Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sirenele disperãrii

Sirenele disperãrii

• salariatii Ambulantei au protestat pentru cã le este pusã la îndoialã competenta si se anuntã disponibilizãri • un act normativ care va intra curînd în vigoare prevede cã statiile de ambulantã nu vor mai putea utiliza decît autosanitarele care au dotãri performante • în Neamt, din cele 116 masini doar 4 corespund cerintelor • „medicii si asistentii vor pleca strãinãtate, unde munca este apreciatã si foarte bine plãtitã“, a declarat doctor Letitia Damoc, director al SJA Neamt •


O formã de protest, fãrã precedent în judet, a fost organizatã ieri de cãtre angajatii Serviciului Judetean de Ambulantã (SJA) Neamt care, îngrijorati de spectrul sumbru al disponibilizãrilor în masã si de faptul cã le este pusã la îndoialã competenta, au tinut sã atragã atentia asupra iminentului pericol de desfiintare a institutiei unde îsi desfãsoarã activitatea. Ieri la ora 12, timp de cinci minute, sirenele autosanitarelor au sunat asurzitor, girofarurile au emis semnale luminoase în semn de SOS, zeci de participanti la protest tinînd parcã un moment de reculegere pentru cineva sau ceva care a murit. De altfel, atmosfera de înmormîntare care domnea în curte era sugeratã si de un înscris cu „Sincere Condoleante“ care era asezat pe capota unei Dacii Break si de o lumînare aprinsã ce strãjuia tot acolo, ca la capãtîiul unui rãposat. Asemenea colegilor din toatã tara zeci de asistenti medicali si conducãtori auto din cadrul Ambulantei Neamt, cãrora li s-au alãturat si medici care nu erau de serviciu ieri, au recurs la aceastã formã de protest deoarece salariatilor respectivei institutii nu le este permis sã organizeze grevã.
Dupã cele cinci minute macabre, asistentul Ionut Brãdulet, liderul sindicalistilor „Ambulanta“ din cadrul SJA Neamt, a dat citire unei scrisori adresate conducerii Ministerului Sãnãtãtii de cãtre Federatia Nationalã Sindicalã cu acelasi nume si unui memoriu conceput la finele sãptãmînii trecute, care contine semnãturile tuturor sefilor Salvãrilor din toatã tara. Cele douã documente adresate ministerului de resort, Casei Nationale de Asigurãri de Sãnãtate, Presedintiei, Guvernului României si Colegiului Medicilor doresc sã sensibilizeze toate aceste foruri responsabile de asigurarea asistentei medicale de urgentã si populatia tãrii cu privire la criza creatã de acte normative pe cale sã intre în vigoare.
Concret, prevederea conform cãreia statiile de ambulantã din tarã nu vor mai putea utiliza decît autosanitarele care au dotãri performante corespunzãtoare urgentelor de grad 0, se traduce la nivelul SAJ Neamt astfel: din cele 116 autosanitare existente în parcul auto numai patru corespund din punct de vedere al aparaturii cu care sînt dotate, iar restul trebuie trase pe dreapta.

„Mã întreb ce se va întîmpla cu populatia care are nevoie de serviciile noastre“

Scoaterea din uz a autosanitarelor de tip Dacia Break sau Iveco, care reprezintã grosul ambulantelor din Neamt, atrage dupã sine disponibilizãri masive de personal, deoarece actul normativ stipuleazã decontarea de cãtre Casa de Asigurãri de Sãnãtate a unor tarife infime pentru transportul fãcut cu autosanitare nedotate corespunzãtor. Pe de altã parte, acelasi act normativ prevede ca în cazul în care transportul bolnavului se face de cãtre o astfel de autosanitarã acesta sã nu fie asistat medical. Cu alte cuvinte, asistentul care însotea un astfel de transport, sare din schemã. O altã nemultumire majorã a angajatilor serviciilor de ambulantã din toatã tara fatã de prevederile Contractului Cadru pe 2007 o reprezintã aceea cã asistentii medicali nu mai au voie sã facã o serie întreagã de manevre si nici sã administreze bolnavilor pe care îi transportã la spital tratamente orale sau intravenoase.
„ÃŽn aceste conditii, banii decontati de Casa de Asigurãri Neamt pentru asistenta de urgentã din prespital vor fi foarte putini, personalul va deveni excedentar si nu se va mai justifica, prin urmare, se va ajunge la disponiblizãri în masã. Limitarea de competente în cazul asistentilor medicali si responsabilizarea totalã a medicului dispecer pentru acordarea de asistentã medicalã la distantã, este de asemenea un non sens. Mã tem cã dacã asta se doreste si asa vor sta treburile Serviciul Judetean de Ambulantã Neamt se va desfiinta, pentru cã medicii si asistentii vor pleca sã munceascã în strãinãtate, unde munca lor este foarte apreciatã si foarte bine plãtitã. Numai cã mã întreb ce se va întîmpla cu populatia care are nevoie de serviciile noastre“, a declarat doctor Letitia Damoc, director al SJA Neamt.

Articol afisat de 2621 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de das Reich la data 24.01.2007 08:23
plecarea doctorilor
ei pleaca toti... trebuie sa stii meserie ca sa ajungi doctor bine platit afara. la ce servicii ofera multi medici din orasul piatra neamt n-au loc nici de brancardieri.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective