Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Iulie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Un Hamlet bîntuit de spiritul teatrului

Un Hamlet bîntuit de spiritul teatrului

• interviu cu actorul Liviu Timuº, cîºtigãtorul concursului pentru ºefia Teatrului Tineretului Piatra Neamþ

În urma concursului organizat de Consiliul Judeþean, cu sprijinul Ministerului Culturii, Ministerului Educaþiei, dar ºi al Direcþiei pentru Culturã pentru ocuparea funcþiei de director al Teatrului Tineretului Piatra Neamþ, actorul Liviu Timuº ºi-a devansat contracandidaþii (regizorul Louise Dãnceanu ºi actorii Victor Giurescu ºi Dan Grigoraº). El se aflã foarte aproape de numirea oficialã în aceastã funcþie. La scurt timp dupã afiºarea rezultatelor, Liviu Timuº a acceptat sã ne furnizeze cîteva amãnunte despre intenþiile pe care sperã sã le punã în practicã, din postura de director al acestei instituþii de culturã.

„E jenant cã Teatrul Tineretului nu mai înseamnã nimic pentru România“

Reporter: Stimate domnule Liviu Timuº, sînteþi proaspãtul director al Teatrului Tineretului din Piatra Neamþ. Atît de proaspãt, încît constat cã au trecut cam trei ore de cînd aþi fost declarat cîºtigãtorul concursului pentru ocuparea acestei funcþii. Nu sînteþi încã numit oficial pentru cã...
Liviu Timuº:
Pentru cã aºteptãm trei zile eventualele contestaþii.
Rep.: Vã aºteptaþi la contestaþii, dacã tot veni vorba?
L.T.:
Nu cred cã are importanþã acest lucru. Important e sã se înþeleagã faptul cã aceastã confruntare trebuia sã fie de bun simþ din partea tuturor, aºa cum cred cã a fost din partea mea. Aº fi foarte mulþumit sã cred cã toþi ceilalþi candidaþi au venit cu aceleaºi gînduri de bine ºi de a face ceva din teatrul ãsta. Este primul meu gînd. Nu am venit pentru a fi pur ºi simplu director, nu am venit pentru confortul fotoliului de ºef, ci pentru a face ceva. Pentru cã sînt legat sufleteºte foarte puternic de acest aºezãmînt de culturã. Dacã nu iubeºti cu adevãrat teatrul, nu ai ce sã cauþi aici. Eu mi-am consumat ºaisprezece ani din viaþã. Este aproape un sfert din ea. Din viaþa unui om pînã la pensie, cã dupã aceea...
Rep.: Nu mai e om, e pensionar...
L.T.:
Vreau sã merg cu capul sus oriunde în þarã ºi în afara þãrii. E jenant cã sînt de aici ºi cã Teatrul Tineretului nu mai înseamnã nimic pentru România.

Motivaþii afective
Rep.: Vã bîntuie ideea de a revigora spiritul acestui teatru.
L.T.:
Sînt mai bîntuit de aceastã idee decît Hamlet de taicã-su.
Rep.: Cum aþi putut sã vã rupeþi de Capitalã dupã atîþia ani petrecuþi acolo?
L.T.:
Pãi, tot din motivaþii afective. Pentru cã de cel puþin patru ani nu s-a mai auzit nimic despre teatrul din Piatra Neamþ. Se ºtia cã e o rampã de lansare, cã de aici porneau mari actori, aici se împlineau marile proiecte, se luau mari premii... Chiar ºi la Bucureºti fiind am simþit o mare jenã faþã de situaþia teatrului pietrean. ªi cum s-a ivit aceastã oportunitate am încercat sã o exploatez în ideea cã pot mãcar sã-l aduc unde a fost. Deocamdatã nici nu-mi propun mai mult. Îmi doresc enorm lucrul acesta ºi ºtiu cã îl pot realiza. Am ºi niºte pîrghii pe care le pot accesa. ªi am s-o fac.
Rep.: În Bucureºti, la recentul turneu al Teatrului Tineretului, am observat o oarecare reticenþã a publicului faþã de propunerile noastre. ªtiþi mai bine, e adevãrat?
L.T.:
Aºa este. De patru ani de teatrul ãsta nu s-a mai auzit nimic. Înainte se rupeau uºile, nu se gãseau bilete, nu se gãseau invitaþii, toatã lumea se ruga de cineva sã-i înlesneascã intrarea, stãteau agãþaþi ciorchine ºi de candelabru ca sã vadã un spectacol. Acum era aºa, o atmosferã uºor jenantã, aduºi cu japca, pe cunoºtinþe, pe... Nu se mai ºtie, s-a rupt legãtura. Dacã teatrul ãsta patru ani de zile nu a ieºit la nici un festival, nu a fost dus nicãieri... Dacã nu te lupþi, nu ºtii ce valoare ai. La Bucureºti ºi nu numai, la toate festivalurile, trebuie sã intri în competiþie cu celelalte teatre. Dacã nu participi la turnir, dacã nu te lupþi, nu-þi ºtii valoarea. Poþi sã fii un mare victorios la tine acasã, dar acest lucru nu intereseazã pe nimeni.

Între teatru de echipã ºi teatru de proiecte
Rep.: Veþi merge pe ideea aceea de teatru de echipã, care a fost construitã aici?
L.T.:
Da, va fi un teatru de echipã, dar vreau sã-l duc ºi în zona de teatru de proiecte. Aici se pot întîmpla lucruri extraordinare, cu colaborãri externe, cu oameni veniþi din afarã, cu aportul unor mari regizori, cu trupe mixte... Cînd se vorbeºte de Piatra Neamþ trebuie sã se înþeleagã România. ªi sã devinã un centru cultural cum a devenit Sibiul sau Craiova. Dar s-a uitat cã acest teatru se numeºte Teatrul Tineretului ºi cã patroneazã un festival de teatru care este pentru tineret ºi copii. Lumea a uitat chestia asta. Nu mai existã nici un fond extern, nici o relaþie externã din '89 încoace. El poate sã devinã un centru cultural internaþional pentru tineret ºi copii.
Rep.: ªi oraºul Piatra Neamþ are cel mai pregnant argument de a se impune în viaþa culturalã a României ºi, de ce nu, a Europei.
L.T.:
Este un oraº binecuvîntat, aºezat atît de bine din punct de vedere turistic, ideal, din toate punctele de vedere. Dumnezeu a dat acestui oraº tot ceea ce poate fi mai bun. De ce Teatrul Tineretului nu poate sã fie la fel de bun? Oricum, voi conduce aceastã instituþie tot în echipã ºi þinînd cont de toate ideile bune care vor veni din partea oricãrui om bine intenþionat.
Rep.: Nãdãjduim cã toate aceste gînduri vã vor fi împlinite ºi cã sub oblãduirea dumneavoastrã Teatrul Tineretului din Piatra Neamþ va redeveni, spre satisfacþia celor care iubesc cu adevãrat aceastã instituþie, ceea ce a fost cîndva ºi îºi va pãstra veºnic tinereþea fãrã de bãtrîneþe. La cei patruzeci ºi cinci de ani pe care îi împlineºte în aceste zile, poate nãdãjdui asta.

Articol afisat de 1924 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective