Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Octombrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
1.000.000 DE EURO

1.000.000 DE EURO

• un fost angajat al societãtii Azochim Sãvinesti s-a înscris pe lista creditorilor cu aceastã sumã, reprezentînd drepturile de inventator pentru fabrica de carbonat de calciu • Silvian Gospodaru a obtinut, deja, 4 miliarde de lei si detine o sentintã favorabilã, Azochim fiind obligatã sã-i achite 1 milion de euro • cum societatea mai detine bunuri de maxim 12 miliarde de lei, este putin probabil cã Gospodaru va intra în posesia sumei •

Unul dintre cei patru specialisti care, în anul 1983, au pus bazele fabricii de carbonat de calciu din incinta Azochim SA Sãvinesti se judecã de mai bine de 15 ani pentru a intra în posesia drepturilor de inventator. Silvian Gospodaru a reusit, deja, sã obtinã o parte din banii solicitati, respectiv 4 miliarde de lei, si s-a înscris cu diferenta de 1 milion de euro pe lista tabelului creditorilor, societatea nemteanã fiind în faliment. „As prefera sã nu discut acest subiect pentru cã, pur si simplu, am obosit luptîndu-mã prin instante, vreo 15 ani. Pot sã spun doar cã din cei 3-4 autori care au participat la realizarea acestui proiect, eu am fost singurul care mi-am cerut drepturile. M-am judecat si am cîstigat de nenumãrate ori. Am avut vreo 100 de procese cu Azochim pe acest subiect. Eu, de fapt, m-am judecat cu Statul Român, pentru cã el a fost cel care a creditat Azochim-ul cu peste 100 ori capitalul social al firmei. M-am înscris, într-adevãr, pe lista creditorilor, însã sînt slabe sanse sã mai obtin ceva, chiar dacã am o sentintã favorabilã. Creanta mea asupra Azochim este de peste 1 milion de euro. De-a lungul acestor ani, am avut mai multe titluri executorii pe care le-am introdus în sistemul bancar, însã nici o bancã nu a respectat legea. Acum, la ce bunuri mai are Azochim, cu sigurantã cã sansele de recuperare a creantei sînt foarte mici. Chiar dacã instanta Curtii de Apel Prahova a lãsat sã se înteleagã cã drepturile de inventator sînt similare celor salariale“, a declarat Silvian Gospodaru.
Trebuie spus cã, la ultimul termen al procesului de faliment a societãtii Azochim, Silvian Gospodaru s-a înscris pe tabelul creditorilor. În acelasi timp, lichidatorul societãtii a solicitat evaluarea bunurilor ce apartin firmei sãvinestene, în vederea îndestulãrii creditorilor. Cum Azochim mai are în proprietate terenul de fotbal al fostei societãti cu acelasi nume, cîteva piese de schimb pentru utilaje, este putin probabil cã datoriile, rãmase dupã vînzarea activelor de cãtre AVAS, vor fi stinse. Dupã ce bunurile mobile si terenul vor fi evaluate, raportul va fi înaintat creditorilor. Printre acestia se aflã Romgaz, Electrica... în total vreo 2.000 de miliarde de lei vechi.
Contactat telefonic, Vasile Puscasu, fost sef la Serviciul Financiar al Azochim, director economic si actual manager economic la Agrofertil, ne-a spus cã nu cunoaste prea multe lucruri privind acest proces, însã stie de existenta lui. „ÃŽl cunosc pe domnul Silvian Gospodaru, însã nu sînt eu cel în mãsurã sã spun dacã are sau nu dreptate în acest litigiu, instanta fiind cea mai îndreptãtitã sã transeze acest caz. Stiu cã procesul este unul vechi, datînd din anii '92-'93, iar acum cazul este pe undeva pe la ÃŽnalta Curte de Casatie si Justitie. Este vorba de un drept de autor al unor instalatii. Parcã a cerut vreo 31 de miliarde de lei, dar acum, din cîte am auzit, a pierdut procesul pentru cã Azochim este în lichidare. Este posbil sã se fi înscris pe tabelul creditorilor, însã acest lucru îl cunoaste numai lichidatorul judiciar. Decizia în acest sens o va lua instanta“, a declarat Vasile Puscasu.
Reamintim cã în vara anului trecut, AVAS-ul a vîndut activele societãtii Azochim SA, firma cumpãrãtoare Ga-Pro-Co Chemicals SRL Bucuresti avînd ca obiect principal de activitate fabricarea îngrãsãmintelor si produselor azotoase. Societatea, înregistratã la Registrul Comertului la 1 iulie 2005, cu o lunã înaintea cumpãrãrii, avea un capital social (subscris si vãrsat) de 300.000 RON, din care 100.217 dolari SUA reprezentînd aportul asociatului unic Raffinachem Limited din Cipru, cu sediul la Nicosia.
Ga-Pro-Co Chemicals SRL Bucuresti a cumpãrat activele combinatului nemtean cu 7.699.802 USD.

Articol afisat de 2262 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D.MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective