Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Căutare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareÎnregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Optiuni Pagină Optiuni pagină
Adaugă in Favorites Adaugă in Favorites
Setează Pagină de start Setează Pagină de start
Tipăreste pagina Tipăreste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Sănătate 7 Februarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Un pic mai bine pentru medici si asistenti

Un pic mai bine pentru medici si asistenti

• lefurile medicilor si asistentilor vor fi majorate în acest an cu 22% • cresterea va fi făcută în trei etape • medicilor rezidenti din primii doi ani le vor fi mărite lefurile cu 40%, urmînd să primească si tichete de masă •

Salariile medicilor nemteni si ale cadrelor medicale medii vor creste, anul acesta, cu 22%, potrivit unei recente ordonante de guvern, care mai prevede si faptul că majorările salariale se vor aplica în trei etape. Prima mărire, de 5%, se va face retroactiv, din ianuarie, iar următoarele - de 2%, respectiv 15% - se vor produce în aprilie si octombrie. Pentru că, la ora actuală, au cele mai mizere venituri, medicii rezidenti vor beneficia de o mărire salarială de 40%, respectiv 37%. Pentru rezidentii din primii doi, cresterea salarială va fi de 40%, iar pentru aceia din ceilalti ani - de 37%.
Cresterea salariilor medicilor rezidenti va începe de la 1 ianuarie 2007: cu 15% - pentru rezidentii din primii doi ani, respectiv 12% - pentru ceilalti rezidenti. Astfel, un medic rezident în anul întîi sau doi, care a primit în luna decembrie a anului trecut un salariu de 591 de lei, va avea în luna ianuarie un salariu de 680 de lei, în aprilie - de 728 de lei, iar în octombrie - de 830 de lei.
Un rezident din anii trei-sapte, care a primit în decembrie 2006 un salariu de 969 lei, va lua în ianuarie 1.086 de lei, în aprilie - 1.163 de lei, iar în octombrie - 1.326 lei. Pe lîngă măririle de salariu, medicii rezidenti din anii întîi si doi vor beneficia si de tichete de masă, ceea ce înseamnă că vor avea, de fapt, o crestere a veniturilor de peste 60%.
Majorările salariale vor fi însotite si de o primă de stabilitate. Conform precizărilor făcute de către ministrul sănătătii, Eugen Nicolăescu, suma exactă pe care o vor primi cadrele medicale, precum si conditiile care trebuie îndeplinite vor fi stabilite, ulterior, printr-o hotărîre de guvern.
Potrivit aceleiasi ordonante de guvern, personalul sanitar va beneficia de servicii medicale, tratament si medicatie în regim gratuit, la recomandarea medicilor de specialitate. Cheltuielile vor fi suportate din bugetul Fondului National de Asigurări de Sănătate si de la bugetul de stat, în functie de fiecare caz.

Cîstiguri de 8-10 ori mai mici decît ale medicilor din alte tări UE

Cadrele medicale nemtene apreciază aceste cresteri salariale, dar consideră că sînt aproape nesemnificative fată de cît ar trebui să fie dacă s-ar tine cont de indicele de inflatie, de cresterile de preturi care au loc periodic, dar mai ales de responsabilitatea si volumul muncii.
„Bineînteles că ne bucurăm de faptul că si angajatii sistemului sanitar sînt luati în seamă si că s-a gîndit cineva că se impune majorarea salariilor. Numai că o mărire de 22%, făcută în trei etape, aproape că nu se simte si pare a fi mai mult praf în ochi. Aderarea României la Uniunea Europeană aduce pentru angajatii sistemului sanitar foarte multe obligatii, foarte multe responsabilităti si, ca atare, consider că salarizarea ar trebui să fie pe măsura acestora. Fată de salariile colegilor nostri din tările europene, noi sîntem de-a dreptul umiliti cu astfel de venituri. Dacă într-un an, doi, salariile noastre nu vor fi aliniate la cele din UE, mă tem că mai bine de 50% dintre medici si asistenti vor pleca în străinătate.
E foarte bine că pentru rezidenti au fost luate în calcul majorări salariale semnificative, dat fiind faptul că acestia îsi fac studiile într-un centru universitar, stau în gazdă si au nevoie de o grămadă de cărti, care costă foarte mult“, a declarat doctorul Iosif Köszeghi, presedintele Colegiului Medicilor Neamt.
În România, un medic rezident va cîstiga maximum 380 euro, un medic specialist - 550 de euro cu tot cu gărzi, un medic primar va avea aproximativ 600 euro, unul de familie - 360 euro, iar seful de sectie - aproximativ 1.000 de euro. În Germania, un rezident cîstigă lunar între 2.500-3.000 euro, un medic primar are salariul de 3.000-4.000 de euro, iar seful de sectie are 10.000 de euro. În Slovenia, cîstigul mediu lunar al unui medic de familie este de 2.500 euro, iar cel al unui medic specialist este de 3.000 euro.

Articol afisat de 2870 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politică Stiri Politică
Stiri Sănătate Stiri Sănătate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Powered by SiteManager CMS
©2003-2006 Drepturile de autor asupra întregului continut al acestui site apartin în totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totală sau partială a materialelor este permisă numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective