Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 20 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Seful spionilor si-a dat demisia

Seful spionilor si-a dat demisia

• demisia lui Claudiu Sãftoiu a fost înaintatã, ieri, Parlamentului • parlamentarii de Neamt au fost fie muti de uimire, fie multumiti de gestul fostului director SIE • Claudiu Sãftoiu si-a fãcut un nume în Neamt, prin coordonarea campaniei electorale locale a PNL, în 2004 •

Omul care a adus Partidul National Liberal la putere în judetul Neamt, si în special la Piatra Neamt, Claudiu Sãftoiu, nu mai este, începînd de ieri, directorul Serviciului de Informatii Externe. Acesta si-a depus, ieri, la Parlament demisia din functie, dupã cinci luni de la învestire. „La data de 19 martie 2007, domnul Claudiu Sãftoiu a înaintat Parlamentului României demisia din functia de director al Serviciului de Informatii Externe“, se aratã într-un comunicat SIE, care nu precizeazã, însã, nici un motiv al acestui gest. Totusi, aceasta vine la scurt timp dupã declaratiile date de Claudiu Sãftoiu în fata comisiei parlamentare de anchetare a presedintelui. El ar fi declarat la audieri cã SIE ascultã ilegal telefoane, dupã care a revenit si a spus cã declaratiile sale au fost eronate si cã a fãcut o confuzie. Plecarea lui Claudiu Sãftoiu are ecou puternic inclusiv la Neamt, unde fostul director si-a fãcut un nume prin activitatea pentru PNL din campania electoralã trecutã. De altfel, parlamentarii de Neamt îl tin minte si acum, unii pentru cã i-au fost aliati în 2004, altii pentru cã se aflau în tabãra adversã. Alesii nemteni au primit care cu mirare, care cu supãrare, care cu usurare demisia lui Sãftoiu de la SIE. Deputatul Marius Rogin, presedintele PD Neamt, a rãmas, de exemplu, mut în fata stirii: „Nu comentez. Nu cunosc motivele care l-au determinat sã demisioneze si dacã nu le cunosc nu pot sã comentez“. Deputatul Vasile Pruteanu a aflat de demisia lui Sãftoiu printr-un SMS primit de la o cunostintã: „Rãmîn surprins, mai ales cã l-am cunoscut pe domnul Sãftoiu în campania electoralã la Piatra Neamt ca pe un om pragmatic, care nu se gîndeste doar la ziua de azi, ci si pe termen îndelungat. Nu stiu care au fost motivele sale, dar, dacã au legãturã cu audierile comisiei, înseamnã cã este un om responsabil, care îsi asumã ceea ce face si ceea ce spune. Cunoscîndu-l, eu l-am apreciat si îl apreciez în continuare, atît pentru munca depusã în campania electoralã la Piatra Neamt, cît si în cadrul SIE. ÃŽmi pare rãu cã s-a întîmplat asa“.
Presedintele PSD Neamt, deputatul Ioan Munteanu, are o altã teorie: „Cred cã domnul Sãftoiu a aflat cã noi, în Birourile Permanente reunite, am decis constituirea unei comisii de anchetã pentru a vedea dacã a fost îndreptãtitã interceptarea convorbirilor de cãtre SIE pe teritoriul României. Pînã pe 28 martie, grupurile PSD din Parlament vor depune proiectul si semnãturile necesare pentru constituirea acestei comisii. Situatia este alta acum, cu demisia lui Claudiu Sãftoiu. Nu cred cã a vrut sã fugã de rãspundere, dar problema este cu totul si cu totul specialã si este necesarã aceastã comisie pentru a clarifica pînã unde se pot duce drepturile serviciilor de informatii. Pãrerea mea este cã domnului Sãftoiu i s-a impus sã demisioneze de cãtre cel care l-a nominalizat, adicã presedintele tãrii. Cine te angajeazã, te si demite. Sau îti sugereazã“. Senatorul PNL de Neamt, Serban Strãtilã, considerã cã aceastã comisie de anchetã este binevenitã, motiv pentru care PNL a si fost de acord cu ea. „Tocmai s-a încheiat sedinta de grup parlamentar si am fost înstiintati de constituirea comisiei de anchetã, însã nu se va referi doar la SIE ci la toate institutiile care au atributii sau s-ar putea ocupa de interceptarea comunicatiilor personale. Dupã ce va analiza toate aspectele, comisia ar putea avea chiar propuneri de reglementare a acestor actiuni. Nu stiu dacã SIE chiar intercepteazã telefoane pe teritoriul României. Domnul Claudiu Sãftoiu a recunoscut asta în fata comisiei, dupã care a revenit si a spus cã nu a fost pregãtit pentru audieri. Nu stiu ce sã mai înteleg, dar pãrerea mea este cã domnul Sãftoiu nu prea stãpîneste domeniul pe care lucreazã. ÃŽn orice caz, tocmai acesta este rolul comisiei: de a vedea dacã SIE a efectuat interceptãri“, a declarat Serban Strãtilã.
Claudiu Sãftoiu a fost numit director la SIE pe 4 octombrie 2006. Pînã atunci, fusese consilierul lui Traian Bãsescu la Cotroceni. Înainte de asta, a condus campania PNL pentru alegerile locale trecute în Neamt.

Articol afisat de 1263 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective