Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2011
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Septembrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Închisoare pentru vãtãmarea gravã a cadrelor medicale

• un proiect de lege initiat de Ministerul Sãnãtãtii prevede majorarea pedepselor pentru agresorii cadrelor medicale • doctorii din Neamt au fost deseori tinta violentelor pacientilor •

Atacarea sau agresarea cadrelor medicale ce lucreazã în spitale, cabinete medicale ori la Ambulantã ar putea fi pedepsite cu pînã la 12 ani de închisoare pentru cazurile cele mai grave. Ministerul Sãnãtãtii a initat un proiect de lege ce a fost postat în dezbatere publicã marti, 13 septembrie, si prin care îsi doreste sã le acorde mai multã protectie salariatilor din sistem care, nu de putine ori au fost înjurati, loviti sau chiar ucisi de cãtre pacienti sau rude ale acestora. Conform acestui proiect, se doreste ca personalul medical sã fie similar functionarilor publici, iar agresarea lor sã fie pedepsitã precum faptele de ultraj.
Potrivit actului normativ, cei care amenintã direct un medic sau un asistent medical aflat în exercitiul functiunii vor putea fi pedepsiti cu închisoare de la 6 luni la doi ani. Lovirea cadrelor medicale va fi taxatã cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar vãtãmarea corporalã va putea fi pedepsitã cu închisoare de pînã la 6 ani. Pentru cei care provoacã vãtãmarea corporalã gravã a personalului medical pedepsele vor fi cuprinse între 3 si 12 ani de închisoare. ÃŽn acest moment, legislatia prevede cã dacã un medic sau un angajat din sistemul sanitar este lovit, agresorul poate fi sanctionat cu amendã sau cu închisoare de la 3 luni la 2 ani, ceea ce în viziunea medicilor este mult prea putin, motiv pentru care sînt frecvent agresati. „Consider modificãrile propuse de cãtre Ministerul Sãnãtãtii foarte bune, nu de putine ori personalul medical fiind tinta jignirilor, a lovirilor sau a altor abuzuri din partea pacientilor. Nu doar cã este o lipsã de respect fatã de profesia de medic, care prin esentã este salvatoare de vieti, dar reprezintã un pericol real pentru angajati. Noile modificãri ale legislatiei ar putea face corpul medical sã se simtã mai protejat si i-ar putea descuraja pe eventualii agresori“, a declarat medicul Iosif Koszeghi, presedintele Colegiului Medicilor Neamt.

„La urgente trebuie sã domine linistea“

„Este bine dacã aceastã lege va intra în vigoare, avînd în vedere numãrul tot mai mare de agresiuni fizice si verbale la adresa personalului sanitar. ÃŽmi este greu sã cred cã un cadru medical este rãu intentionat si ar profera injurii la adresa pacientilor. Nu este corect ca un medic aflat în timpul serviciului sã lucreze în stres, sau sub amenintarea unui pacient, sau apartinãtor al acestuia. ÃŽntr-o sectie sau serviciu de urgente trebuie sã domine linistea astfel încît acordarea asistentei medicale sã se facã într-un mediu prielnic. Cum poate un medic sã lucreze, dacã este agresat, amenintat sau înjurat? ÃŽn plus, este tulburatã si linistea pacientilor care au nevoie ca îngrijiri. Un medic sau cadru medical agresat fizic sau chiar verbal nu mai are aceeasi continuitate în prestarea actului medical“, a declarat medicul Mircea Coadã, managerul Spitalului Roman. Mãsurile propuse de Minister au fost luate dupã ce, recent, la UPU Cluj un brancardier a fost înjunghiat de un interlop drogat. De-a lungul timpului, zeci de cadre medicale au fost înjurate si lovite, iar în urmã cu cîtiva ani, un medic din Timisoara a fost ucis de un pacient. Nici medicii nemteni nu au scãpat de furia pacientilor, cel mai des fiind victime angajatii Unitãtii de Primiri Urgente. ÃŽn urmã cu aproximativ un an si jumãtate si medicii de la Pediatrie au avut parte de o experientã nefericitã ce se putea termina tragic. Tatãl unui pacient internat aici a venit beat la 5 dimineata si, cu cutitul la gîtul uneri doctorite, a obligat-o pe aceasta sã-i externeze copilul si pe mama acestuia. Astfel de fapte sînt posibile si din cauza faptului cã Spitalul Judetean Neamt are foarte putini paznici, si doar dupã cîte un incident de felul acesta se ia în discutia problema securitãtii angajatilor pentru ca apoi sã cadã în uitare problema, fiind mascatã prin scuza lipsei banilor.

Articol afisat de 1658 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE; L. BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective