Agricultorii nemteni au fost instruiti... nemteste
• simpozionul, sustinut de reprezentantii „Strube-Dieckmann“, a fost gãzduit de „Mariko Inn“ Fermierii romascani care exploateazã suprafete însemnate de terenuri agricole s-au întîlnit, joi, 1 februarie, cu specialisti germani în domeniu. Evenimentul a avut loc la „Mariko Inn“ si a fost conceput sub forma unui simpozion. Invitatii strãini, reprezentanti ai celei mai mari firme producãtoare de seminte din Germania, au expus, în fata agricultorilor, ultimele noutãti legate de produsele apãrute pe piatã si, mai ales, informatii privind campania 2007. „Noi venim, pentru cultivatorii din România, cu seminte de o calitate deosebitã, iar rezultatele obtinute în cîmpurile demonstrative din tarã ne permit sã spunem cã avem o marfã de bunã calitate la un pret competitiv. Ne ocupãm, de peste 100 de ani, de ameliorarea sfeclei de zahãr si alte specii de plante agricole, iar de doi ani sîntem si în România. Din pãcate, cota acordatã fabricii de zahãr din Roman este destul de redusã, iar suprafetele cultivate vor fi restrînse. Acest lucru este de rãu augur, atît pentru fermieri, cît si pentru noi, dar sperãm cã vom depãsi aceste probleme“, a declarat Lutz Herrmann, directorul executiv al firmei germane Strube-Dieckmann. La simpozion a fost prezent si presedintele Asociatiei Cultivatorilor de Sfeclã de Zahãr Roman, inginerul Iosif Benchea. Acesta a venit cu ultimele informatii privind subventiile si modul de acordare a acestora. „ÃŽn primul rînd, acest eveniment a fost pus în practicã si din cauza unor probleme privind cultura sfeclei. Dupã cum se stie, din acest an, productiile vor fi restructurate, la fel si procesarea zahãrului, astfel încît agricultorii trebuie sã ia cunostiintã despre ultimele noutãti. Vor rãmîne pe piatã cei mai buni cultivatori, care au suprafetele cele mai mari si obtin cele mai însemnate rezultate, cantitative si calitative. Din aceastã cauzã, în perioada urmãtoare va fi alocatã cota de sfeclã la producãtori, iar societatea Agrana Roman va face acest lucru pe baza unor criterii. Noutatea este cã subventia a fost mãritã, de la 415 euro pe hectar, la 450 euro, care acoperã o mare parte din cheltuieli“, a declarat inginerul Iosif Benchea.
|