Agricultorii nemteni au fost instruiti... nemteste
• simpozionul, sustinut de reprezentantii „Strube-Dieckmann“, a fost g�zduit de „Mariko Inn“ Fermierii romascani care exploateaz� suprafete �nsemnate de terenuri agricole s-au �nt�lnit, joi, 1 februarie, cu specialisti germani �n domeniu. Evenimentul a avut loc la „Mariko Inn“ si a fost conceput sub forma unui simpozion. Invitatii str�ini, reprezentanti ai celei mai mari firme produc�toare de seminte din Germania, au expus, �n fata agricultorilor, ultimele nout�ti legate de produsele ap�rute pe piat� si, mai ales, informatii privind campania 2007. „Noi venim, pentru cultivatorii din Rom�nia, cu seminte de o calitate deosebit�, iar rezultatele obtinute �n c�mpurile demonstrative din tar� ne permit s� spunem c� avem o marf� de bun� calitate la un pret competitiv. Ne ocup�m, de peste 100 de ani, de ameliorarea sfeclei de zah�r si alte specii de plante agricole, iar de doi ani s�ntem si �n Rom�nia. Din p�cate, cota acordat� fabricii de zah�r din Roman este destul de redus�, iar suprafetele cultivate vor fi restr�nse. Acest lucru este de r�u augur, at�t pentru fermieri, c�t si pentru noi, dar sper�m c� vom dep�si aceste probleme“, a declarat Lutz Herrmann, directorul executiv al firmei germane Strube-Dieckmann. La simpozion a fost prezent si presedintele Asociatiei Cultivatorilor de Sfecl� de Zah�r Roman, inginerul Iosif Benchea. Acesta a venit cu ultimele informatii privind subventiile si modul de acordare a acestora. „�n primul r�nd, acest eveniment a fost pus �n practic� si din cauza unor probleme privind cultura sfeclei. Dup� cum se stie, din acest an, productiile vor fi restructurate, la fel si procesarea zah�rului, astfel �nc�t agricultorii trebuie s� ia cunostiint� despre ultimele nout�ti. Vor r�m�ne pe piat� cei mai buni cultivatori, care au suprafetele cele mai mari si obtin cele mai �nsemnate rezultate, cantitative si calitative. Din aceast� cauz�, �n perioada urm�toare va fi alocat� cota de sfecl� la produc�tori, iar societatea Agrana Roman va face acest lucru pe baza unor criterii. Noutatea este c� subventia a fost m�rit�, de la 415 euro pe hectar, la 450 euro, care acoper� o mare parte din cheltuieli“, a declarat inginerul Iosif Benchea.
|