Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ministrul sanatatii scrie mortilor

• în ultimele doua luni, au ajuns în judet peste 100.000 de scrisori din partea ministrului sanatatii • este vorba de celebrul program de evaluare gratuita a sanatatii populatiei • din diverse motive, nu toate scrisorile au ajuns la adresant • unii sînt plecati din tara, o parte si-au schimbat localitatea de domiciliu, iar altii sînt... morti •

Zeci de scrisori trimise în Neamt de catre ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, în cadrul programului national de evaluare a starii de sanatate, au ca destinatari persoane... decedate, plecate de mult în strainatate, ori necunoscute.
În distribuirea acestei corespondente un rol extrem de important îl au factorii postali, care stiu care sînt decedatii carora ministrul Eugen Nicolaescu le trimite corespondenta, vrînd sa afle care este starea sanatatii lor. De asemenea, postasii îi cunosc si pe stranierii care, fiind plecati de ceva vreme peste hotare, unde si-au asigurat o casa si o masa, chiar nu le mai pasa de cîteva analize banale care în tara li s-ar face gratuit. Pentru ca nu si-au gasit adresantul, epistolele au stat o vreme la Posta, dupa care au fost returnate Casei Nationale de Asigurari de Sanatate Neamt.
Potrivit precizarilor facute de catre Neculai Gherasim, inspector în cadrul Postei Române, Oficiul Judetean Neamt, de la începutul lunii trecute pîna acum, în Neamt au ajuns peste 100.000 de scrisori ministeriale ce contin de fapt taloane pe baza carora populatia poate beneficia de analize medicale gratuit, în luna în care îsi serbeaza aniversarea. Astfel, în contul lunii iulie au fost trimise 53.500 de scrisori, acestea fiind distribuite catre destinatari în proportie de 89%, iar, pentru luna în curs, au fost 51.700 de scrisori care au ajuns la destinatie, în proportie de 91%.
Scrisorile care nu au ajuns la adresant au fost returnate catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Pe fiecare plic care nu a ajuns în mîinile destinatarului, postasul a specificat motivul pentru care s-a întîmplat asta. „Fiecare scrisoare ramasa nedistribuita are o motivatie. Cea mai speciala, ori mai bine zis, macabra, este aceea ca persoanele carora li se adreseaza scrisorile sînt decedate. ÃŽn unele cazuri, destinatarii sînt plecati în strainatate de mult timp. Sînt si destinatari care s-au mutat la o alta adresa, fara sa fi anuntat acest lucru. Fie s-au mutat într-un alt oras, fie s-au mutat din mediul urban în cel rural sau invers. S-a întîmplat de multe ori ca adresa sa fie incompleta. De exemplu, în judetul Neamt, exista localitatea Stejaru în trei comune. Multora dintre asigurati nu li s-a trecut pe plic si comuna si atunci scrisoarea a ajuns într-o localitate în care nu exista destinatarul respectiv. La fel se întîmpla cu localitatea Savinesti, care este si comuna si sat component în comuna Poiana Teiului. Am fost sunat de angajata de la Oficiul Postal Bicaz, care a semnalat faptul ca au ajuns prea putine scrisori la Poiana Teiului, în satul Savinesti. Asa am constatat ca multe dintre plicuri, pentru ca nu aveau adresa completa, au ajuns în comuna Savinesti si aveau destinatari necunoscuti, drept pentru care a trebuit sa facem redirectionare. La fel am procedat si în cazul destinatarilor din localitatile Stejaru“, a declarat inspectorul postal Neculai Gherasim.
Nemtenii nemultumiti ca nu au primit acasa scrisoarea cu talonul destinat efectuarii gratuite de investigatii medicale s-au dus la Casa de Asigurari de Sanatate Neamt, numai ca problema lor nu poate fi rezolvata aici.
„De la sfîrsitul lunii trecute pîna acum, au ajuns la noi vreo 20 de asigurati care ne-au semnalat faptul ca sînt nascuti în iulie, respectiv august si nu au primit taloanele medicale. Noi le-am explicat acestora ca persoanele care au fost omise de la corespondenta speciala si din acest motiv nu au putut beneficia de analize gratuite vor putea rezolva aceasta problema anul viitor, în lunile iulie, august si septembrie“, a declarat Carmen Curalariu, purtator de cuvînt al CAS Neamt.
Aceste erori demonstreaza ca acest program national de evaluare a starii de sanatate s-a facut în mare viteza, iar organizarea lasa de dorit. Pe de alta parte, se vede ca baza de date pe care o detin institutiile din judet este incompleta. De analize gratuite prin intermediul acestui program trebuie sa beneficieze orice cetatean al judetului si al României, fie el asigurat, ori nu. Daca în ceea ce priveste asiguratii, datele au fost puse la dispozitie de CAS Neamt, cele referitoare la neasigurati au fost furnizate de Serviciul Evidenta Populatiei.
Potrivit datelor furnizate de Statistica, în judet ar exista 571.000 locuitori. CAS Neamt are în evidente 111.269 de platitori de asigurari de sanatate si 468.319 asigurati. Diferenta dintre numarul de platitori si cel de asigurati include pensionarii, copiii pîna la 18 ani, tinerii între 18 si 26 de ani care urmeaza diverse forme de studii.

Articol afisat de 1538 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective