Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Purice cu dor de libertate din ARESTUL POLITIEI

Purice cu dor de libertate din ARESTUL POLITIEI

• tîlharul Ioan Purice a încercat sã evadeze din arestul Politiei Neamt • individul, care era singur în celulã, a fost prins în timp ce disloca gratiile de fier de la celulã • infractorul a distrus tencuiala de la geam cu mîinile, afirmã politistii • de fapt, s-a folosit de o bucatã de platband de la pat • Purice este unul dintre cei mai periculosi tîlhari nemteni, el avînd la activ zeci de fapte de acest gen • ultima loviturã a fost datã la casa afaceristului tîrgnemtean Pintilie • pentru tentativa de evadare, Purice va primi un spor de pedeapsã •

Alarmã acum douã zile la Politia Neamt, dupã ce un arestat a încercat sã evadeze. Este vorba de Ioan Purice, în vîrstã de 44 de ani, un infractor deosebit de periculos care a fost arestat acum cîteva sãptãmîni, el avînd la activ zeci de furturi si tîlhãrii, unele urmate de agresiuni împotriva victimelor. De altfel, Purice face obiectul mai multor anchete, el fiind acuzat de comiterea infractiunilor de tîlhãrie, lipsire de libertate, nerespectarea regimului armelor si munitiilor, fals material în înscrisuri oficiale si furt calificat. Constient fiind cã vor trece multi ani pînã cînd va fi din nou liber, Purice a pus la cale o actiune de evadare. Singur în celulã, infractorul a putut lucra în liniste, neexistînd riscul ca actiunea sa ajungã la urechile gardienilor. Pe de altã parte, trebuie spus cã ar fi fost putin probabil ca infractorul sã scape din celulã. Individul, cu mîinile goale si fãrã nici un fel de ustensilã, doar cu ajutorul unghiilor, a reusit sã distrugã tencuiala din partea inferioarã a ferestrei, intentionînd sã disloce gratiile pentru a evada. Aceasta este varianta oficialã, a unui comunicat de presã. ÃŽn fapt, surse demne de încredere au precizat cã Purice s-a folosit de o bucatã de platband de la patul din celulã. Aceasta fusese sudatã, dar a reusit s-o disloce, dupã care a vrut sã scoatã gratiile. Luni searã, în jurul orei 17.30, cînd Purice lucra de zor la dislocarea gratiilor, zgomotul a atras atentia politistilor din arest care se aflau în patrulare pe coridor. Ei au intervenit si l-au retinut pe infractor, dupã care au anuntat imediat conducerea Politiei. „A încercat sã evadeze, fãrã a folosi o ustensilã. A distrus tencuiala cu mîinile si a încercat sã scoatã gratiile. Politistii care erau de serviciu au auzit zgomotul si au intervenit“, a declarat inspectorul Cãtãlina Bãdeanu, purtãtorul de cuvînt al IJP Neamt.
Pentru fapta sa, Purice s-a ales cu un nou dosar penal sub aspectul comiterii infractiunii de tentativã de evadare, cercetãrile fiind efectuate sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lîngã Tribunalul Neamt. La audieri, Purice a afirmat cã a vrut sã fugã pentru cã oricum nu mai avea nimic de pierdut. Pentru tentativa sa, acuzatul poate primi la condamnarea pentru ultima faptã un spor de pedeapsã de la 3 luni la un an, care se adunã matematic cu pedeapsa de bazã, si nu prin cumul.

Jafuri si furturi dupã învoirea din penitenciar

Cã este extrem de periculos o demonstreazã antecedentele sale. El a jefuit o familie de bãtrîni în 2005, faptã pentru care fost condamnat. Aflat în penitenciar, a fãcut cerere de întrerupere a pedepsei si instanta i-a aprobat o lunã de libertate. La expirarea termenului, nu s-a mai întors în penitenciar, ci a comis o serie întreagã de jafuri si furturi. A fost arestat acum cîteva sãptãmîni, împreunã cu un complice de-al sãu, în urma unei actiuni a politistilor. Cei doi au fost depistati si prinsi cu ajutorul SRI-ului, al treilea individ din grupul infractional, Neculai Apetrei, fiind depistat ulterior. Trebuie spus cã Purice si Apetrei au fost cei care au jefuit-o pe sotia afaceristului tîrgnemtean Mircea Pintilie. Purice a fost arestat în momentul în care trebuia sã se întîlneascã cu Duhalmã în orasul Bacãu. Îsi schimbase înfãtisarea pentru a nu fi recunoscut, iar asupra sa au fost gãsite trei telefoane mobile, un stick flash, bijuterii din metal galben si o carte de identitate falsã, respectiv cu fotografia lui si datele de stare civilã ale lui Duhalmã. În locuinta închiriatã de Purice în orasul Bacãu au fost gãsite mai multe bunuri (laptop-uri, bijuterii, tehnicã pentru falsificarea documentelor de identitate, telefoane mobile, pistol cu gloante etc), obiecte care fac probatoriul mai multor infractiuni comise de acesta în judetele Bacãu si Neamt, Sibiu sau Cluj. Luat la întrebãri, tîlharul a declarat cã pistolul gãsit în locuinta sa este arma cu care l-a rãnit pe Claudiu L., jandarm clujean care îl prinsese în flagrant în timpul unui jaf comis în Cluj.

Trucuri servite politistilor

De altfel, anchetatorii au constatat cã tîlharii foloseau moduri de operare diferite, în sensul cã la unele fapte foloseau cagule, iar la altele nu se mai sinchiseau sã se ascundã. Pentru a-i pune pe politisti pe piste false, Purice arunca la fata locului chistoace de tigãri pe care le aduna din alte locuri, el nefiind fumãtor. Mai mult, infractorul lãsa la fata locului douã pahare din care se bãuse alcool, cu toate cã el nu avea acest viciu. Astfel, lãsa impresia cã la locul jafului fuseserã douã persoane. Ulterior, ardea cagulele. În timpul jafului folosea mãnusi din material textil, iar pe complici îi instruia sã arunce telefoanele mobile luate de la fata locului. Purice nu folosea violenta extremã, iar înainte de a actiona supraveghea o perioadã de timp victima si locuinta acesteia, folosind binoclul. Mergea mult pe jos prin zone împãdurite dupã comiterea faptei, cîteodatã si 20-30 de kilometri, iar obiectele de dimensiuni mari si pistoalele sustrase din locuintele victimelor, le îngropa. De regulã, intra în imobile prin acoperis sau pe ferestre. Recent a fost trimis în judecatã pentru un jaf similar comis la locuinta unui afacerist din Alexandru cel Bun.

15/ 16 iunie 2002

Ultima tentativã de evadare din arestul IPJ Neamt a avut loc în noaptea de 15/16 iunie 2002. Atunci, doi fosti studenti, Daniel Ioan Baciu si Andrei Vasile, ambii din Ceahlãu, condamnati pe viatã pentru omor deosebit de grav si mai multe jafuri cu mînã armatã, au vrut în libertate. Pentru iesirea din camera de arest, cu ajutorul unui snur si a douã mine din plastic pentru pix, folosindu-se de vizorul vizetei, care nu era asigurat, au reusit deschiderea acesteia si, ulterior, a zãvorului care bloca usa. Subofiterii au fost luati ostateci, iar în timpul interventiei Daniel Ioan Baciu a fost grav rãnit si a decedat.

Articol afisat de 2967 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D.MURARU, G.MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective