O afacere cu peste �mputit
Unii comercianti fac orice pentru profit, inclusiv s� pun� �n pericol s�n�tatea public� �n aceast� perioad� a postului, c�nd exist� numeroase dezleg�ri pentru crestinii care tin r�nduiala bisericii. �n Roman, �n urma unei actiuni organizate de Serviciul de Ordine Public� Neamt, a fost descoperit un asemenea patron iresponsabil. „Politistii de ordine public� au fost angrenati �ntr-o actiune desf�surat� la nivelul judetului, pe linia prevenirii si combaterii ilegalit�tilor �n domeniul producerii si comercializ�rii produselor agroalimentare, verific�rii legalit�tii transportului, v�nz�rii, �nstr�in�rii de animale vii si a produselor de origine animal�. �n cadrul actiunii, politistii au constatat �n flagrant trei infractiuni si au aplicat 11 sanctiuni contraventionale, majoritatea pentru abaterile de la normele sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor, �n valoare de 2.200 de lei. Ca m�suri complementare, politistii au confiscat bunuri �n valoare de 6.720 de lei“, a precizat inspector Elena Bulg�rea, purt�tor de cuv�nt al Inspectoratului de Politie al Judetului Neamt. Astfel, �n cursul zilei de s�mb�t�, 9 decembrie, �n urma activit�tilor desf�surate, la un agent economic din Roman a fost g�sit� cantitatea de 200 de kilograme de peste viu, specia p�str�v, pentru care la respectivul punct de lucru nu existau documente de provenient�. De asemenea, �n unitatea comercial� a fost descoperit� si cantitatea de 105 kilograme de hering, decongelat si acoperit cu sare, care urma s� fie comercializat ca scrumbie s�rat�. Ca urmare a celor constatate, oamenii legii au solicitat sprijin de specialitate din partea Directiei Sanitar Veterinare Neamt. �n urma verific�rilor efectuate, inspectorii au constatat c� respectivul sortiment de peste este impropriu consumului uman, fapt pentru care �ntreaga cantitate a fost confiscat�, sigilat� si predat� �n vederea distrugerii. Politistii continu� cercet�rile sub aspectul s�v�rsirii infractiunilor de �nsel�ciune, procesarea f�r� drept de produse obtinute din pescuit si acvacultur� si detinerea, comercializarea de peste f�r� documente legale de provenient�. Totodat�, cantitatea de 305 kilograme de peste a fost confiscat�, parte din aceasta (105 kilograme de hering) urm�nd s� fie distrus�.
Carne retras� din galantare de Protectia Consumatorului
Comisarii din cadrul Protectiei Consumatorului Neamt au verificat zilele trecute si firmele care comercializeaz� produse din carne. Au intrat �n filtrul controalelor 27 de firme, la toate fiind depistate abateri. „Pentru nerespectarea prevederilor legale, prin documentele �ntocmite, au fost aplicate 13 amenzi contraventionale �n valoare de 28.000 lei si 8 avertismente. Totodat� s-a dispus m�sura de oprire temporar� de la comercializare a cantit�tii de 167 kg produse din carne �n valoare de 2.482 lei, precum si m�sura de oprire definitiv� de la comercializare a cantit�tii de 10 kg produse din carne �n valoare de 161 lei“, conform Protectiei Consumatorului Neamt. Prin magazine inspectorii au g�sit produse expuse la comercializare �n stare congelat�, desi produc�torul recomanda „a se p�stra la temperatura de 2-8 grade Celsius“ fiind vorba de coad� afumat� de porc si sc�rit� afumat� de porc, dar s-au g�sit si diverse sortimente de preparate din carne expuse la v�nzare la temperatura de 12 grade desi produc�torul recomanda „a se p�stra la temperatura de 2-8 grade Celsius“. Cele mai multe abateri erau �ns� de informare. Este vorba de carne preparat� �n amestec, congelat�, preambalat�, la care etichetele nu contineau informatii privind raportul colagen/protein� si echivalentele nutritionale; expunere la comercializare a unor produse din carne, diverse sortimente, la care s-a constatat lipsa etichetei de produs;
produse din carne de provenient� Italia sau Olanda, expuse la comercializare f�r� traducerea �n limba rom�n� a informatiilor utile consumatorilor (denumire produs, ingrediente, componente alergene, echivalentele nutritionale); mai multe sortimente de produse din carne expuse la comercializare (pastram� de porc, bacon afumat, kaiser afumat, pulpe de pui afumate, c�rnati de cas� semiafumati) fabricate �n unitatea proprie, f�r� a fi etichetate conform prevederilor legale �n vigoare (lips� etichete de prezentare ale produsului, lips� elemente de identificare-caracterizare-p�strare a produsului, lips� informatii cu privire la echivalentele nutritionale si nici �nsemnele grafice privind componentele alergene); se comercializa produsul „cabanos afumat“ pentru care ingredientul alergen „soia“ nu era evidentiat grafic; se comercializa produsul „parizer traditional“ f�r� a avea atestat de produs traditional; se comercializau trei sortimente de salamuri sub form� de pachet denumit „ofert� special�“ f�r� a specifica �n mod clar �n ce const� acest tip de ofert� (perioada si procentul de reducere); la produsele preambalate nu �ntotdeauna se indica pretul pe unitatea de m�sur� si pretul de v�nzare corespunzator cantit�tii preambalate - problem� constatat� la 13 operatori economici. Oficialii recomand� ca la cump�rarea produselor din carne s� acordati atentie deosebit� aspectului produsului si s� nu achizitionati carne cu suprafat� lipicioas�, deshidratat�, cu pete de mucegai, produse cu miros si culoare modificate, sau consistent� nespecific�. Urm�riti modul de etichetare, nu cump�rati produse preambalate neetichetate si refuzati produsele din carne pentru care aveti �ndoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare. Refuzati produsele din carne preambalat� pe care nu este �nscris� data durabilit�tii minimale sau dac� aceasta este modificat� sau dep�sit�. La cump�rarea produselor din carne solicitati si p�strati bonul de cas� pentru a putea proba �n cazul �n care, �n mod justificat, doriti s� reclamati calitatea/siguranta unui produs. Nu cump�rati produse din carne din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea s� asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibara bon de cas� cu care s� probati tranzactia comercial� si riscati s� achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate s� v� afecteze s�n�tatea.
|