Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 8 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Procurorii pot asculta telefoanele fãrã aprobare

Procurorii pot asculta telefoanele fãrã aprobare

• durata acestei mãsuri este de cel mult 48 de ore • dupã 2 zile, procurorii au nevoie de acordul judecãtorilor • interceptarea propriu-zisã va fi fãcutã tot de SRI • „Poliþia“ pentru demnitari este aproape de a se înfiinþa •

Modificãrile Codului de procedurã penalã au primit girul parlamentarilor, astfel încît procurorii au voie sã intercepteze convorbirile telefonice ale învinuiþilor, fãrã acordul judecãtorilor. Totuºi, durata acestei mãsuri este de numai 48 de ore, dupã care reprezentanþii Parchetului au absolutã nevoie de acordul judecãtorilor pentru continuarea interceptãrii. Deoarece Parchetele nu au aparatura necesarã care sã le permitã interceptãrile, ascultarea telefoanelor se va face tot de cãtre SRI, care deþine logistica. Textul de lege prevede cã, dupã interceptarea dispusã de procuror, acesta are la dispoziþie alte 48 de ore pentru a cere aprobarea ascultãrii timp de maxim 120 de zile. Ministrul justiþiei, Monica Macovei, dorea ca durata ascultãrii telefoanelor sã fie de 180 de zile, dar a obþinut, cu acordul parlamentarilor, numai 120 de zile. Pe final, în forma adoptatã, noul Cop dã puteri sporite procurorilor. „Consider cã este o mãsurã beneficã, mai ales la situaþiile urgente, cum ar fi, de exemplu, infracþiunile flagrante. Pe de altã parte, este o responsabilitate mai mare a procurorilor, care intercepteazã convorbirile telefonice. Aceastã mãsurã trebuie luatã cu mare atenþie, cînd existã probe certe, pertinente ºi indicii cã acest lucru se impune. ÃŽn cele din urmã, posibilitatea procurorilor de a intercepta convorbirile telefonice duce la o mai mare operativitate“, a declarat Mihaela Arsene, prim- procuror al Parchetului Judeþean Neamþ. Totodatã, prin noul Cod se dezincrimineazã mai multe infracþiuni, cum ar fi adulterul, vagabondajul ºi infracþiunea de defãimare a þãrii ºi a naþiunii, fiind instituite mãsuri de descurajare împotriva comportamentelor discriminatorii. Ministrul justiþiei, Monica Macovei, s-a declarat „mulþumitã“ de modul în care au decurs, marþi, dezbaterile la Camera Deputaþilor ºi de aprobarea modificãrilor aduse Codului penal ºi Codului de procedurã penalã. „Sînt mulþumitã, în ideea cã s-au votat amendamentele pe care ºi eu le-am acceptat, pe baza unor negocieri“, a spus ministrul justiþiei.
Astfel, Codul penal consacrã instituþia rãspunderii penale a persoanei juridice (firmei), dezincrimineazã infracþiunile de insultã - prevãzute în articolul 205, ºi calomnie - prevãzutã în articolul 206, pentru a asigura exercitarea libertãþii de exprimare, la adãpost de ameninþarea aplicãrii unei sancþiuni penale. Au mai fost aduse modificãri, fiind instituite patru regimuri de executare a pedepselor - de maximã siguranþã, închis, semideschis ºi deschis, acordînd posibilitatea condamnatului de a trece dintr-un regim de executare în altul, în funcþie de conduita sa. În materie de percheziþie, s-a stabilit conþinutului autorizaþiei de percheziþie ºi folosirea autorizaþiei, în acest sens, o singurã datã. Modificãrile aduse Codului penal ºi Codului de procedurã penalã intrã în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, cu excepþia prevederilor privind rãspunderea penalã a persoanei juridice, care intrã în vigoare în 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Poliþie pentru demnitari

Ieri, urma sã ajungã la Guvern legea de înfiinþare a Agenþiei Naþionale de Integritate (ANI), instituþie care va controla averile demnitarilor. Faþã de promisiunile Guvernului de creare a unei astfel de instituþii fãcute cãtre Comisia Europeanã, actul normativ a întîrziat un an. Proiectul acestei legi prevede cã ANI va fi total independentã de celelalte structuri ale statului. Inspectorii care vor lucra în cadrul Agenþiei vor avea acces „la orice date, informaþii, înscrisuri sau documente pe care le considerã necesare“, chiar ºi la cele personale, confidenþiale sau clasificate. Nu vor mai putea fi protejate de secretul bancar datele referitoare la conturi sau tranzacþiile bancare ale unui demnitar, dacã vreun inspector a pus ochii pe ele ºi a declanºat procedura de control a averii. ªefii tuturor instituþiilor, societãþilor, precum ºi persoanele fizice sînt obligate, la solicitarea inspectorului ANI, sã depunã toate documentele necesare solicitate pentru rezolvarea unui caz, în termen de 10 zile. Inspectorul poate evalua în mod direct averea unui demnitar, printr-o „cercetare localã“, un fel de percheziþie, în locuinþa sau alte spaþii care-i aparþin. Dacã acesta se opune, inspectorul poate cere autorizaþie de la judecãtori. Depistarea unei averi care nu poate fi justificatã se sancþioneazã disciplinar, funcþionarul poate fi demis ºi nu mai poate ocupa o altã funcþie timp de trei ani. Constatãrile inspectorilor ANI pot fi probe pentru procurori, dacã averea demnitarului provine din fapte penale. ANI se va ocupa ºi de incompatibilitãþi.

Articol afisat de 2493 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective