Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ziua Pasaportului, prima aniversare

Ziua Pasaportului, prima aniversare

• „cu prilejul primei aniversãri a «Zilei pasaportului român», am deosebita onoare de a adresa politistilor de pasapoarte si cetãtenilor acestui judet urãri de sãnãtate si noi împliniri, dorindu-le ca pasaportul sã reprezinte pe lîngã emblema României si un simbol al bucuriei fiecãruia dintre noi de a trãi în comunitate si pentru comunitate“, a declarat comisarul sef Ioan Ouatu • în 2006 au fost emise peste 40.000 de pasapoarte •

Pentru prima datã în perioada postdecembristã, ieri s-a sãrbãtorit „Ziua pasaportului român“. Cu aceastã ocazie, comisarul sef Ioan Ouatu (foto), seful Serviciului Public Comunitar de Evidentã si Eliberare a Pasapoartelor, din cadrul Institutiei Prefectului Neamt, le-a transmis un mesaj tuturor celor care îsi desfãsoarã activitatea în institutia pe care o conduce si nu numai: „Cu prilejul primei aniversãri a «Zilei pasaportului român», am deosebita onoare de a adresa politistilor de pasapoarte si cetãtenilor acestui judet urãri de sãnãtate si noi împliniri, dorindu-le ca pasaportul sã reprezinte pe lîngã emblema României si un simbol al bucuriei fiecãruia dintre noi de a trãi în comunitate si pentru comunitate“. La 19 martie 1912, Regele Carol I a promulgat „Legea asupra pasapoartelor”, primul act oficial românesc care reglementeazã conditiile emiterii acestui document. Reglementarea a fost publicatã în Monitorul Oficial din 21 martie 1912, purtînd semnãturile ministrului de Interne, Al. Marghiloman, a ministrului de Finante, P.P. Carp, si a ministrului Justitiei, M. G. Cantacuzino.
19 martie a devenit Ziua Aniversarã a Pasaportului Românesc, prin ordin semnat, la data de 25 octombrie 2006, de ministrul Vasile Blaga.

40.000 de pasapoarte emise în 2006

Pasaportul românesc a devenit deosebit de important odatã cu deschiderea granitelor statelor membre ale Uniunii Europene pentru cetãtenii români. De atunci, Serviciul Pasapoarte Neamt a emis peste 100.000 de pasapoarte. Numai în cursul anului trecut, au fost emise peste 40.000 de pasapoarte, numãrul cererilor de eliberare a unor asemenea documente fiind de 45.000. „ÃŽn anul 2006, la nivelul Serviciului Pasapoarte Neamt, cu sprijinul Institutiei Prefectului, au avut loc o serie de schimbãri care au adus îmbunãtãtiri considerabile activitãtii Serviciului, în sprijinul cetãteanului. ÃŽn 2006, au fost eliberate 40.000 de pasapoarte si înregistrate 45.000 de cereri. Dacã, în urmã cu doi ani, eliberarea unui pasaport dura mai mult de 30 de zile, în prezent cetãtenii pot obtine pasaportul în maxim cinci zile dacã achitã taxa de urgentã, în valoare de 100 ron, sau 20 de zile - dacã nu achitã aceastã taxã. ÃŽncepînd cu luna septembrie a acestui an, cel mai probabil, nemtenii vor putea obtine noul pasaport ce are date biometrice incluse. Noutatea constã în aceea cã fila pe care se aflã fotografia si datele de identificare ale titularului pasaportului va fi înlocuitã cu una de policarbonat, în interiorul cãreia va fi introdus un mediu de stocare electronicã a datelor biometrice ale persoanei, respectiv imaginea digitalã a fetei si amprentele a douã degete. Pasapoartele, aflate în acest moment în posesia titularilor, îsi pãstreazã valabilitatea si vor fi retrase treptat din circulatie, la solicitarea cetãtenilor sau la expirarea documentului“, a declarat comisarul sef Ioan Ouatu.

Articol afisat de 1935 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective