Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 13 Iulie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

O probã proastã de umor britanic

Sãptãmîna trecutã, într-o clipã de neatenþie, Ducele de Edinburgh, soþul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a fãcut o glumã proastã la adresa rom=nilor, spunînd - simplific, dar nu foarte mult - cã rom=nii pare cã fac copii special pentru a-i trimite în orfelinate. Toþi oamenii spun din cînd în cînd tîmpenii, iar cu aceastã ocazie Ducele - mai cunoscut prin a fi fost o vreme socrul prinþesei Diana, decît prin vreo faptã proprie - a dat proba umanitãþii sale. E doar una dintre glumele proaste ce se fac pe seama noastrã - de unele aflãm, de altele nu. Din punctul meu de vedere, mai grav decît faptul cã soþul reginei crede ºi spune asta e cã, tot sãptãmîna trecutã, pe o listã de semnãturi depusã la Parlamentul European, s-au adunat peste 300 de nume care cer Rom=niei reluarea adopþiilor internaþionale; cei care au iniþiat lista spun cã situaþia copiilor abandonaþi ºi instituþionalizaþi de stat în Rom=nia e în continuare proastã - aºa cã ar fi spre binele copiilor dacã ar fi adoptaþi de familii din Europa.
Astea sînt pãcatele lor, sã plãteascã pentru ele. Ce mã intereseazã pe mine e vina noastrã în toatã aceastã poveste - pentru cã avem o culpã majorã în deprecierea acestei imagini despre noi înºine. Dupã 1990, aproape cã fiecare persoanã cît de cît importantã care ne-a vizitat þara a fost dusã ºi în vizitã la vreun orfelinat. De la cîntãreþul Michael Jackson, plimbat de însuºi Ion Iliescu, pînã la Prinþul Charles (fiul Ducelui de Edinburgh), tot felul de oaspeþi au aflat cum e cu copiii abandonaþi ai Rom=niei. Sã ne mai mire atunci care e imaginea despre noi cu care aceºti oaspeþi pleacã? Dacã pe musafiri îi duci în Gorj, la casa natalã a lui Constantin Brîncuºi, ei vor pleca de aici mãcar ºtiind ºi cã artistul s-a nãscut în Rom=nia. Dacã-i duci într-un orfelinat plin, oricît de modernizat ar fi el ºi oricît ar mai da gazdele vina pe Ceauºescu & comunism, ei vor pleca ºtiind cã Rom=nia are o problemã cu creºterea propriilor copii.
Nu spun cã trebuie ascunsã realitatea caselor de copii. Nici nu mai poþi ascunde ceva, în epoca noastrã. Dar e o diferenþã de dozã: la fel de penibil ca negarea este ºi reversul ei: acest exhibiþionism dubios pe care diverºi tipi ºi diverse instituþii - unele de stat! - l-au fãcut un deceniu ºi mai bine, sperînd sã obþinã „fonduri“, „ajutoare“, „sponsorizãri“ etc., adicã sã pice ceva din afarã.
Iar acum, pentru aceastã paradã, primim nota de platã. Ducele de Edinburgh mi se pare - n-aº vrea sã-l jignesc, se înþelege - doar chelnerul scrobit, elegant, puþin trecut ºi cu mîna tremurîndã care ne-a adus-o.

Articol afisat de 2081 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Adrian CIOROIANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective