Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Martie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Uitare peste morminte

Uitare peste morminte

4 ani de la atentatele de la Madrid

• astãzi se împlinesc patru ani de la atentatele teroriste de la Madrid, unde au cãzut victime doi sãbãoneni • uitarea autoritãtilor s-a asternut pe mormintele lor • nici autoritãtile spaniole si nici cele române nu au sprijinit cu ceva familiile lovite de tragedie, în ciuda promisiunilor fãcute • familiile îndoliate au în continuare copiii la muncã în Italia si Spania • pãrintii lui Alois Mãrtinas sînt chiar în Peninsula Ibericã •

Se împlinesc, astãzi, 4 ani de la atentatul de la Madrid, din Gara Atocha, cãruia i-au cãzut pradã si doi tineri din comuna nemteanã Sãbãoani. Peste mormîntul Nicoletei Diac si a lui Alois Mãrtinas s-a asternut uitarea si nepãsarea autoritãtilor române si spaniole. Familiile celor doi sustin cã, de la tragedia de la Madrid, nimeni nu le-a mai întrebat de sãnãtate. Pe Carol Diac l-am gãsit în curtea gospodãriei, zorit sã termine curãtenia de primãvarã, pentru cã se apropie Pastele romano-catolic. „ÃŽn afara unui ajutor de 10 milioane de lei oferit cu mãrinimie de omul de afaceri Culitã Tãrîtã, nu am mai primit absolut nici un ban, nici de la statul spaniol si nici de la cel român. Au fost fãcute promisiuni doar atunci cînd fetita noastrã de 27 de ani era întinsã în sicriu. Ca pãrinti, cu toatã durerea, pentru cã Nicoleta va rãmîne în sufletul nostru, cît vom trãi, în fiecare an facem prãznuirea care se cuvine celor dispãruti. Am încercat sã depãsim aceastã loviturã datã de soartã, însã, mereu, cînd ne uitãm la poza fetitei noastre, ne aducem aminte si eu si sotia mea de clipele grele prin care am trecut. Noroc cã mai avem încã alti sase copii, patru dintre acestia lucrînd în Italia si Spania. Ne temem pentru vietile lor, din cauzã cã am auzit cã în Peninsula Ibericã, cu ocazia alegerilor desfãsurate duminicã, 9 martie, separatistii basci au creat din nou probleme. Sper sã nu fie nimic rãu si cu drag îi asteptãm acasã de Paste, pentru a fi împreunã toatã familia, mai putin biata Nicoleta“, a spus, cu voce tremurîndã, Carol Diac.

Pãrintii lui Alois Mãrtinas au plecat în Spania

La domiciliul familiei Mãrtinas l-am gãsit doar pe Emil, unul din fratii mai mici ai lui Alois, cel dispãrut în urmã cu patru ani. „Pãrintii mei au trecut foarte greu peste socul provocat de moartea fratelui meu, Alois. Mama si tata au fãcut tratament vreme îndelungatã pentru a trece peste aceastã tragedie. ÃŽn prezent, se simt mult mai bine, însã amintirea fratelui nostru va dãinui întotdeauna“, a declarat Emil Mãrtinas. Acesta a mai precizat cã, în prezent, pãrintii sãi se aflã în vizitã în Spania, la o sorã mai mare de a sa. „Poate cu acest prilej pãrintii mei vor încerca sã afle dacã guvernul spaniol va acorda vreun sprijin familiei noastre, în urma mortii tragice a lui Alois. De la înmormîntare, nimeni nu ne-a mai vizitat, sã ne întrebe mãcar cum o mai ducem. Din cauza sãrãciei din România, am cãutat la rîndul meu sã-mi fac un rost în alte tãri. Dupã Paste voi pleca din nou la muncã în Spania. Vreau în acest fel sã-mi asigur un viitor cît mai lipsit de griji. Atunci cînd în România munca va fi mai bine plãtitã, va fi posibil sã mã întorc în locurile natale“, a spus Emil Diac.
Reamintim cã Nicoleta Diac si Alois Mãrtinas, de 27, respectiv 26 de ani, au fost ucisi în atentatele teroriste cu bombe care au avut loc la Madrid, în dimineata zilei de 11 martie 2004, în garniturile de tren care duceau foarte multi spanioli, dar si imigranti, la muncã. Ei plecaserã de mai multi ani în strãinãtate, pentru o „viatã un pic mai bunã“. „Aventura spaniolã“ a sãbãonenilor dispãruti prematur se aseamãnã, în multe privinte. Nicoleta Diac plecase în Spania în 2000, gãsindu-si cu greu un loc de muncã care sã-i asigure un venit cît de cît decent. Fusese angajatã pe post de menajerã la o familie înstãritã din Madrid. Spaniolii s-au comportat corect cu tînãra, oferindu-i si prilejul de a petrece un concediu undeva pe malul oceanului. Alois Mãrtinas a terminat Liceul „Vasile Alecsandri“ din Sãbãoani. Dupã bacalaureat, si-a tot cãutat loc de muncã cît mai aproape de casã. Oferta nefiind prea grozavã, s-a gîndit sã împrumute 1.500 de dolari si sã aleagã calea strãinãtãtii. A plecat în 2001, împreunã cu prietena lui, Rodica Eva. Au gãsit de lucru la Madrid, Alois în domeniul constructiilor, Rodica angajîndu-se ca menajerã. Au sfîrsit, însã, în acea zi, plãtind nemeritat tribut pentru cã si-au dorit sã trãiascã mai bine si sã îsi facã un viitor.

Articol afisat de 2037 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C.CALIMAC, T.CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective