Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sanctiunile dascalilor, negocieri pentru „radiere“

• saptamîna aceasta, reprezentantii sindicatelor si ai Ministerului Educatiei vor discuta despre continutul viitoarei legi a cadrelor didactice • sindicalistii nemteni spera ca propunerile lor sa fie macar discutate, daca nu vor fi incluse în textul viitorului act normativ •

Propunerile de îmbunatatire a viitoarei legi a cadrelor didactice trimise de sindicalistii din Neamt vor fi analizate în cursul acestei saptamîni de catre reprezentanti ai Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului. Analiza va fi de fapt o negociere sindicate - minister, în urma careia dascalii din România vor avea un nou statut. Sindicalistii si functionarii din minister vor discuta despre conditiile de salarizare si evaluare a lucratorilor din sistem, dar si despre drepturile acestei categorii de bugetari. La fel ca si în actualul statut, „personalul didactic de predare nu poate fi perturbat în timpul desfasurarii activitatii de nici o autoritate scolara sau publica“. „Tinuta decenta, limbajul lipsit de vulgaritati de orice fel, atitudinea apropiata de studenti sau elevi, cultivarea respectului fata de lege, de etica profesionala si grija pentru calitatea cît mai ridicata a activitatii didactice sînt cerinte obligatorii pentru orice cadru didactic“, se spune în proiectul de lege. ÃŽn acelasi timp, profesorilor le este „interzis sa solicite sau sa accepte, direct sau indirect, în exercitarea functiei lor, daruri sau alte avantaje“. Mai mult, la numirea într-o functie didactica de conducere, monitorizare si evaluare, precum si la încetarea raportului de serviciu, personalul didactic este obligat sa-i prezinte declaratia de avere conducatorului institutiei la care lucreaza, care se actualizeaza anual, potrivit legii.
Radierea sanctiunilor este un capitol nou introdus în proiectul supus dezbaterii publice. ÃŽn cazul în care profesorul sanctionat nu a mai savîrsit „abateri disciplinare, îmbunatatindu-si activitatea si comportamentul, sanctiunile disciplinare se radiaza“, asa cum se arata în proiectul de statut mentionat. Stergerea greselilor se face în termen de sase luni de la aplicare, pîna la zece ani, în functie de gravitatea faptelor. Astfel, daca un profesor a fost destituit din functie, acesta îsi poate recupera postul dupa zece ani, decizia luînd-o autoritatea care a aplicat sanctiunea. La Neamt ar fi cel putin un caz de acest gen, profesorul Dan Ursache de la Grupul Scolar Economic Administrativ, care în urma cu circa trei luni a fost acuzat de agresiune de catre o eleva. Dupa intrarea în vigoare a statutului la care tocmai se lucreaza, sanctiunea lui va putea fi radiata, în cazul în care conducerea liceului îl va pedepsi în vreun fel.

„Cel mai important este ca politicul sa nu-si bage coada în scoala“

La putin timp dupa ce acest proiect a fost postat pe site-ul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, sindicalistii nemteni din sistem au trimis la Bucuresti o lista cu peste zece propuneri de îmbunatatire a continutului viitorului statut. La fel s-a întîmplat si cu sindicalistii din alte zone, iar la nivelul Federatiei Sindicatelor Libere din ÃŽnvatamînt s-au adunat cele mai bune propuneri. „Ramîne de vazut cîte dintre propunerile noastre vor fi luate în seama si se vor regasi în lege. S-a mai întîmplat sa ni se ceara propuneri pe care le-au aruncat la cos. Macar sa se discute aceste propuneri, daca nu se vor regasi efectiv în statut. Le-am atras atentia celor din minister ca un cadru didactic nu poate da toata viata examene. La un moment dat ajungi ca tu, în vîrsta de 50 de ani, sa concurezi cu un contracandidat de 30 de ani si din start vei fi dezavantajat. Am atras atentia si asupra faptului ca politicul si autoritatile publice locale nu trebuie sa se implice în conducerea scolilor. Apoi este nevoie sa se realizeze un management al sistemului gîndit la nivel national, nu sa se mearga pe ideea «curricullumul si scoala», asa cum se preconizeaza în proiect. Consider ca nu este cazul ca la noi sa se mearga pe o pregatire profesionala îngusta, ci una cît mai larga. Este drept ca i se reproseaza scolii ca pregateste someri. Dar i s-a comandat altceva? Se cunoaste o cerere a pietii, ce nevoi are societatea actuala? Vinovata este gasita scoala, dar scoala a primit vreo comanda, ce anume sa pregateasca? De astfel de propuneri ar trebui sa tina seama reprezentantii ministerului atunci cînd vor formula continutul final al legii cadrelor didactice“, a declarat Constantin Baroi, vicelider al Federatiei Sindicatului Liber din ÃŽnvatamînt Neamt.

Articol afisat de 1584 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective