Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 25 Aprilie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Jalbele primarilor, la autoritãtile centrale

Jalbele primarilor, la autoritãtile centrale

• deputatul PD de Neamt a dus plîngerile primarilor din toatã Moldova, de la comune, cãtre ministrii de la Lucrãri Publice, Administratie si Interne si cãtre premier • pentru a fi sigur cã interpelãrile vor fi studiate, el a solicitat rãspunsuri scrise •

Deputatul PD Marius Rogin a avut în ultimele zile interpelãri cãtre ministrul Dezvoltãrii, Lucrãrilor Publice si Locuintelor, primul ministru Cãlin Popescu Tãriceanu si ministrul Internelor si Reformei Administrative, cãrora le-a prezentat concluziile întîlnirii filialelor judetene ale Asociatiei Comunelor din România (ACoR). Întîlnirea a avut loc în perioada 13-15 aprilie 2007. Invitat la întrunire, deputatul PD Marius Rogin si-a luat angajamentul cã va adresa o interpelare membrilor Guvernului României pentru a solutiona cît mai urgent problemele prezentate de cãtre membrii ACoR.
ÃŽn interpelarea adresatã ministrului Dezvoltãrii, Lucrãrilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, Marius Rogin a vorbit despre faptul cã mai toate comunele au întocmit strategii de dezvoltare a localitãtlor în perioada 2007-2013 si au identificat proiectele pe care urmeazã sã le acceseze. Problema este cã în strategiile de dezvoltare ale judetelor, în masterplanuri si în strategiile Agentiilor de Dezvoltare, aceste proiecte nu sînt incluse si din aceastã cauzã ele nu vor putea fi promovate. „Aduc spre atentia dumneavoastrã problema structurilor intermediare din teritoriu care nu sînt cunoscute de primari, acestea nefiind active în teritoriu, propunîndu-vã, în acest sens, elaborarea unei strategii de diseminare a informatiilor prin aceste structuri intermediare cãtre primarii localitãtilor“, a declarat deputatul nemtean Marius Rogin.

Apel si la primul ministru

Marius Rogin l-a informat pe premierul Cãlin Popescu Tãriceanu despre faptul cã autoritãtile din Regiunea de Nord-Est - Neamt, Suceava, Bacãu, Iasi, Vaslui si Botosani - lanseazã un apel cãtre Guvernul României, administratiile publice locale din zonele rurale ale acestor judete amenintînd cu greva de protest, dacã 2007 nu va fi anul implementãrii de proiecte finantate din fonduri structurale si de coeziune europeanã.
Si Cristian David, ministrul Internelor si Reformei Administrative, a fost interpelat de deputatul Partidului Democrat, care i-a sugerat urgentarea adoptãrii Legii salarizãrii unitare în sectorul bugetar. „La sedinta ACoR s-a analizat stadiul pregãtirii administratiei publice locale în vederea accesãrii fondurilor europene, o deficientã majorã în acest sens fiind tocmai salarizarea aparatului de specialitate al primarului, care este foarte scãzutã. Nu se pot angaja absolventi cu studii superioare întrucît obligativitatea asigurãrii salariului minim de 880 RON pentru aceastã categorie de personal nu este aplicabilã si în domeniul Administratiei Publice Locale, functionarii publici neputînd realiza venituri nici din alte activitãti conexe, deoarece Statutul functionarului public interzice aceasta. Asociatia Comunelor din România propune urgentarea promovãrii în Parlament a Legii salarizãrii unitare în sectorul bugetar, prin care sã se aplice prevederea ca functionarul public debutant, cu studii superioare, sã aibã salariul minim de 880 RON ca si în cazul societãtilor comerciale - la comune, salariul de încadrare al functionarilor debutanti nu ajunge nici pentru navetã; acordarea de sporuri salariale pentru functionarii publici, primar si viceprimar care implementeazã proiecte europene, dupã numãrul si valoarea acestora; suportarea de cãtre bugetele locale a costului transportului pentru functionarii publici; cresteri salariale pentru functionarii publici, primar si viceprimar, pe principiul ierarhizarii functiei; respectarea principiului european al subsidiaritãtii prin consultarea primarilor care sînt cei mai apropiati de cetãteni.
„Fãrã aceste conditii, fondurile europene nu pot fi accesate - nu se pot încadra specialisti în primãrii, cu studii superioare la nivelul de salarizare existent, deci reforma în administratia publicã localã rãmîne la modul declarativ; nu existã posibilitatea cointeresãrii salariatilor din primãrii fãrã acordarea de stimulente salariale, mai ales pentru cei ce implementeazã proiecte; costurile cu mãrirea salariilor sînt mult mai mici decît dacã se apeleazã la firme de consultantã în domeniu, care oricum nu au responsabilitatea publicã si economicã a implementãrii corecte a proiectelor“, a precizat Marius Rogin. Deputatul nemtean a solicitat rãspunsuri scrise în cazul celor trei interpelãri.
FOTO: Aspect de la sedinta desfãsuratã la Lacu Rosu

Articol afisat de 1331 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective