Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2017
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Septembrie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Clopotelul sunã cu bune si rele

• luni, 11 septembrie, în scolile Neamtului sînt asteptati 76.442 de elevi • si în acest an scolar vor fi necalificati la catedrã • la unele unitãti nu este apã potabilã, pazã, lipsesc autorizatiile • existã si situatii în care elevii încep cursurile, dar scolile sînt în santier • primarul Micu si inspectorul general Viorel Stan s-au contrat un pic pe tema festivitãtilor cu oficiali •

Începutul unui nou an scolar bate la usã, pe unii prinzîndu-i pregãtiti, iar pe altii nu prea. De diverse investitii au beneficiat în special unitãtile din orasele judetului, în timp ce în rural fiecare s-a descurcat în functie de ce disponibilitãti financiare au avut primãriile. Mai sînt si situatii neplãcute, cu santiere prin scoli deoarece constructorii au fost neseriosi sau cu unitãti care nu au apã, garduri, autorizatii sau pazã. Asa cum atam într-un articol anterior, activitãtile de control efectuate de cãtre autoritãtile sanitare din Neamt, pentru a vedea care sînt scolile care corespund din punct de vedere al posibilitãtii de a se autoriza sanitar, au scos la ivealã probleme grave. Directia de Sãnãtate a comunicat faptul cã sînt un numãr semnificativ de unitãti care nu au sursã de apã. În aceastã categorie se înscriu Grãdinita Bãhnisoara, comuna Bahna, Grãdinita Brosteni, comuna Bahna, Scoala Slobozia, comuna Boghicea, Scoala primarã Cuci, comuna Bozieni, Scoala Iucsa, comuna Bozieni, Scoala Mesteacãn - Icusesti, Scoala Tabãra - Icusesti, Scoala primarã Bãtrînesti - Icusesti, Scoala Rocna - Icusesti, Scoala Spiridonesti - Icusesti, Scoala Oniceni, Scoala Solca, Scoala Gorun, Scoala Trifesti 2 si Grãdinita Lutca. Am mai aflat cã la data controlului au fost gãsite necorespunzãtoare si nu au fost autorizate din cauza faptului cã apa din sursa de aprovizionare nu era potabilã: Scoala Valea Enei si Scoala Pietrosu, comuna Oniceni, Liceul Tehnologic si Scoala Chilii, Scoala Bucium, Scoala Giurgeni si Muncelul de Sus, toate din comuna Valea Ursului. La Oniceni, pentru rezolvarea situatiei s-a încheiat un contract cu o firmã pentru aduce apã platã, iar la Valea Ursului apa din fîntîni a fost tratatã si urma sã se repete analizele pentru a se vedea dacã era sau nu potabilã. În Neamt, numãrul elevilor înscrisi în anul scolar 2016 -2017 este de 76.442, 1.601 fiind la învãtãmîntul particular. În noul an scolar numãrul titularilor încadrati în norma de bazã este de 4.286, iar posturile didactice neocupate sînt 936, din care 258 complete si 678 incomplete (fractiuni de normã didacticã). Asa cã învãtãmîntul nemtean nu scapã de suplinitori. În judet, numãrul clãdirilor cu destinatie scolarã este de 643. 71 de unitãti au pazã (64 cu pazã proprie, 7 cu societãti specializate), 137 nu au nici un fel de pazã, iar 148 au sisteme de supraveghere video (33 în urban si 115 în rural). 15 scoli nu au gard împrejmuitor. În ceea ce priveste manualele, singura problemã este la clasa a V-a, dar aceasta este una la nivel national. Clãdirile neautorizate pentru care este obligatorie obtinerea autorizatiei de securitate la incendii sînt în numãr de 14, ele fiind la Roman, Tîrgu Neamt, Bodesti, Bodestii de Jos, Cãuseni, Costisa, Galu, Mesteacãn, Vaduri, Mãnãstirea Neamt si Sãbãoani.

Primarul e supãrat pe constructori

La Piatra Neamt, unitãtile par a fi pregãtite sã-si primeascã elevii. ÃŽn multe dintre ele s-au efectuat diverse lucrãri. A demarat un proiect de modernizare a cabinetelor medicale scolare, în primã fazã fiind achizitionate sapte scaune dentare complet dotate si tot atîtea sterilizatoare rapide pentru cabinetele respective. Ele se aflã la Colegiul Hogas, Liceul Economic, Scoala Nicu Albu, Scoala Elena Cuza, Scoala 5, Scoala 11 si Colegiul Cartianu. Valoarea investitiei este de 124.809 lei, fãrã TVA, fonduri alocate de la bugetul local. Institutiile din Tîrgu Neamt sînt pregãtite de începerea noului an scolar, desi pe alocuri mai existã santiere în lucru, autoritãtile fiind prezente pe 11 septembrie la deschiderea lor. Primarul Daniel Harpa a fãcut o vizitã în teren, zilele trecute, pentru a vedea cum stau lucrurile si s-a arãtat nemultumit de faptul cã la douã scoli constructorii nu si-au terminat treaba la termen. „Am discutat cu fiecare director în parte, pentru a fi la curent cu problemele cu care se confruntã si a le gãsi rezolvare, împreunã. Am verificat stadiul lucrãrilor si am constatat cã ne izbim din nou de neseriozitatea unor constructori care au cîstigat licitatii pentru lucrãri mai ample, si aici mã refer la cei de la Colegiul Creangã si Scoala Humulesti. ÃŽn urma discutiilor, sper cã situatia se va remedia cît mai curînd. ÃŽn toate scolile s-au fãcut lucrãri de igienizare si renovãri, astfel încît elevii sã fie primiti la 11 septembrie în cele mai bune conditii“, a notat primarul pe Facebook. Despre situatia celor douã scoli, Daniel Harpa amintise într-o recentã conferintã de presã, afirmînd cã, din cauza neseriozitãtii constructorilor, s-au aprobat spre finantare doar douã dintre investitiile pentru care s-au solicitat fonduri în a doua etapã a Programului National de Dezvoltare Localã (PNDL). E vorba despre reabilitarea si dotarea Cresei 1 (1.605.000 lei) si reabilitarea si dotarea cu echipament si mobilier a Colegiului Stefan cel Mare (2.534.927 lei). „Din pãcate, noi, la Tîrgu Neamt, beneficiem de finantare doar pentru douã obiective, din cauzã cã nu s-au terminat cele din PNDL 1. Sînt sase santiere cu lucrãri neterminate, iar în 99% dintre cazuri sînt vinovati constructorii. Acesta este motivul pentru care au fost finantate doar douã din cele 22 de obiective propuse pentru PNDL 2. Un exemplu de santier în lucru ar fi Scoala Humulesti unde, cu finantare existentã, nu am reusit terminarea lucrãrilor începute cu trei ani în urmã“, spunea primarul. Potrivit unei situatii puse la dispozitia jurnalistilor, investitia ce vizeazã construirea corpului central al unitãtii a ajuns abia la 60%, necesarul de bani pentru 2017 fiind de 550.967 lei. De asemenea, ar mai fi de lucrat la reabilitarea clãdirii Colegiului Creangã (627.719 lei - necesar 2017), unde muncitorii si-au fãcut treaba în proportie de 90%.

„Putini sînt cei interesati sã audã îndemnurile oficialitãtilor“

Managerii scolilor din Roman si conducerea administratiei locale s-au întîlnit miercuri, 6 septembrie, într-o sedintã pe tema începerii scolilor. La întîlnire au luat parte primarul Lucian Micu, inspectorul general Viorel Stan si sefii din învãtãmînt. „Recomandarea mea în calitate de pãrinte, dar si de primar a fost ca în toate unitãtile festivitãtile de deschidere sã înceapã la ora 8. ÃŽn acest fel, pãrintii nu lipsesc mult de la serviciu, iar traficul în oras nu va fi greoi pe tot parcursul zilei. Voi participa la deschiderea de la CNRV, numai ca pãrinte. Nu mi-am propus sã tin discursuri. Poate sînt de modã nouã, dar din experienta de pãrinte, vã pot spune cã putini sînt cei interesati sã audã îndemnurile oficialitãtilor. Subliniez, fiecare scoalã poate invita pe oricine, oficialitãtile pot opta pentru o unitate, dar nu înteleg nevoia unui maraton, la care se mai si întîrzie, sonorizãrile nu sînt performante, iar cei prezenti ne criticã pe noi toti ulterior“, a transmis primarul Lucian Micu directorilor, cu precizarea cã, dupã festivitãtile de deschidere a anului scolar, va face, alãturi de viceprimarul Roxana Iorga, vizite în scoli. Inspectorul general Viorel Stan le-a reamintit directorilor faptul cã pe contractul de management stã si semnãtura conducerii Primãriei Roman, iar administratia este partener continuu al scolilor. „Relatia dintre ISJ Neamt si Primãria Roman este una institutionalã. Nu uitati cã scoala este a comunitãtii, iar primãria rãspunde de scoalã, de comunitate. Personal, nu sînt de acord cu punctul de vedere al domnului primar. Traditional, în aceste zile se fac invitatii cãtre sefii unor institutii sã participe la deschiderea de an scolar. Poate prefectul, presedintele Consiliului Judetean, parlamentarii si-ar dori sã vinã la Roman si trebuie sã le dati aceastã sansã sã participe la festivitãti“, a declarat generalul Stan. Acesta le-a cerut directorilor sã comunice ISJ si Primãriei Roman orele la care vor desfãsura festivitãtile de deschidere. Managerii s-au conformat si, astfel, cuvîntul generalului Stan a fost peste cel al primarului. Fiecare director a decis la ce orã va suna clopotelul pentru prima datã în noul an scolar.

Articol afisat de 1227 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(R. AANEI, T. CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective