Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Noi restrictii privind fumatul

Noi restrictii privind fumatul

• la controalele efectuate în unitãtile care vînd tigãri, reprezentantii Inspectiei Sanitare de Stat (ISS) Neamt vor urmãri dacã sînt respectate normele europene în aceastã directie

Aderarea la Uniunea Europeanã a adus restrictii noi privind fumatul si publicitatea la tutun, pentru a-i determina pe fumãtori sã constientizeze riscurile acestui viciu asupra sãnãtãtii lor, iar pe de altã parte, pentru a-i proteja pe nefumãtori.
Astfel, de la începutul acestui an, pachetele de tigãri si-au modificat aspectul. Pachetele de tigãri fabricate în 2007 trebuie sã respecte noi standarde, avertismentele privind efectele nocive ale tutunului fiind mai explicite. „Fumatul poate provoca o moarte lentã“, sau „Protejati copiii: nu-i lãsati sã inspire fumul dumneavoastrã!“ sînt doar douã dintre avertismentele care trebuie sã aparã pe pachetele de tigãri.
Conform precizãrilor coordonatorul Centrului de Consiliere pentru renuntarea la fumat din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Bucuresti, Magdalena Ciobanu, avertismente mai complexe si mai explicite despre efectele tutunului asupra organismului se gãsesc pe o parte a pachetului de tigãri si ocupã 40% din suprafata acestuia. Pe partea cealaltã a pachetului, existã un mesaj mai scurt - „Tutunul ucide”, si ocupã 30% din suprafatã.
Pe pachetele de tigarete fabricate în 2007, producãtorii trebuie sã mentioneze continutul de monoxid de carbon, gudron si nicotinã. În plus, toate produsele din tutun trebuie sã aibã un marcaj cu lotul si data în care au fost fabricate, aceastã mentiune permitînd monitorizarea traseului pe care-l face pachetul respectiv si are ca scop combaterea productiei de tutun contrafãcut. La controalele efectuate în unitãti care vînd tigãri, reprezentantii Inspectiei Sanitare de Stat (ISS) Neamt vor urmãri si aceste aspecte. Conform precizãrilor fãcute de cãtre doctor Elena Mucilenita, sefa ISS Neamt, comerciantii care au în stoc pachete de tigãri care nu respectã aceste noi norme sînt pãsuiti sã scape de ele si nu sînt sanctionati pînã la sfîrsitul acestui an.
De la 1 ianuarie, în România este interzisã orice formã de reclamã la tutun, inclusiv cea stradalã sau din reviste, ori ziare. De asemenea, în baruri sau restaurante este interzisã utilizarea scrumierelor, a brichetelor si a suporturilor de pliante pe care sînt inscriptionate mãrci de tigãri.
În România, fumatul a fost restrictionat în locurile publice din anul 2002, cînd firmele au interzis fumatul la locul de muncã sau au amenajat locuri speciale pentru fumãtori. Tot din 2002, barurile, restaurantele si discotecile sînt obligate sã delimiteze sau sã asigure spatii separate pentru fumãtori si nefumãtori.
De la 1 septembrie 2006, a fost interzis si fumatul în tren, iar în gãri au fost amenajate locuri speciale pentru fumat. La casele de bilete si în trenuri au fost montate plãcute care mentioneazã cã fumatul este interzis. Interdictia este anuntatã, de asemenea, prin intermediul instalatiilor de sonorizare din statii si trenuri. Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneazã cu amendã de la 100 la 500 lei.
În 80% din tãrile Uniunii Europene, fumatul este interzis în locuri publice cum ar fi spitale, scoli, clãdiri administrative, teatre, cinematografe, mijloace de transport si în restaurante sau baruri, fiind protejate în mod special drepturile nefumãtorilor.

Articol afisat de 2116 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective