La Chefi la cutite, un pietrean a f�cut furori
• Ionut Popa a impresionat �n emisiunea „Chefi la cutite“ prin calitatea preparatului si prin povestea sa de viat� • a luat trei cutite si e v�zut deja ca un pretendent serios la finala concursului • pietreanul a surprins cu un preparat cu m�m�lig�... neagr� • „Ne-ai stins lumina. Felicit�ri“, a exclamat chef Florin Dumitrescu, dup� ce a gustat din preparatul preg�tit de pietreanul Ionut Popa, la concursul „Chefi la cutite“. „Esti o adev�rat� gur� de oxigen“, a completat si chef Sorin Bontea, �n vreme ce colegul C�t�lin Sc�rl�tescu era ocupat s� termine tot din farfurie, �nc�ntarea sa fiind la fel de evident�. Buc�tar sef la un restaurant din Scotia, pietreanul de 33 de ani a preg�tit o retet� de Saint-Jacques marinat �n sofran, pe o baz� de m�m�lig� neagr� si crem� de cartofi violeti cu varz� rosie. Rezultatul a fost obtinerea a trei cutite, maximum posibil si accederea �n faza urm�toare a competitiei. �n acelasi timp, dincolo de cuvintele de laud�, s-a remarcat si dorinta evident� a celor trei chefi de a-l avea �n echip�, Ionut Popa fiind deja creditat cu sanse mari de a accede �n final�. Pe retelele de socializare, sustin�torii pietreanului vorbesc chiar de c�stigarea concursului, comentarii apreciative put�nd fi g�site at�t pe pagina de facebook „Chefi la cutite“, c�t si pe pagina proprie a pietreanului „Chef Giovanni-Ioan Popa“, acolo unde nemtenii pot s�-i sustin� prestatia. Dincolo de calitatea preparatului cu care a trecut de prima rund� a concursului, Ionut Popa a surprins si printr-o poveste de viat� emotionant�. Dup� cum a recunoscut, a avut o adolescent� si o tinerete zbuciumate, lu�nd decizia, �n urm� cu 16 ani, de a pleca �n str�in�tate, pentru a nu ajunge la fel ca multi dintre prietenii s�i care au avut probleme cu legea, au ajuns �n �nchisori sau au avut probleme cu drogurile. Prima destinatie a fost Italia, unde �nceputul nu a fost deloc usor. A dormit �n rulot�, n-avea bani s� se �ntoarc� acas� la familie, �ns� dup� un timp norocul i-a sur�s. Prin intermediul unei rom�nce care era si ea �n Italia a reusit s� se angajeze la un hotel. Ca om bun la toate: f�cea curat �n curtea hotelului, cur�ta piscina, lucra la receptie si sp�la vase. Pentru a-si rotunji veniturile lucra pe santier si a �ncercat chiar s� pun� pe picioare o afacere cu termopane aduse din Rom�nia.
Din rulot� �n buc�t�rie
Lucrurile au �nceput s� mearg� mai bine, a obtinut cet�tenia italian� si a �nceput s� intre �n buc�t�rie si pentru mai mult dec�t s� spele vasele. A fost momentul �n care si-a dat seama c� ar putea s�-si �ndeplineasc� un vis: s� devin� un buc�tar recunoscut, s�-si urmeze pasiunea pe care p�n� atunci o tinuse la nivelul unui simplu hobby. �ntors acas� pentru a petrece s�rb�torile de iarn� al�turi de familie, a cochetat cu meseria de buc�tar, particip�nd la prepararea mesei pentru o petrecere de Revelion la un restaurant din Piatra Neamt. �ncurajat de „succesul“ obtinut, odat� �ntors �n Italia s-a decis s�-si urmeze pasiunea. �ntr-un mod „organizat“: s� se specializeze �n meseria de buc�tar. S-a �nscris la cursurile organizate de „Academia International School of Italian Cuisine“ din Lucca. Visul �ncepea s� prind� contur. A avut ocazia s� �nt�lneasc� chefi cunoscuti, de la care a furat meserie si care i-au marcat evolutia profesional�. A renuntat la slujba pe care o avea la hotelul la care se angajase c�nd a ajuns �n Peninsul� pentru a-si urma vocatia si a �ncerca s� intre pe usa din fat� a buc�t�riilor unor hoteluri de patru stele. Italia, acolo unde a si experimentat prima dat� „m�m�liga neagr�“ ce i-a surprins pe chefi, s-a dovedit prea mic� pentru ambitia pietreanului de 33 de ani si a profesat o perioad� �n restaurante din Austria. Dar a ap�rut o nou� provocare si Ionut Popa n-a sov�it nici o clip� s� si-o asume. O cunostint� dorea s� deschid� un restaurant cu specific italian tocmai �n Scotia. Pietreanul s-a urcat �n avion si �n scurt timp g�tea preparate italienesti pentru scotieni �ntr-un restaurant din Troon. Acolo lucreaz� si �n prezent, �ns� a descoperit c� �n ultima vreme dorul de cas� a �nceput s� devin� mult prea puternic. Si-a propus ca �ntr-un viitor scurt s� se �ntoarc� �n Rom�nia, tara din care a fugit de anturaj si de lipsa perspectivelor pentru a-si urma visul. �ns� nu-si doreste s� revin� oricum. Vrea s� lucreze ca buc�tar, iar proiectul de viitor cuprinde si punerea pe picioare a unui restaurant propriu. �n Piatra Neamt. Participarea la concursul „Chefi la cutite“ e primul pas. Poate obtine experient�, dar si recunoastere. Si s-a declarat decis s�-si �mplineasc� visul ambitios. De ambitie n-a dus niciodat� lips� Ionut Popa. Nici de greut�ti �n �mplinirea planurilor. �ns� prima l-a ajutat s� treac� peste toate piedicile si debutul la „Chefi la cutite“ promite s� fie doar primul pas spre realizarea planurilor. C�t �i priveste pe pietreni, Ionut Popa le-a mai preg�tit niste surprize �n viitorul apropiat. Pl�cute, dar mai ales gustoase.
|