Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Iulie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Aspiraþii dupã 10 la BAC

Aspiraþii dupã 10 la BAC

• Anca Paleu ºi Smãrãndiþa Tapalagã sînt elevele care au luat bacalaureatul cu media 10 • „cînd am intrat la liceu, imaginea mea era ca fiind fiica lui Petru Paleu ºi integrarea în colectiv a fost puþin mai dificilã“, susþine Anca • „nu ºtiu dacã voi putea face trei facultãþi odatã, dar e dreptul meu sã visez“, susþine Smãrãndiþa Tapalagã • ea ar vrea sã lucreze în diplomaþie, ori în serviciile secrete •

Anca Paleu ºi Smãrãndiþa Tapalagã sînt cele douã absolvente de liceu care au luat examenul de bacalaureat cu 10. Deºi mediile obþinute de cele douã tinere par doar vise pentru foarte mulþi absolvenþi, lor li se pare cã notele li se potrivesc ºi pentru primirea lor au muncit cu adevãrat. Anca Paleu a terminat la Colegiul Naþional „Calistrat Hogaº“ ºi susþine cã a avut emoþii la susþinerea BAC-ului, chiar dacã s-a pregãtit din timp pentru susþinerea lui. „Am avut emoþii la francezã oral, pentru cã îmi fãceam probleme de cum voi aborda subiectul ºi cum îl voi trata. Am luat toate probele de la «zero», pentru cã am vãzut cã mulþi elevi, ºi foarte buni ºi mai slabi, au luat zece la românã oral. Nu mi-am imaginat cã voi lua bacalaureatul cu 10; îmi doream sã fie cel puþin 9,70, pentru cã aveam nevoie de medie pentru admiterea la facultate, la Turism ºi la Limba olandezã, ambele în Bucureºti. Intenþionez sã mã înscriu ºi la Românã -Spaniolã, unde va trebui sã dau examen la trei probe“, a spus Anca Paleu. Tînãra îºi doreºte sã urmeze, din toamnã, cursurile la douã facultãþi, dacã legislaþia permite acest lucru, ºi se pregãteºte la limba olandezã, întrucît „are înclinaþie pentru limbile vestice ºi nordice, de origine germanicã“. „Mã pregãteºte la olandezã doamna profesoarã Ramona Axinte, cãreia vreau sã-i muþumesc. De asemenea, profesorii Florin Irimia, directorul de la «Hogaº», Valentina Sfermaº, profesoara de românã de la ºcoala generalã, ºi Elena Boguº, profesoara de filosofie de la liceu, m-au ajutat sã-mi conturez personalitatea. Doamna profesoarã Sfermaº mi-a cultivat gustul pentru lecturã. Le mulþumesc tuturor profesorilor mei pentru cã au contribuit la formarea mea. ÃŽmi amintesc cã atunci cînd am intrat la liceu, imaginea mea era ca fiind fiica lui Petru Paleu ºi încadrarea în colectiv a fost puþin mai dificilã. Apoi, am reuºit sã-mi fac prieteni ºi m-au descoperit ca fiind Anca ºi nu fiica omului de afaceri“, ne-a mãrturisit aceasta. Anca îºi mai aminteºte cum, în clasa a IX-a, pe semestru I, era sã rãmînã corigentã la matematicã ºi susþine cã asta este o dovadã cã orice elev, oricît de bun ar fi, poate avea ºi perioade mai puþin bune. Pentru viitor, Ancãi îi surîde ideea de a trãi în Spania, iar familia este de acord cu asta. Dupã ce va pleca în Bucureºti, are mai multe idei pe care vrea sã le punã în practicã ºi crede cã acolo se va remarca numai prin munca ei, fãrã sã mai facã referire cineva la faptul cã este fiica lui Petru Paleu. „«Anca, lasã-te sã fii cunoscutã dupã prenume, nu dupã numele pe care îl porþi», mi-a spus un prieten cînd am intrat la liceu ºi am fãcut tot posibilul sã-i urmez sfatul“, a mai spus fiica vicepreºedintelui Federaþiei Române de Handbal, Petru Paleu.

„Pentru mine, obþinerea rezultatelor excepþionale a fost o realitate, nu un scop“

A doua tînãrã care a luat examenul de bacalaureat cu 10 este Smãrãndiþa Tapalagã, absolventã la Colegiul Naþional „Petru Rareº“. „Cînd am intrat în examenul de bacalaureat, mã gîndeam cã voi lua între 9,90 ºi 9,98, pentru cã 10 este foarte greu de obþinut. Dupã pãrerea mea, sînt douã note greu de luat - 6, de trecere, ºi 10, maximum. Consider cã obiectele la care am susþinut BAC-ul au baremurile foarte vagi. Mi-am dorit sã iau 10, este firesc sã fie aºa, dar n-am avut atîta curaj încît sã-mi spun cã voi lua aceastã notã. Am avut foarte mari emoþii ºi, dacã mã gîndesc, aveam ºi în clasa a XII-a, la ascultare la clasã, cu toate cã îmi cunoºteam profesorii de patru ani. Pentru mine, obþinerea rezultatelor excepþionale a fost o realitate, nu un scop. Vreau sã lucrez în diplomaþie, dar, în ultimii ani, exceptînd Politehnica, m-am vãzut în toate variantele posibile, de la medicinã ºi pînã la ºtiinþele foarte exacte. Mi-ar plãcea ºi Regia, ºi Dreptul, ºi Diplomaþia, dar la fel de mult ºi sã lucrez în Serviciile Secrete sau în domeniul Culturii. Urmeazã sã mã înscriu la ªtiinþe Politice în limba englezã, la Comunicare ºi Relaþii Publice, Drept ºi Filosofie, toate din Bucureºti, ºi vreau ca din toamnã sã urmez cursurile a trei facultãþi. Aº renunþa la filosofie din lista celor patru preferate ºi din cele trei, una aº vrea s-o fac la fãrã frecvenþã“. Smãrãndiþa a participat, încã din clasa a VII-a, la Olimpiada Naþionalã de Românã, iar anul acesta a lãsat româna pentru filosofie, unde a luat nota 10 la faza judeþeanã ºi a fost a cincea la naþionalã. De doi ani, tînãrã este studentã la Colegiul Media PRO ºi, în iarnã, va avea de trecut un greu examen de absolvire. „Nu ºtiu dacã voi putea face trei facultãþi odatã, dar e dreptul meu sã visez. Pãrinþii nu mã susþin, dar e treaba lor. Trebuie sã mã pregãtesc pentru examenul de absolvire de la Colegiul Media PRO - pentru care am de scris o carte, o lucrare de studii de pe un domeniu ales sau o colecþie de eseuri. Nu ºtiu, practic, cît va valora diploma de la Media PRO, dar este un lucru grozav cã lucrez numai cu somitãþi ºi cunosc oameni care îþi taie respiraþia“, a mai spus Smãrãndiþa Tapalagã. ÃŽn urmã cu doi ani, colegiul respectiv a avut douã locuri pe care au candidat 2.000 de tineri ºi pietreanca a intrat prima, cu o nouã de 9 ºi una de 10, la probele susþinute.
Ambele tinere au la dispoziþie o varã pentru relaxare, întrucît ºansele lor de a reuºi la facultãþi cu înscriere pe bazã de dosar sînt maxime. Iar dacã vor avea de susþinut probe scrise pentru admitere, pentru fiecare dintre ele hopul nu este greu de trecut.
FOTO: Anca Paleu ºi Smãrãndiþa Tapalagã, douã tinere cu rezultate

Articol afisat de 4465 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Cel care da spaga la data 13.07.2006 08:16
SA VA MAI SPUN ODATA...
....ca scrieti numai articole de Ca..at ???
sunteti imbecili rau !!!!
nu mai citesc si nu mai postez nici un comentariu.......ca de la articole de ca...at ....comntariile sunt la fel !!!
n-am cum sa fuck altfel de comentarii ..!!!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective