Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Seminaristii de la „Veniamin Costachi“ expun în Regatul Unit

Seminaristii de la „Veniamin Costachi“ expun în Regatul Unit

Biblioteca Publicã Grangetown, un orãsel de lîngã Middlesbrough, Marea Britanie, gãzduieste prima expozitie scolarã româneascã permanentã, o premierã absolutã atît pentru învãtãmîntul din Neamt, pentru cel românesc, cît si pentru Regatul Unit. Expozitia, cuprinzînd lucrãri grafice - desene, picturi si icoane pe lemn, realizate de cãtre elevii Sectiei Arte-Patrimoniu de la Seminarul Teologic Liceal „Veniamin Costachi“ de la Mãnãstirea Neamt, va fi vernisatã luni, 29 ianuarie, în prezenta primarului orasului Grangetown, ziaristi si numerosi invitati. Partea românã va fi reprezentatã de cãtre Instititul Cultural Român si Institutul Cultural din Londra.
Contactele si promovarea internationalã a creatiilor elevilor s-au realizat în cadrul Programului „Globe“ (General Learning Organizing and Building the Environment) - lansat în ianuarie 2006 - primul program de dezvoltare educationalã si promovare comunitarã din judetul Neamt acceptat si integrat direct în cadrul Programului european „ESP“ (European Schools Project ) si în Reteaua europeanã „Comenius - COMPACT“.
Din luna noiembrie 2006, programului „Globe“ - al cãrui autor este profesorul Cãlin Rudeanu, de la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi“ de la Mãnãstirea Neamt - i s-a oferit spatiu web cu drept de administrare exclusivã de cãtre reteaua „Comenius - COMPACT“, functionînd ca e-journal interactiv la adresa http://ejournal.eduprojects.net/ESP-ACE6
„Este o noutate absolutã pentru scoala românescã si pentru sistemul expozitional. Am reusit sã ducem la Biblioteca Publicã Grangetown 100 de lucrãri realizate de elevii Sectiei de Patrimoniu de la Seminarul Teologic «Veniamin Costachi». Ca sã ajungã lucrãrile acolo, am fost sprijiniti de Institutul Cultural Român din Bucuresti si de cel din Londra, transportul fiind fãcut prin curieratul diplomatic. Lucrãrile vor fi expuse permanent în «Coltul Cultural Românesc» din cadrul Bibliotecii Publice Grangetown. Este o mare victorie a scolii românesti si a României în general aceastã expozitie permanentã. Motto-ul ei este «Inimile noastre se îndreaptã cãtre Anglia, inimile noastre se îndreaptã cãtre voi». Prin aceastã realizare, scoala româneascã, indiferent de natura ei, poate fi efectiv integratã în sistemul educational european. Am reusit sã facem niste pasi foarte importanti. Ca sã fim recunoscuti afarã, este valabil un singur criteriu - ceea ce stim sã facem“, a declarat profesorul Cãlin Rudeanu, de la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi“.

Articol afisat de 3134 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective