Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Internaþionale 14 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Kalasnikov-ul, piratat

Kalasnikov-ul, piratat

• rusii spun ca pierd anual 360 de milioane de dolari • celebra mitraliera se mai „produce“ în Bulgaria, China, Polonia si Statele Unite • Mihail Kalasnikov, tatal celebrei mitraliere rusesti, este indignat de situatie •

Mihail Kalasnikov, tatal celebrei mitraliere rusesti, este indignat de faptul ca aceasta arma de asalt este contrafacuta în mai multe regiuni din lume, pretinzînd chiar ca îi cunoaste pe vinovati.
„Se folosesc de aceasta marca, de renumele sau. Este nedrept“, a declarat, în aceasta saptamîna, Mihail Kalasnikov, 87 de ani, în cadrul unei conferinte de presa la Ijevsk, oras din Muntii Urali situat la 1.300 de kilometri de Moscova, unde se afla uzina Ijmas care fabrica renumitele arme ce-i poarta numele, dupa cum relateaza AFP. Potrivit responsabililor din cadrul Ijmas, pierderile anuale ale uzinei cauzate de fabricarea Kalasnikovului în Bulgaria, China, Polonia si în Statele Unite se ridica la 360 de milioane de dolari (260 de milioane de euro).
„Este o problema majora pentru noi. Este împotriva legilor internationale“, a adaugat directorul uzinei de armament, Vladimir Grodetki, în fata jurnalistilor straini invitati la fata locului cu ocazia aniversarii a 60 de ani de la iesirea de pe liniile de productie a primului Kalasnikov AK-47. „Ma mira ca se reactioneaza întotdeauna la piratarea CD-urilor si a DVD-urilor, dar n-am vazut niciodata aceeasi reactie în tarile care produc exemplare contrafacute ale Kalasnikov-ului“, a acuzat Vladimir Grodetki, evocînd criticile americane vizavi de pirateria rusa din industria muzicala si a filmului.
Ijmas fabrica în fiecare an aproape 100.000 de arme semiautomate Kalasnikov, în timp ce în alte uzine din lume sînt produse, în acelasi interval, 900.000 de exemplare contrafacute, sustin oficialii fabricii de armament ruse, care insista ca doar „adevaratul Kalasnikov“ este de buna calitate.
La originea acestei asa-zise contrafaceri se afla licentele de fabricatie ale Kalasnikov-ului, cedate cu generozitate de catre URSS fostelor tari comuniste în timpul Razboiului Rece. Dupa destramarea URSS în 1991, aceste tari au continuat sa fabrice binecunoscuta arma si au vîndut-o sub alte nume, uneori la preturi mult mai mici decît producatorul rus, noteaza AFP.
„Este un punct sensibil pentru ei. ÃŽn perioada comunista, statul sovietic nu a încercat sa breveteze modelele pe care le crea“, explica Richard Jones, publicist al revistei britanice specializate în armament Jane's Infantry Weapons. „Celelalte tari produc aceste modele si le vînd mai ieftin“, adauga el.

De 5 ori mai ieftin

Pretul unui Kalasnikov fabricat în Rusia este de 400 de dolari (291 de euro), fata de 80 în China sau 120 în Polonia, afirma responsabilii uzinei.
Compania bulgara Arsenal este o veritabila bestie neagra pentru producatorul rus: fabrica pustile de asalt AR si SLR, foarte asemanatoare Kalasnikov-ului, atît în Bulgaria, cît si în Las Vegas (Nevada, SUA). Compania bulgara, contactata de AFP, nu a raspuns acestor acuzatii.
„Statele Unite cred ca pot face tot ce vor“, a criticat Nikolai Bezborodov, unul dintre cei care au colaborat la creatia Kalasnikov-ului.
În ciuda acestor neajunsuri, uzina rusa exporta productia sa de arme în 15 tari. Anul trecut Ijmas a semnat un contract cu armata din Venezuela pentru livrarea a 100.000 de mitraliere Kalasnikov, în cadrul unui acord comercial militar mai amplu, estimat la o valoare de 3 miliarde de dolari. De asemenea, în acest an va începe în Venezuela constructia unei uzine care sa fabrice celebra arma semiautomata.
Afacerile imitatorilor Kalasnikovului denuntate de Rusia se prezinta si ele destul de bine. Irakul a anuntat recent ca a semnat un contract cu China pentru livrarea de mitraliere Kalasnikov, cu care vor fi echipati politistii irakieni.

Articol afisat de 2376 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective