Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Căutare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareÎnregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Optiuni Pagină Optiuni pagină
Adaugă in Favorites Adaugă in Favorites
Setează Pagină de start Setează Pagină de start
Tipăreste pagina Tipăreste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 7 Februarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Tranhumanta se face cu... conditii

Tranhumanta se face cu... conditii

• transportul animalelor cu autovehiculul trebuie făcut în anumite conditii, tinînd cont de distantă, relief si specie • dacă distantele sînt mai mari de 50 de kilometri si durata mai mare de opt ore, vehiculul trebuie autorizat • transportul pe jos se face în functie de conditiile meteo, de felul animalelor si de starea lor de sănătate •

Transhumanta animalelor în Neamt, ca de altfel pe întreg teritoriul tării, se va face de acum în anumite conditii impuse de recente reglementări în domeniu, emise de către Autoritatea Sanitar-Veterinară si pentru Siguranta Alimentelor. Noile norme sînt gîndite, chipurile, de asa manieră, încît animalele să aibă parte de confort maxim si de conditii cît mai bune pe perioada transportului, indiferent dacă acesta se efectuează cu un autovehicul sau pe jos.
Conform acestora, transportul animalelor de către agricultori se va face cu vehicule agricole sau mijloace proprii, în functie de distantă, de conditiile geografice si de categoriile de animale.
Mijloacele de transport utilizate pentru realizarea transportului nu trebuie autorizate, dar trebuie să îndeplinească obligatoriu anumite conditii.
În primul rînd, trebuie să se verifice dacă starea de sănătate a animalelor este bună si acestea pot suporta transportul si luate măsurile necesare pentru ca durata călătoriei să fie cît mai mică, astfel încît animalele să nu aibă de suferit. Mijloacele de transport trebuie să fie proiectate, construite, întretinute si utilizate astfel încît să se evite rănirea si suferinta animalelor si să se asigure siguranta acestora.
Personalul însărcinat cu manipularea animalelor îsi îndeplineste atributiunile fără violentă sau alte metode care pot provoca panica, rănirea sau suferinta animalelor, iar în functie de specia si talia acestora, la intervale regulate, trebuie să Ii se asigure apă, hrană si repaus. Animalele trebuie să fie însotite de un număr suficient de îngrijitori, bine instruiti.
Transhumanta animalelor cu ajutorul mijloacelor de transport trebuie să se realizeze pe distante scurte si pe o durată de maximum opt ore. Pentru un transport a cărui durată depăseste opt ore, autovehiculul utilizat trebuie să fie autorizat si să îndeplinească anumite criterii. De asemenea, dacă distantele sînt mai mari de 50 km, iar transportul se face în scopul comercializării animalelor, autovehiculul trebuie autorizat. Mieii mai mici de 10 zile pot fi transportati doar pe distante sub 100 km.
Circulatia animalelor pe jos se practică pentru turmele de ovine si cirezile de bovine ce se deplasează spre si de la păsunile submontane si montane, dar trebuie evitată, deoarece poate provoca pierderi ponderale si favoriza contactarea si difuzarea unor boli infectocontagioase.
În cazul deplasării animalelor pe jos, agricultorii trebuie să evite precipitatiile, frigul sau căldura excesivă. Traseele de deplasare si locurile de popas se aleg prin consultarea consiliilor locale, astfel încît animalele în trecere să nu vină în contact cu cele din localitătile respective. Deplasarea se face numai ziua, parcurgîndu-se cel mult 12 km pentru bovinele
îngrăsate si tineretul ovin, 18 km pentru bovinele de reproductie, 25 km în cazul ovinelor si caprinelor.
Transportul pe jos al animalelor se va face în functie de specie. Astfel, cireada de bovine va avea maxim 200 de exemplare, cea de tineret bovin va avea 250 de capete, iar turmele de ovine - 500-600 de exemplare.
Este interzis a se deplasa animale bolnave sau care au fost tratate, s-au vindecat, dar pot avea sechele, femele în ultima lună de gestatie sau în prima lună după nastere. De asemenea, nu se pot deplasa pe jos animale bătrîne sau tineretul neîntărcat.
În perioada mai-octombrie, hrana animalelor se poate asigura prin păsunat, iar dacă nu este posibil, se vor asigura cel putin două tainuri de furaje si minimum două adăpări pe zi.
Dacă în timpul deplasării apar îmbolnăviri ale animalelor, tăieri de necesitate sau decese, se anuntă medicul veterinar oficial, care va decide ce măsuri se impun.

Articol afisat de 1336 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politică Stiri Politică
Stiri Sănătate Stiri Sănătate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Powered by SiteManager CMS
©2003-2006 Drepturile de autor asupra întregului continut al acestui site apartin în totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totală sau partială a materialelor este permisă numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective