Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 7 Februarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Tranhumanta se face cu... conditii

Tranhumanta se face cu... conditii

• transportul animalelor cu autovehiculul trebuie fãcut în anumite conditii, tinînd cont de distantã, relief si specie • dacã distantele sînt mai mari de 50 de kilometri si durata mai mare de opt ore, vehiculul trebuie autorizat • transportul pe jos se face în functie de conditiile meteo, de felul animalelor si de starea lor de sãnãtate •

Transhumanta animalelor în Neamt, ca de altfel pe întreg teritoriul tãrii, se va face de acum în anumite conditii impuse de recente reglementãri în domeniu, emise de cãtre Autoritatea Sanitar-Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor. Noile norme sînt gîndite, chipurile, de asa manierã, încît animalele sã aibã parte de confort maxim si de conditii cît mai bune pe perioada transportului, indiferent dacã acesta se efectueazã cu un autovehicul sau pe jos.
Conform acestora, transportul animalelor de cãtre agricultori se va face cu vehicule agricole sau mijloace proprii, în functie de distantã, de conditiile geografice si de categoriile de animale.
Mijloacele de transport utilizate pentru realizarea transportului nu trebuie autorizate, dar trebuie sã îndeplineascã obligatoriu anumite conditii.
În primul rînd, trebuie sã se verifice dacã starea de sãnãtate a animalelor este bunã si acestea pot suporta transportul si luate mãsurile necesare pentru ca durata cãlãtoriei sã fie cît mai micã, astfel încît animalele sã nu aibã de suferit. Mijloacele de transport trebuie sã fie proiectate, construite, întretinute si utilizate astfel încît sã se evite rãnirea si suferinta animalelor si sã se asigure siguranta acestora.
Personalul însãrcinat cu manipularea animalelor îsi îndeplineste atributiunile fãrã violentã sau alte metode care pot provoca panica, rãnirea sau suferinta animalelor, iar în functie de specia si talia acestora, la intervale regulate, trebuie sã Ii se asigure apã, hranã si repaus. Animalele trebuie sã fie însotite de un numãr suficient de îngrijitori, bine instruiti.
Transhumanta animalelor cu ajutorul mijloacelor de transport trebuie sã se realizeze pe distante scurte si pe o duratã de maximum opt ore. Pentru un transport a cãrui duratã depãseste opt ore, autovehiculul utilizat trebuie sã fie autorizat si sã îndeplineascã anumite criterii. De asemenea, dacã distantele sînt mai mari de 50 km, iar transportul se face în scopul comercializãrii animalelor, autovehiculul trebuie autorizat. Mieii mai mici de 10 zile pot fi transportati doar pe distante sub 100 km.
Circulatia animalelor pe jos se practicã pentru turmele de ovine si cirezile de bovine ce se deplaseazã spre si de la pãsunile submontane si montane, dar trebuie evitatã, deoarece poate provoca pierderi ponderale si favoriza contactarea si difuzarea unor boli infectocontagioase.
În cazul deplasãrii animalelor pe jos, agricultorii trebuie sã evite precipitatiile, frigul sau cãldura excesivã. Traseele de deplasare si locurile de popas se aleg prin consultarea consiliilor locale, astfel încît animalele în trecere sã nu vinã în contact cu cele din localitãtile respective. Deplasarea se face numai ziua, parcurgîndu-se cel mult 12 km pentru bovinele
îngrãsate si tineretul ovin, 18 km pentru bovinele de reproductie, 25 km în cazul ovinelor si caprinelor.
Transportul pe jos al animalelor se va face în functie de specie. Astfel, cireada de bovine va avea maxim 200 de exemplare, cea de tineret bovin va avea 250 de capete, iar turmele de ovine - 500-600 de exemplare.
Este interzis a se deplasa animale bolnave sau care au fost tratate, s-au vindecat, dar pot avea sechele, femele în ultima lunã de gestatie sau în prima lunã dupã nastere. De asemenea, nu se pot deplasa pe jos animale bãtrîne sau tineretul neîntãrcat.
În perioada mai-octombrie, hrana animalelor se poate asigura prin pãsunat, iar dacã nu este posibil, se vor asigura cel putin douã tainuri de furaje si minimum douã adãpãri pe zi.
Dacã în timpul deplasãrii apar îmbolnãviri ale animalelor, tãieri de necesitate sau decese, se anuntã medicul veterinar oficial, care va decide ce mãsuri se impun.

Articol afisat de 1787 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective