanþii Direcþiei Sanitar-Veterinare ºi cei ai Direcþiei de Sãnãtate Publicã. „ÃŽntîlnirea de astãzi are ca scop întreprinderea tuturor demersurilor pentru a putea interveni prompt, în cazul în care se vor înregistra cazuri de gripã aviarã ºi în judeþul Neamþ. Suma de un miliard de lei va fi cheltuitã pentru achiziþionarea materialelor necesare Comitetului Antiepizootic, pentru a lupta cu aceastã problemã“, a declarat prefectul de Neamþ Toader Mocanu.
„Angajaþii Direcþiei Tehnice din cadrul Consiliului Judeþean Neamþ vor analiza ºi identifica locurile din care putem achiziþiona tot ce ne trebuie, pentru a putea lupta cu acest fenomen. Multe dintre materialele de care am putea avea nevoie sînt foarte scumpe, cum ar fi acele covoraºe pentru maºini, care costã între 70-80 milioane de lei. Probabil cã sînt unii care profitã de acest necaz, pentru a se îmbogãþi“, a declarat Vlad Marcoci, preºedintele Consiliului Judeþean Neamþ.
Referindu-se la necesitatea fixãrii de filtre de control la intrarea în judeþul Neamþ, dinspre Bacãu, prefectul Toader Mocanu a menþionat cã a purtat o discuþie cu omologul sãu din acest judeþ ºi, deocamdatã, nu se impune crearea acestor filtre la intrãrile din Costiºa, Tazlãu sau Horia. „Am discutat cu prefectul de Bacãu ºi am stabilit cã ei vor filtra accesul în judeþul lor dinspre Covasna ºi Harghita ºi cã la noi nu este, încã, necesarã luarea acestei mãsuri“, a adãugat prefectul de Neamþ.

Articol afisat de 1885 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMÞU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective