Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 25 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„E greu de crezut cã Parlamentul va vota în proportia cerutã de lege suspendarea presedintelui“

„E greu de crezut cã Parlamentul va vota în proportia cerutã de lege suspendarea presedintelui“

• interviu realizat cu senatorul PNL de Neamt Serban Strãtilã

Reporter: Ce credeti cã se va alege din toatã tevatura cu suspendarea presedintelui?
Serban Strãtilã:
Initiativa PSD de a declansa procedura de suspendare a presedintelui României face parte din arsenalul politic la dispozitia Opozitiei. Este greu de crezut cã Parlamentul va vota în proportia cerutã de lege aceastã initiativã si cu atît mai putin probabilã este situatia aprobãrii suspendãrii ca urmare a unui referendum.
Personal nu cred cã este oportunã, avînd în vedere inflamarea scenei politice, crearea de noi tensiuni în plan parlamentar. Ar fi mai util ca în lunile ce vor urma, primele ca stat aderent la UE, sã ne ocupãm cu prioritate de problemele ce vor rezulta din aplicarea unor legi importante pentru economia si viata socialã din tarã. Stabilitatea institutionalã este decisivã din acest punct de vedere si cred cã toti actorii scenei politice ar trebui sã înteleagã acest lucru. Mesajele populiste ar trebui amînate pentru perioada de campanie electoralã, iar eventualele divergente vor trebui discutate într-un cadru constitutional si, pe cît posibil, fãrã a se urmãri cu orice pret punctajul la capitolul „imagine“.
Cred cã legitimitatea unui ales - fie el presedinte, parlamentar, consilier sau primar - nu stã în numãrul de voturi pe care îl are în spate, ci în responsabilitatea manifestatã în îndeplinirea mandatului. Demagogia nu tine loc de onestitate si nici populismul de eficientã.
Dacã cea mai mare parte a clasei politice românesti va întelege sã aplice un set minimal de reguli de comportament politic responsabil si coerent, avem sansa de a fi primiti cu bratele deschise în comunitatea europeanã. În caz contrar, vom fi priviti cu suspiciune si neîncredere, ca un fel de curiozitate a familiei europene.
Rep.: Este demiterea lui Bodu un atac împotriva PD, asa cum s-a afirmat?
S.S.:
Nu este vorba de un atac la adresa PD, fapt confirmat si de atitudinea domnului ministru Blaga fatã de subiectul în cauzã. Eu cred cã demiterea domnului Bodu s-ar fi impus chiar mai devreme, atunci cînd si-a depãsit competenta semnînd un ordin intern prin care unii directori ai Directiilor judetene ale Finantelor Publice erau pur si simplu lãsati fãrã atributiile necesare exercitãrii functiei.
Domnul prim-ministru va trebui, pe viitor, sã ia mãsuri ferme si cu alti subordonati care nu înteleg sã-si îndeplineascã mandatul cu eficientã si în limitele legale. Declaratiile politice trebuie lãsate în seama parlamentarilor si a celor din organismele de la conducerea centralã ale partidelor, pentru cã un membru al echipei guvernamentale nu are altã cale de a-si manifesta nemultumirea fatã de primul-ministru în afarã de prezentarea demisiei. Cel putin, asa vãd eu normalitatea în functionarea Guvernului.

„ÃŽn fosta guvernare, s-a folosit cu predilectie banul public pentru cîstigarea bunãvointei presei“

Rep.: Cum comentati verdictul în dosarul Vîntu-BID?
S.S.:
Nu pot sã îmi permit ca si parlamentar sã comentez justetea unei sentinte judecãtoresti. Totusi, este greu de explicat încetineala derulãrii cauzelor în care a fost implicat domnul Vîntu. De altfel, am auzit, de ceva vreme, cã toate aceste cauze vor iesi din termenele legale, iar eventualele infractiuni vor fi prescrise. În orice caz, sînt convins cã domnul Vîntu nu va petrece nici o zi în închisoare.
Nu este o situatie singularã si nu pot sã nu vã reamintesc despre evaziunea fiscalã de peste 10 milioane de dolari de care este acuzatã firma nemteanã IDAC 2000, caz în care nimeni nu mai este arestat, iar functionarilor publici cercetati li s-a ridicat sechestrul pe averi.
Stiu cã ancheta este în curs si nu este permisã nici o interventie în actul de justitie. Pe de altã parte, însã, ca parlamentar de Neamt, am datoria de a mã implica - în cadru strict legal - atunci cînd consider cã interesul public este afectat. Din acest punct de vedere, asigur opinia publicã de faptul cã nu voi accepta musamalizarea acestui caz deosebit de grav.
Rep.: Ce pãrere aveti despre initiativa lui Videanu de a cumpãra fabrica de hîrtie Letea? Se urmãreste obtinerea unui monopol ce ar putea fi folosit ca pîrghie pentru a „îmblînzi“ unele publicatii, asa cum s-a interpretat deja?
S.S.:
Am mai auzit astfel de interpretãri si atunci cînd fabrica a fost cumpãratã de un consortiu de firme controlat de domnii Sechelariu si Umbrãrescu. În opinia mea, libertatea presei nu a fost îngrãditã de aceastã achizitie si nu va putea fi limitatã nici de un alt proprietar.
În fosta guvernare, s-a folosit cu predilectie banul public pentru cîstigarea bunãvointei presei, si, din pãcate, astfel de fenomene se mai observã si astãzi, chiar dacã circuitul fondurilor este ceva mai întortocheat.
Pînã la urmã, ziaristii însisi sînt cei care trebuie sã-si respecte propriul statut si sã decidã modul în care doresc sã fie perceputi în perspectiva aderãrii la valorile europene.
Nu sînt de acord cu incriminarea calomniei si insultei, dar un minim de decentã si de probitate profesionalã trebuie asumat de cît mai multi dintre jurnalisti.

Articol afisat de 1667 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective