Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Munca patriotica împotriva secetei

• oficialii nemteni lucreaza la strategia judeteana pentru reducerea efectelor secetei pe termen scurt si mediu • salvarea sta în tabere de munca în care elevii si studentii sa planteze copaci • în paralel, se fac hîrtii pentru irigatii, amenajari de iazuri, perdele de protectie pe drumuri si reorientarea spre culturi pretabile la zone aride •

E seceta în 2007 si au aflat si mai-marii judetului. ÃŽn baza ordinelor venite de la Bucuresti, oficialii nemteni s-au pus pe facut strategii si planuri de reducere a efectelor secetei. ÃŽn vreme ce taranul se uita plîngînd la ogorul uscat si la camara goala, diriguitorii s-au întîlnit si au pus bazele unui grup de lucru care sa elaboreze „strategia judeteana pentru reducerea efectelor secetei pe termen scurt si mediu“. Grupul reuneste Prefectura, agricultorii, Apele Române, Drumurile Nationale, Inspectoratul scolar si toate institutiile din subordinea Ministerului Agriculturii, de la Silvic, pîna la Piscicol. Se va întîlni saptamînal si are termen pîna pe 4 septembrie sa dea la gata strategia antiseceta. Ieri, la prima întîlnire, de repartizare echitabila a sarcinilor pe institutii, au fost mai multi absenti, ca dovada interesul aratat pentru aceasta problema. Cu gîndul la vremurile de altadata - cînd pionierii si utecistii sapau la sfecla, adunau cartofi, strîngeau castane, macese, mere sau struguri, colectau borcane si hîrtie pentru ca munca n-a omorît pe nimeni - conducatorii au gasit solutia salvatoare: tînara generatie.

La umbra nucului batrîn, doi tractoristi...

Liviu Bumbu, sef al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, a spus ca, statistic vorbind, avem seceta o data la 40 de ani si de fiecare data ne prinde nepregatiti. „E încalzire globala, nu e, nu ne intereseaza! Trebuie sa stabilim ce se poate face pentru preîntîmpinarea efectelor“, a afirmat el. Pe termen scurt, s-au dat bani ca despagubire, subventii pentru culturi. Pe termen mediu si lung ar fi vreo patru categorii de actiuni ce ne-ar scapa de uscaciune. Prima e cu împadurirea. „Ne trebuie copaci“, s-a strigat catre ÃŽmbunatatirile Funciare, ITRSV, Directia Silvica si Drumuri Nationale. „Ne laudam ca sîntem al treilea judet acoperit cu paduri, dar de la 78% cît era la începutul secolului trecut, am ajuns acum la 30%. Si nici atîta, pentru ca din padurile existente s-au facut extractii“, a declarat Liviu Bumbu. Aproape 1.000 de hectare trebuiau împadurite în judetul Neamt în ultimii doi ani, dar nu s-a facut nimic. ÃŽn plus, în 2004, s-au dat doua hotarîri de Guvern care impuneau program de perdeluire cu copaci a drumurilor. De orice fel. Nu s-a facut nimic. De acum înainte, însa, promit oficialii, se vor împaduri suprafete considerabile, se vor cauta si terenuri agricole degradate care sa fie împadurite, se va urmari programul national de plantat copaci si eventual va fi marit. Programul de perdeluire va fi reanalizat si esalonat în timp, odata cu stabilirea banilor necesari, ca salcîmul e mai ieftin ca stejarul.

Tineret, mîndria tarii

Dupa ce facem rost de copaci si hîrtii cu unde, ce si cînd sa plantam, acestia trebuie si bagati în pamînt. De treaba asta s-ar putea ocupa silvicultorii, dar sînt ocupati cu padurile deja existente. Si atunci cautam pe altcineva. Elevii, de exemplu. „Vrem sa angrenam în acest program cît mai multe forte. Putem face plantari folosind ca forta de munca cei de la Legea 416 si copiii, fara nici o conotatie veche. Vorbesc strict educativ, de tabere de munca asa cum sînt la americani cercetasii, în care elevii sa planteze copaci si perdele“, a spus Liviu Bumbu. Adjunctul Eugen Vasiliu de la Inspectoratul Scolar l-a asigurat ca se poate face: „Daca exista material saditor, locuri de cazare în tabere gasim. Putem face un program comun de actiuni“. Prefectul Toader Mocanu ar fi vrut o tura de munca patriotica scolareasca pîna la 15 septembrie. E mai greu, ca si copacii se baga în pamînt în anumite momente. „Perioadele de împadurire sînt septembrie - octombrie si aprilie - mai“, a spus Eugen Vasiliu, adaugînd ca, daca e front de lucru, se poate cu placere, chiar mai devreme. Pîna saptamîna viitoare, se vor stabili deja taberele, cine va participa la ele, în ce perioada, cît va costa, ce anume vor planta elevii, cînd si unde.

Apa face, apa trage

Alta actiune menita sa goneasca seceta vizeaza crearea unor salbe de iazuri. ÃŽn zonele din judet în care se poate. Pentru asta se vor cauta surse de apa care sa formeze iazurile, se vor reamenaja iazurile vechi de la Podoleni, Trifesti si Români, se vor cere bani si se vor face grafice de esalonare în timp a acestora. Se ocupa Apele Române si Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol, care n-a ramas nici macar cu un reprezentant în Neamt, daramite o coada de peste într-o balta. „Pîna acum faceam greseala de a elimina excesul de umiditate din sol. Trebuie sa conservam apa. Apa nu trebuie dirijata sa o pierdem, ci conservata în rezervoare, care pot fi aceste iazuri“, a spus Liviu Bumbu. Care iazuri pot fi folosite apoi pentru amenajarea irigatiilor. Desi în Neamt sînt putine zone în care irigatiile ar avea efect, se doreste reabilitarea amenajarilor de irigatii existente, dar si realizarea unora noi. De asta se cauta solutii pentru reabilitarea suprafetei de 4.232 ha care a fost irigabila în Neamt pe vremuri. Si se va face o harta cu zonele neirigabile. Mari societati agricole - TCE 3 Brazi, Marsat Roman si Agroprod Girov - sînt interesate sa gaseasca noi suprafete care se preteaza la irigatii. S-ar putea folosi resursele de apa provenite din desecari. Trebuie, desigur, bani, grafice, esalonare, programe, hîrtii.

Azi la cîmp un bob de pui...

ÃŽn fine, dar nu în final, o ultima directie de urmat este renuntarea pe cît posibil la porumbul de mamaliga si orientarea spre culturi specifice zonelor aride, eventual masline sau curmali. Trebuie folosite soiuri de samînta rezistente la seceta, trebuie înfiintate culturi în functie de prognoza meteo: „Statistica arata ca în 200 de ani, 18 sînt excesiv de secetosi, iar 20 sînt ploiosi“, a explicat directorul Bumbu. De toate se va ocupa Statiunea de Cercetare de la Secuieni, sub îndrumarea directa a Academiei de Stiinte Agricole si Silvice. Tot SCDA Secuieni va avea grija ca tehnologiile de lucru al solului sa fie specifice zonelor aride, în functie de regiunile judetului si de calitatea solului. Care sol trebuie protejat si utilizat durabil, prin masuri care sa opreasca degradarea lui (eroziune, salinizare, inundatii, aciditate, alunecari de teren), care sa-l conserve prin „utilizare stiintifica“. Tot aici au fost trecute pe agenda de lucru si actiuni necesare pentru protectia si refacerea resurselor de apa dulce.
Lunea viitoare are loc o noua întîlnire, iar marti se face raportare la Bucuresti. „N-au fost discutii artificiale“, spun oficialii, „Institutiile sînt obligate sa accepte aceasta activitate pe lînga activitatea lor specifica. Prezenta trebuie sa fie de suta la suta“. Om mai vedea...

Articol afisat de 1505 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective