Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 8 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Servicii medicale numai pe bazã de contract

Servicii medicale numai pe bazã de contract

• un proiect de act normativ prevede cã nemþenii vor putea beneficia de servicii medicale numai dacã semneazã contracte de asigurare cu CAS Neamþ

Nemþenii vor fi obligaþi, potrivit unui proiect de act normativ, sã semneze un contract de asigurare cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate. În baza acestuia, asiguraþii vor beneficia de servicii medicale cuprinse în pachetul de bazã, pachetul minim ºi pachetul facultativ de servicii acordate în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate, în condiþiile plãtirii contribuþiei la Fondul unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
Potrivit prevederilor contractuale, asiguraþii au dreptul sã îºi aleagã furnizorul de servicii medicale, precum ºi casa de asigurãri de sãnãtate la care cotizeazã în condiþiile legii ºi ale contractului cadru, sã îºi aleagã un medic de familie ºi sã se înscrie pe lista acestuia, solicitîndu-i serviciile de care are nevoie. Asiguratul îºi poate schimba medicul de familie ales numai dupã expirarea a ºase luni de la data înscrierii pe lista acestuia. Alte drepturi ale asiguratului sînt acelea de a beneficia de servicii medicale, medicamente, materiale sanitare ºi dispozitive medicale în mod nediscriminatoriu, sã efectueze controale profilactice, sã beneficieze de servicii de asistenþã medicalã preventivã ºi de promovare a sãnãtãþii, inclusiv pentru depistarea precoce a bolilor. În baza aceluiaºi contract, plãtitorii de asigurãri de sãnãtate au dreptul sã beneficieze gratuit de servicii medicale de urgenþã, de unele servicii de asistenþã stomatologicã, de tratament fizioterapeutic ºi de recuperare, de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu.
Pacienþii asiguraþi trebuie sã fie informaþi în cazul tratamentelor medicale care li se administreazã ºi sã li se garanteze confidenþialitatea privind datele, diagnosticul ºi tratamentul. Aceºtia mai pot beneficia de concedii ºi indemnizaþii de asigurãri sociale de sãnãtate, în condiþiile legii.

Obligaþiile asiguraþilor

Pe lîngã drepturi, asiguraþii au ºi obligaþii - sã se înscrie pe lista unui medic de familie, sã îl anunþe pe acesta ori de cîte ori apar modificãri în starea lor de sãnãtate, sã respecte cu stricteþe tratamentul ºi indicaþiile medicului ºi sã achite contribuþia datoratã fondului ºi suma reprezentînd co-plata, în condiþiile stabilite prin contractul-cadru. Totodatã, asiguraþii sînt obligaþi sã accepte controlul Casei de Asigurãri de Sãnãtate Neamþ cu privire la modul de acordare a concediilor ºi indemnizaþiilor de asigurãri sociale, precum ºi sã respecte programarea ºi listele de aºteptare pentru acordarea serviciilor medicale din pachetul de bazã.
Contractul de asigurare încheiat între pacientul care cotizeazã la Fondul unic al asigurãrilor sociale de sãnãtate ºi CAS Neamþ prevede drepturi ºi obligaþii ºi pentru respectiva instituþie.
Trei dintre drepturile fundamentale ale CAS Neamþ sînt verificarea respectãrii obligaþiilor de platã a contribuþiei, calcularea majorãrilor de întîrziere în cazul neplãtirii contribuþiei, dar ºi verificarea prescrierii ºi eliberãrii medicamentelor ºi a recomandãrii investigaþiilor paraclinice.
Cîteva dintre obligaþiile acestei instituþii sînt acelea de a informa asiguraþii asupra drepturilor lor, pãstrarea confidenþialitãþii datelor referitoare la plãtitorii de cotizaþii, asigurarea calitãþii serviciilor medicale din pachetul de bazã.
În cazul în care asiguratul nu respectã obligaþiile referitoare la plata contribuþiei cãtre Fondul unic al asigurãrilor sociale de sãnãtate, dupã trei luni de la ultima platã, contractul se suspendã.
Pe perioada suspendãrii acestuia, asiguratul nu mai poate beneficia decît de pachetul minimal de servicii medicale. Suspendarea contractului poate înceta numai dacã asiguratul a achitat contribuþia de asigurãri sociale de sãnãtate ºi majorãrile de întîrziere.

Articol afisat de 2556 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective