Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori


  Stiri azi     Arhiva     Căutare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareÎnregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Monitorul Bacău
 Monitorul Suceava
 Monitorul Vaslui
 C.C.I. Neamt
 EURISC
 Roman24 - TV Online
Optiuni Pagină Optiuni pagină
Adaugă in Favorites Adaugă in Favorites
Setează Pagină de start Setează Pagină de start
Tipăreste pagina Tipăreste pagina
Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Februarie 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Împuscături de 35.000 de euro

Împuscături de 35.000 de euro

• partidele de vînătoare organizate, în 2007, de Directia Silvică Neamt, s-au soldat cu împuscarea a doi ursi, nouă cerbi si 58 de mistreti • trofeele de urs, un cerb si doi mistreti sînt medaliabile cu aur • majoritatea vînătorilor au fost din statele Uniunii Europene • vînătorii spanioli si germani, cei mai interesati de judetul Neamt •

Fauna bogată a judetului Neamt a fost întotdeauna o atractie pentru vînătorii de pretutindeni, în special pentru cei din alte tări europene. Iar acest lucru este dovedit de statisticile Directiei Silvice Neamt, care arată că taxele de vînătoare, provenite de la cetătenii străini, au adus anul trecut peste 35.000 de euro. Banii au fost dati atît pentru animalele împuscate, cît si pentru ceea ce a tinut de organizarea partidelor de vînătoare. „Ne-am obisnuit ca, în ultimii ani, vînătorii străini să ne viziteze. Si în anul 2007 au venit multi vînători care plătesc bani seriosi pentru a-si satisface pasiunea. Toti au fost multumiti de ce au găsit la noi, mai ales că multi au împuscat exemplare valoroase. În 2007 au fost împuscati doi ursi medaliabili cu aur, precum si doi cerbi si doi mistreti la fel de valorosi“, a declarat inginerul Dorul Bălut, din cadrul Directiei Silvice Neamt.
Ursii au fost doborîti pe fondurile de vînătoare de pe Valea Tarcăului si Valea Bicazului. Norocosii vînători au fost doi spanioli. Unul dintre acestia a avut noroc, iar a doua zi a împuscat si un lup.
Măsurătorile făcute, conform standardelor internationale, au arătat că trofeele au obtinut peste 300 de puncte si, automat, medalii de aur. Ursul împuscat pe Valea Tarcăului, un exemplar bătrîn, a fost evaluat la 333 puncte, iar exemplarul împuscat pe Valea Bicazului a fost cotat la 398 de puncte. În functie de punctajul stabilit pentru fiecare exemplar, Directia Silvică Neamt percepe o taxă de vînătoare. În cazul celor doi ursi, taxa a fost de 5.000, respectiv 7.000 de euro. Pe lîngă acesti bani, vînătorii mai plătesc cazarea, precum si tariful de organizare. Cel din urmă porneste de la 15 euro/ zi si poate ajunge la 150 de euro, în functie de complexitatea vînătorii. Taxa de vînătoare pentru un urs porneste de la 5.000 de euro si poate ajunge chiar pînă la 20.000 de euro. Toate trofeele de urs evaluate la peste 580 de puncte nu mai pot fi scoase din tară, ele fiind considerate ca făcînd parte din patrimoniul national. În celelalte cazuri, vînătorii pot părăsi România cu trofeele obtinute. De exemplu, în cazul ursului, cu blana si craniul, în cazul cerbului, cu coarnele. Cei doi ursi au fost împuscati de doi vînători spanioli, unul dintre ei avînd surpriza să împuste si un lup.
Dacă spaniolii sînt cunoscuti pentru preferinta de a vîna ursi, germanii preferă cerbii, mistretii si căpriorii. Anul trecut, au fost împuscati nouă cerbi, dintre care doi au fost medaliabili. De asemenea, din cei 58 de mistreti împuscati, două exemplare au fost medaliabile cu aur. Taxa pentru împuscarea unui cerb pleacă de la 1.500 de euro si poate ajunge la 7.000 de euro. Pînă în acest moment, cel mai valoros cerb împuscat în judetul Neamt a fost cotat la 4.500 de euro.
Mai trebuie spus că, în cursul anului 2007, Directia Silvică Neamt a obtinut peste 35.000 de euro de pe urma partidelor de vînătoare. Suma reprezintă numai pretul trofeelor si a serviciilor de cazare si organizare vînătoare. Vînătorii pleacă acasă numai cu trofeele, carnea fiind vîndută unei firme din Bucuresti. Si din această activitate, Directia Silvică Neamt a obtinut un venit frumusel.

Cum ajung vînătorii străini în Neamt

Asa cum se stie, vînătoarea este un hobby extrem de costisitor, pe care nu si-l permite oricine. Plecînd de la valoarea armelor de vînătoare, echipament si taxele ce trebuie plătite, rezultă că putini sînt aceia care îsi pot permite să practice acest sport. De aceea, Romsilva a căutat mereu să aducă vînători cu bani. Iar acestia nu puteau fi găsiti decît în afara granitelor. Asa s-a ajuns ca ofertele de vînătoare din România să fie prezentate peste granite de anumite agentii de vînătoare.
„Este relativ simplu, vînătorii aflînd de oferta noastră de la agentiile de vînătoare. Noi anual comunicăm la Bucuresti oferta pe care o avem. De regulă, vînătorii caută să vîneze un anumit exemplar si se adresează agentiei. Aceasta se interesează si găseste zona în care se poate vîna ceea ce caută vînătorul respectiv. De regulă, vînătorii caută să vîneze exemplare foarte mari. Prin agentiile de vînătoare au ajuns foarte multi străini la noi. Unii dintre ei au devenit chiar clienti fideli si vin la noi periodic. De fiecare dată au plecat multumiti“, a declarat inginerul Doru Bălut, seful Compartmentului vînătoare din cadrul Directiei Silvice Neamt.
Pe fondurile de vînătoare ale Directiei Silvice Neamt, care se întind pe o suprafată de 237.000 de hectare, trăiesc aproximativ 170 de ursi, 80 de lupi, 70 de rîsi si 140 de pisici sălbatice. În acest moment este deschis sezonul de vînătoare la lupi, care a început pe data de 15 septembrie 2007 si se va termina pe data de 31 martie. Există aprobare pentru împuscarea a 6 lupi, doi deja fiind vînati.

S-a încheiat sezonul la mistreti

Vînătorii amatori de mistreti si-au pus pustile în cui, fiindcă sezonul de vînătoare la această specie s-a încheiat pe 15 februarie, urmînd să fie reluat în prima zi din luna august. Si la iepuri s-a închis sezonul la 31 ianuarie, astfel că, în cătarea pustii mai pot ajunge, legal, doar păsările sălbatice, cum ar fi ratele, cocosul de munte, gugustiucii, porumbeii, graurii si sitarii, acestia din urmă fiind considerati o delicatesă de către italienii care participă la vînătorile organizate în zona noastră, aducînd bani frumosi în buzunarele organizatorilor. Sezonul de vînătoare la păsări se va încheia pe 15 aprilie, dar pe parcursul întregului an mai pot fi ochite ciorile, cotofenele si gaitele, chiar si vulpile, desi în cazul lor este fixată cotă de recoltă.
END

Articol afisat de 1956 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, R. AANEI)
Nu sunteti autentificat pe site!
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Powered by SiteManager CMS
©2003-2006 Drepturile de autor asupra întregului continut al acestui site apartin în totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totală sau partială a materialelor este permisă numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective