Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

ÃŽncercãri de detonare a „bombei“ de la ICEFS Sãvineºti

• conducerea Inspectoratului pentru Situaþii de Urgenþã cautã soluþii pentru a distruge, fãrã riscuri, cele 18,6 tone de produs inflamabil depozitat la ICEFS Sãvineºti

Gãsirea unei soluþii optime pentru distrugerea celor 18,6 tone de produs inflamabil depozitat, de peste 16 ani, la SC ICEFS Sãvineºti constituie o prioritate pentru conducerea Inspectoratului pentru Situaþii de Urgenþã (ISU) Neamþ, ca, de altfel, pentru reprezentanþii Gãrzii de Mediu ºi ai Agenþiei pentru Protecþia Mediului.
Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre colonelul Ioan Niþicã, ºeful ISU Neamþ, avînd în vedere cã este vorba despre un combustibil de rachetã, cu vitezã foarte mare de ardere, aflat într-o cantitate considerabilã, riscul izbucnirii unui incendiu ºi de explozie este foarte mare. Mai mult decît atît, substanþa este foarte puternic poluantã, mai ales cã are durata de exploatare depãºitã. „Þinînd cont de riscurile pe care le prezintã respectivul produs, care a fost depozitat într-un loc din vecinãtatea unei zone destul de populate, acesta trebuie neapãrat ridicat ºi distrus. Numai cã situaþia este puþin mai complicatã ºi sînt mai multe etape care trebuie parcurse. ÃŽn primul rînd, trebuie sã aflãm cine este adevãratul proprietar al acelui produs. Din informaþiile pe care le avem, s-ar pãrea cã aparþine Ministerului Apãrãrii Naþionale, dar, pentru a clarifica aspectul, vom face o adresã prin care vom cere lãmuriri ºi documente. Pe de altã parte, trebuie gãsite sursele de finanþare necesare, pentru ca produsul toxic sã fie distrus în condiþii ecologice. O variantã ar fi incineratorul din Timiºoara, dar am înþeles cã este vorba despre costuri foarte mari. Un alt aspect important, de care trebuie sã se þinã cont, este ca prin incinerare sã nu rezulte deºeuri periculoase, care eliminate în atmosferã sã provoace neplãceri. Nu este exclusã nici varianta de a încerca accesarea unei finanþãri externe“, a declarat colonelul Ioan Niþicã, ºeful ISU Neamþ.
Aceeaºi sursã a mai precizat cã pompierii vor face, zilele acestea, un control la ICEFS Sãvineºti, pe linie de prevenire ºi stingere a incendiilor, pentru a elimina orice risc în acest sens.

ICEFS Sãvineºti, prea sãrac pentru o povarã atît de mare

Produsul inflamabil, toxic ºi nociv a fost achiziþionat în ianuarie 1990, prin ordinul unui reprezentant al Ministerului Apãrãrii. Destinaþia iniþialã a fost de combustibil pentru rachete. Motivul pentru care s-a achiziþionat a fost acela de a recupera trietilamina, una dintre componentele care, ulterior, ar fi fost transferatã cãtre SC Melana SA. Nu dupã mult timp, ca urmare a problemelor cu care s-au confruntat ambele societãþi, conducerea de atunci a ICEFS a decis încetarea definitivã a procesului de recuperare a trietilaminei, cantitatea rãmasã în stoc fiind de 18,6 tone. Societatea mai deþine ºi alte substanþe chimice, precum ºi produºi neidentificaþi, rezultaþi în cadrul temelor de cercetare, desfãºurate de-a lungul anilor.
Spaþiul ales cu destinaþia depozit pentru substanþe toxice ºi periculoase se gãseºte la parterul unei clãdiri dezafectate, construite în 1963, aflatã, acum, într-o stare destul de avansatã de uzurã. Pînã la aceastã datã, nu au fost gãsiþi beneficiari pentru nici una dintre aceste substanþe. Singura variantã pentru a scãpa de acestea este distrugerea lor prin incinerare, motiv pentru care, anul trecut, a fost contactatã SC Pro Air Clean Timiºoara, care nu a refuzat afacerea, dar a fãcut o ofertã de preþ mult peste posibilitãþile financiare ale institutului. Anul acesta, solicitarea a fost reluatã, preþul cerut pentru transport ºi incinerare fiind de peste 60.000 de euro. ICEFS a fãcut cunoscutã situaþia cãtre Ministerul Apãrãrii Naþionale, Ministerul Mediului ºi Gospodãririi Apelor, AVAS Bucureºti ºi Garda Naþionalã de Mediu. Datoriile Institutului de Cercetãri, la finele lunii aprilie 2006, erau de 21,58 miliarde de lei, ceea ce înseamnã cã nu-ºi poate permite, cu bani proprii, sã scape de bomba din curte. În rezolvarea situaþiei i-a fost cerut sprijinul ºi prefectului judeþului, autoritate care susþine cã va face tot ce îi stã în putere pentru a miºca lucrurile.
Clãdirea unde este depozitat produsul nu are geamuri, iar uºa de la intrare este asiguratã cu gratii. Uimitor este faptul cã paza nu este asiguratã în regim special, ci o fac cei care vegheazã la tot ce se aflã pe platforma chimicã. Asta, pentru cã ICEFS nu-ºi poate permite sã plãteascã paza separat.

Articol afisat de 2559 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective