Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 7 Septembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Vesti de pe tarimul culturii

Vesti de pe tarimul culturii

Casa Albu in pericol

Monument istoric datind din 1850, casa de pe strada Stefan cel Mare din Piatra Neamt a apartinut familiei primarului Nicu Albu. Nu prezinta virtuti arhitectonice deosebite, datorita faptului ca de-a lungul timpului au fost facute foarte multe interventii care au denaturat stilul original al constructiei.
Directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a judetului Neamt, Adrian Alui Gheorghe, este alarmat de situatia in care se afla astazi aceasta cladire cu statut de patrimoniu:
„In momentul de fata casa are nu mai putin de opt proprietari identificati de noi care au facut interventii mai mult sau mai putin fericite asupra portiunii pe care o detin, cu rezultate nu dintre cele mai bune. Casa este subrezita si, mai mult, prezinta riscul de a se surpa. Mai mult chiar, la unul din capetele cladirii a fost ridicata o constructie neautorizata de Ministerul Culturii si Cultelor sau de Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu a judetului. Mai grav este faptul ca aceasta constructie nu are nici macar autorizatia de constructie de la Primaria locala, deci este ridicata total ilegal. Spatiul interior a fost modificat de catre firmele care au sedii acolo, afectind si mai mult structura constructiei. Sugestia noastra este aceea ca toti proprietarii, impreuna, sa faca un proiect general de restaurare care sa salveze intregul monument. Noi am sesizat Politia, Inspectoratul de Stat pentru Constructii si Primaria, in vederea rezolvarii acestei probleme.“

Domnul a dat, Domnul a luat!

Biserica „Cuvioasa Paraschiva“ din comuna Farcasa a fost construita in 1774 de catre ardelenii refugiati in Moldova. Este un monument de arhitectura din lemn, clasificat la categoria A, prin urmare foarte important si pentru Neamt si pentru patrimoniul national. Are un iconostas pictat de Ion Zugravul, unul din marii pictori bisericesti ai Romaniei, la 1851. Fragmentele conservate din iconostasul original sint montate pe timpla dintre pronaos si naos. In biserica se mai afla icoane pictate in aceeasi perioada si o strana inscriptionata: «Aceasta strana am facut-o eu, Moisei Pliapul, la 1774». Constructia este alcatuita din grinzi de lemn aparente, dispuse orizontal si incheiate in coada de rindunica. Are temelia de piatra si invelitoare de dranita. De-a lungul timpului s-au facut mai multe interventii controlate pe monument, cum ar fi aceea de schimbare a invelitorii, efectuata in 1998.
Problemele au aparut in anul 2005, cind preotul paroh Grigorie Tapuc a efectuat, cu buna credinta, desigur, o inteventie nefericita pe monument, constind in inlocuirea pardoselii de lemn cu una de ciment si a intarit grinzile din talpa bisericii cu tencuiala de ciment.
„Acest fel de interventii nu sint favorabile conservarii monumentelor de acest fel - ne-a spus directorul D.C.C.P.C.N. a judetului Neamt, Adrian Alui Gheorghe - deoarece cimentul, material higroscopic, contraindicat in interventiile asupra monumentelor istorice, impiedica circulatia aerului si, in consecinta, vaporii de apa duc la putrezirea lemnului. Deja a aparut mucegaiul in biserica. Noul preot, Catalin Cosula, venit de un an in parohie in locul celui care acum se afla in misiune ortodoxa in America, a sesizat acest fapt si noi, la rindul nostru, am sesizat Ministerul Culturii si Cultelor. In momentul de fata cautam solutii de rezolvare a acestei probleme care, in timp, poate avea efecte dintre cele mai nedorite.“
Cheltuielile vor trebui a fi suportate de catre biserica, primarie si, nu in ultimul rind, de catre comunitatea locala.

Doua generatii

Astazi, joi 7 septembrie 2006, semnalam doua evenimente plastice reprezentative pentru doua generatii de artisti. La Muzeul de Arta din Roman va fi vernisata o ampla expozitie cu lucrari recente ale apreciatei plasticiene Tereza Gogu, iar la Galeria de Arta Contemporana din Piatra Neamt, sub genericul „Invitatie la masa!“ si beneficiind de argumentarea criticului de arta Cristian Livescu, Irina-Andreea Irimescu expune lucrari de pictura, grafica si instalatie.
FOTO: La Muzeul de Arta din Roman va fi vernisata o expozitie cu lucrari recente ale Terezei Gogu

Articol afisat de 1934 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective