Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2012
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Aprilie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

CÃPUSELE PSIHOZÃ SAU PERICOL

• anul trecut au fost diagnosticati 8 nemteni cu boala Lyme • au existat 29 de suspiciuni si numai 8 au fost confirmate prin analize • medicii sustin cã nu trebuie sã ne îngrijorãm din cauza cãpuselor, dar autoritãtile trebuie sã-si facã treaba • dezinfectiile si deratizãrile sînt singurele cãi de prevenire a îmbolnãvirilor • depistatã tardiv, boala este foarte gravã si sansele de vindecare sînt minime •

De ceva vreme, cãpusele au devenit un fel de pericol national care dã fiori românilor, acestia ajungînd sã se teamã sã mai iasã la un grãtar sau sã-si lase copiii la joacã prin parcuri ori grãdini. Medicii nemteni sustin însã cã nu trebuie sã ne îngrijorãm, boala provocatã de cãpuse fiind rarã. Pe de altã parte, tot ei cred cã toate aceste discutii apãrute recent în mass media despre pericolul reprezentat de cãpuse sînt benefice, deoarece medicii vor fi mai atenti la simptome si ar putea depista mai repede complicatiile acestei afectiuni, iar autoritãtile locale ar trebui sã-si facã treaba mai bine si sã facã dezinsectii si deratizãri.

Opt cazuri în Neamt anul trecut

La nivelul judetului Neamt, statisticile Directiei de Sãnãtate Publicã aratã cã pe parcursul anului trecut au existat 29 de persoane la care au fost suspiciuni cã ar suferi de boala Lyme, sau boreliozã, afectiune datã de muscãtura de cãpusã. Pentru a fi siguri, medicii au fãcut analize, iar rezultatele au arãtat cã doar 8 sufereau cu adevãrat de aceastã afectiune. Tratamentul constã în antibiotice pe termen lung, între 10 si 21 de zile minimum. Anul acesta, la sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean sînt în tratament 3 persoane, toate din zona Piatra Neamt si toate diagnosticate cu boreliozã. Unul dintre pacienti are din pãcate deja afectãri neurologice si ale inimii, dar rãspunde foarte bine la tratament. „Cãpuse au existat de cînd lumea si vor exista în continuare, iar pacienti muscati de asemenea. Nu trebuie sã ne panicãm si nici sã ne impunem tot felul de restrictii în naturã. Boala este rarã si în peste 90% din cazuri este depistatã rapid si perfect tratabilã. Cazurile grave sînt rare si nu trebuie generalizate“, a declarat medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu, sefa Serviciului Epidemiologic de la DSP Neamt.

Muscãtura de cãpusã creeazã o patã mare cît palma

Doctorii infectionisti spun cã boala poate fi tratatã rapid deoarece în cele mai multe cazuri, muscãtura de cãpusã este depistatã rapid prin semnele pe care le lasã. „Cãpusele afectau mai demult doar mediul sãlbatic, prin pãduri, motiv pentru care boala Lyme era consideratã una profesionalã ce lovea pãdurarii, vînãtorii etc. De ceva vreme cãpusele au migrat si în parcurile din orase si în grãdini si tocmai de aceea au apãrut mai multe cazuri. O persoanã muscatã de o cãpusã trebuie sã meargã la spital pentru a fi scos capul insectei, care rãmîne sub piele, dupã care i se impune tratament. ÃŽn majoritatea cazurilor, muscãtura este sesizatã si este însotitã de o iritatie, o patã destul de mare, de 3-5 cm diametru sau chiar cît palma, deci nu poate fi confundatã cu urticaria sau altceva. Pata respectivã poate apãrea si la o lunã de la muscãturã, motiv pentru care oamenii trebuie sã se prezinte urgent la medic. Aici este pus sub tratament cu antibiotic imediat, dupã care se fac analizele pentru confirmare si se continuã tratamentul“, a declarat medicul Valentin Goga, seful Sectiei Boli Infectioase Neamt.

Rar, boala nu are simptome si este depistatã tardiv

Din pãcate, în cazuri rare, de mai putin de 10%, muscãtura cãpusei nu este sesizatã de pacient si nici nu prezintã nici un fel de simptome. Asa se face cã spirocheta, microbul inoculat în sînge de cãpusã, lucreazã tãcut si afecteazã grav organismul. ÃŽncep sã aparã în timp durerile articulare ce se confundã frecvent cu reumatismul, apar problemele cardiace precum pericardita, dar si problemele neurologice. Fãrã sã bãnuiascã nimic, bolnavul se plimbã de la reumatolog la cardiolog si neurolog, iar acestia nu realizeazã cã au de-a face cu borelioza deoarece simptomele se potrivesc acestor boli specifice. Din pãcate, abia în ultimã instantã, cînd de multe ori pacientul este grav afectat, putînd fi paralizat complet, se stabileste cã suferã de boala Lyme, dar atunci tratamentul poate fi inutil sau cu rezultate slabe. „O persoanã care are astfel de simptome, dar stie cã a stat mult în naturã sau lucreazã cu animale, trebuie sã precizeze medicilor acest lucru. Cred cã toate aceste discutii din ultima vreme despre cãpuse fac mult bine deoarece atrag atentia doctorilor sã ia în calcul si posibilitatea ca un pacient sã sufere din acest motiv. Pe de altã parte, boala poate fi prevenitã doar prin igienã si prin mãsuri severe de dezinsectie si deratizare prin curti, grãdini, parcuri, spatii verzi, în general, motiv pentru care si autoritãtile trebuie sã fie mult mai responsabile“, a adãugat doctorul Goga. Cei care au suspiciuni cã ar putea suferi de o astfel de boalã, îsi pot face analizele în laboratoarele private din Piatra Neamt, contracost, evident. Este vorba despre testul Eliza si testul Western Bloth, investigatii destul de costisitoare însã. Pentru cei care ajung la spital muscati, acestea se fac gratuit.

O cãpusã a distrus viata unui romascan

Dan Costin, de 70 de ani, din Roman, se luptã de peste 10 ani cu o boalã necrutãtoare pe care, pînã în urmã cu cîteva luni, nici un medic român sau american nu a diagnosticat-o. ÃŽn urmã cu 11 ani, cînd o afectiune gravã l-a doborît deodatã pe bãrbatul înalt si activ, nimeni nu si-a dat seama cã destinul acestuia a fost schimbat de o muscãturã de cãpusã. Bãrbatul a început sã ameteascã si a lesinat, asa încît a apelat la un neurolog. A urmat sarabanda spitalelor din judet, de la Iasi sau Bucuresti, dar a fost diagnosticat cu orice altceva numai boreliozã nu. Ajunsese sã nu poatã merge, dar doctorii au considerat cã este vorba despre depresie. Fiicele pacientului, stabilite în SUA, l-au luat la ele pentru a-l diagnostioca. A fost internat într-o clinicã, a urmat o curã de detoxifiere a organismului si sedinte de psihoterapie. A fãcut rezonantã biomagneticã (RMN), în urma cãreia, specialistii americani i-au spus cã ar avea o malformatie arterio-venoasã care apãsa pe nervi. Doctorii i-au mai spus cã nu mai pot face nimic pentru el si sã meargã acasã pentru cã mai avea aproximativ douã luni de trãit. Anii au trecut si starea bãrbatului continua sã se agraveze de la o zi la alta. Boala evolua si a paralizat complet. „ÃŽn 2011, o nepoatã de-a mea, medic de profesie, se afla la un congres în Ungaria si m-a sunat spunîndu-mi cã a aflat de boala sotului meu: borelioza Lyme, o afectiune datã de cãpuse. I-am fãcut analizele si am primit confirmarea la analizele de laborator. Am fãcut imediat legãtura, în tinerete aveam casã la tarã si stupi cu albine. Mi-a spus de cîteva ori cã a fost întepat si mi-am dat seama cã erau întepãturi de cãpuse, nu de albinã. I le scoteam mecanic, însã probabil cã nu a fost eficientã extractia“, ne declara, acum douã luni, Angelica Costin, sotia romascanului. Paradoxal, boala se trateazã în 10 zile, cu Amoxicilinã, însã netratatã corespunzãtor poate da afectare neurologicã si paralizie. Chiar dacã Angelica Costin a aflat tardiv despre natura afectiunii sotului sãu, a început sã-i facã tratament, în urma cãruia acesta a reactionat si este putin mai bine.

Articol afisat de 2047 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective