Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Februarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Virozele impun restrictii în scoli

• Inspectoratul Scolar a primit o adresã de la MEdC prin care s-a cerut ca, în toate unitãtile de învãtãmînt, sã fie organizatã o campanie de informare cu privire la riscurile îmbolnãvirii pe cale viralã • educatoarele din Piatra Neamt nu mai primesc în grãdinite copiii aflati sub tratament •


Inspectoratul Scolar al judetului Neamt trebuie sã se ocupe de dezinfectarea unitãtilor de învãtãmînt. Aceastã decizie a fost luatã de Mihail Hãrdãu, ministrul educatiei si cercetãrii, ca urmare a cresterii îngrijorãtoare a numãrului cazurilor de infectii respiratorii, din ultima perioadã.
Întrucît, de pe 5 februarie, elevii vor intra în vacanta intersemestrialã, conducerile unitãtilor de învãtãmînt vor putea sã se ocupe de igienizarea completã a scolilor, grãdinitelor si liceelor.
De asemenea, Mihail Hãrdãu le-a cerut cadrelor didactice din toatã tara sã monitorizeze atent starea de sãnãtate a elevilor. Acesta a precizat cã, în cazul în care, în unitãtile de învãtãmînt, numãrul virozelor va creste îngrijorãtor, inspectoratele scolare pot decide închiderea temporarã a activitãtii acestora.
Ca protectie împotriva extinderii epidemiei de gripã si virozã, Ministerul Educatiei si Cercetãrii a trimis pe adresa Inspectoratului Scolar Neamt o adresã prin care se cere ca în toate unitãtile de învãtãmînt sã fie organizatã o campanie de informare cu privire la riscurile îmbolnãvirii pe cale viralã. Ministerul a transmis si un material suport, care sã fie adaptat si prezentat elevilor din scoli într-un mod cît mai atractiv, în functie de posibilitãtile locale. „Precizãm totodatã faptul cã în perioada supusã atentiei, (24 ianuarie - 1 februarie - n.r.), este obligatorie si intrã în sarcina fiecãrui educator, învãtãtor sau diriginte sã realizeze aceastã informare“.
În Piatra Neamt, la intrãrile din majoritatea grãdinitelor au fost lipite, la vedere, afise prin care pãrintii prescolarilor sînt informati cã le este interzis sã îsi aducã în colectivitate copiii bolnavi. De altfel, educatoarele nu-i mai primesc pe copiii aflati sub tratament, asa cum s-a întîmplat pînã nu demult.

Triaj epidemiologic, la intrarea în sala de clasã

Conform dispozitiilor date de minister si, implict, de Inspectoratul Scolar, în orice colectivitate de copii (grãdinitie, scoli) trebuie efectuat obligatoriu triajul epidemiologic, la intrarea în sala de clasã. Acesta este fãcut, în functie de tipul institutiei de învãtãmînt, de cãtre medicul scolar, asistentul medical sau de cãtre educatoare, învãtãtor sau diriginte. Triajul epidemiologic înseamnã o scurtã discutie cu copilul, ori cu pãrintele, din care sã reiasã dacã prescolarul sau scolarul a prezentat în ultimele 24 de ore febrã, dureri la înghitirea alimentelor, tuse, secretii nazale, dureri musculare, dureri de cap, diaree, greatã, ori vãrsãturi. În cazul în care copilul prezintã febrã sau semne evidente de infectie a tractului respirator, este interzisã intrarea acestuia în colectiv, fiind îndrumat cãtre medicul scolar sau medicul de familie, acesta urmînd sã stabileascã diagnosticul si tratamentul adecvat . Pentru reintrarea în colectivitate a copilului, în functie de diagnosticul stabilit, va fi nevoie de avizul medical. În cazul depistãrii mai multor cazuri cu aceastã simptomatologie în colectivitatea de copii, medicul scolar trebuie sã se consulte cu medicii epidemiologi de la Autoritatea de Sãnãtate Publicã Neamt, mãsurile epidemiologice care se impun urmînd a fi stabilite împreunã, în functie de cauza îmbolnãvirii. Dascãlii nemteni, în cadrul orelor de dirigintie, trebuie sã acorde suficient timp educatiei sanitare, insistîndu-se asupra spãlãrii frecvente a mîinilor, în special înainte de masã, evitãrii folosirii în comun a obiectelor de veselã, batiste, prosoape si servetele. În perioada în care se înregistreazã un numãr mare de infectii respiratorii, elevii trebuie sfãtuiti de cadrele didactice sã evite aglomeratia. Conducerile scolilor trebuie sã asigure o igienã corespunzãtoare a grupurilor sanitare si a sãlilor de clasã. Foarte importantã este si aerisirea.

Articol afisat de 1520 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective