Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 30 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Bagatela de cinci parale

(14)
ÃŽntr-o vreme cînd istoria se opreºte la Andreea Esca ºi la Cãtãlin Criºan, la Hagi ºi la Mutu, am descoperit în chip miraculos un „tocilar“ preocupat de istoria mai veche a României. El m-a întrebat ce anume a fost „cordonul sanitar“ din anii interbelici, ºtiind cã un asemenea „cordon“ se crea în vechime în jurul unor regiuni bîntuie de ciumã sau de holerã, pentru a preîntîmpina rãspîndirea molimei.
ÃŽntrebarea lui m-a pus pe gînduri, stîrnind în memoria mea, de „fan“ al istoriei, o serie de amintiri dintre cele trãite sau citite.
ÃŽntr-adevãr, primele cordoane sanitare se creau pentru a preveni extinderea unor epidemii, un soi de carantinã în jurul regiunii bîntuite de molimã. Dar dupã revoluþia bolºevicã, un asemenea „cordon“, numit chiar „sanitar“, s-a încins în jurul URSS, spre a opri extinderea epidemiei bolºevice, care cuprinsese la un moment dat Ungaria ºi ameninþa sã biruie în Germania imediat dupã înfrîngerea din 1918.
Pe comuniºtii maghiari i-a spulberat armata românã, în faþa cãreia trupele de adunãturã ale lui Bela Kuhn nu puteau rezista. Atunci, un sergent român a înãlþat deasupra parlamentului din Buda o pereche de opinci. Gestul nu era elegant, însã trebuie sã þinem seama cã însemna iniþiativa unui soldat, nu a unui diplomat. În Germania, comuniºtii au fost înfrînþi chiar de forþele locale. Dar marele pericol ameninþa dinspre Rusia, prin Þãrile Baltice, Polonia, Cehoslovacia ºi România, þãri cu graniþe întinse la rãsãrit ºi care se înscriau în vechea ºi permanenta tendinþã a Rusiei de a se întinde de la Marea Balticã pînã la Marea Mediteranã ºi de la Pacific pînã în Silezia cea industrializatã ºi în Boemia.
ÃŽn aceste împrejurãri s-a nãscut „cordonul sanitar“, dovedit inutil în condiþiile unei alianþe criminale între Hitler ºi Stalin. Pe noi, românii, nu ne-a mai ajutat nimeni în faþa tãvãlugului sovietic, domnul W. Churchill vînzîndu-ne ruºilor în schimbul Greciei încã înainte de a se fi încheiat al doilea rãzboi mondial.
ÃŽn prezent, fãrã Basarabia, în continuare ruptã din trupul þãrii, cînd fie naþionaliºtii portocalii, fie comuniºtii roºii fac guvern la Kiev, tare mi-e teamã cã din nou vom fi „cordon sanitar“, la graniþa de est a NATO ºi a Uniunii Europene. Cu toate rãspunderile, cu toate durerile naþionale ºi cu toate riscurile!

(15)
Într-o conferinþã de presã, la Cluj, preºedintele þãrii a declarat sincer, curat, marinãreºte, cã instituþiilor statului nu le pasã de opiniile gazetarilor, care, în consecinþã, se dau mari de pomanã, închipuindu-ºi, bieþii de ei, cã ar fi cîinii de pazã ai democraþiei ºi a patra putere în stat, e drept, neconsfinþitã constituþional ca atare.
Odinioarã, dupã ceasul zilnic de glorie, ziarul românesc devenea fie ambalaj pentru produsele de bãcãnie ori din piaþã, fie element de igienã corporalã, înlocuind hîrtia igienicã. Maculaturã deci. Dar ce soi de maculaturã? Mai explozivã decît mãmãliga! Cît ai fi zis Pamfil ªeicaru sau Stelian Popescu, gata, pica un cap de pezevenghi, prefect sau ministru. Ba uneori picau guverne întregi. Nu te jucai cu ziariºtii.
Acum se autodefinesc „formatori de opinie“ cîþiva gazetari doldora de talent ºi cu dinþi de criþã, nebãgînd de seamã cã, vorba domnului Bãsescu, degeaba dau pe gurã ce au în cap (vorbele domniei sale), fiindcã otoritãþilor, de sus ºi pînã jos, le doare bombeul (vorbele mele).
Cum televizorul nu poate înlocui hîrtia igienicã, fiind contondent ºi supradimensionat pentru aºa treabã, iar hîrtia de ziar este nocivã, deci neindicatã la vechile servicii, nu le rãmîne ziariºtilor decît sã scrie pentru a se citi între ei.
Asta pînã la proxima campanie electoralã, cînd din nou politicienii vor împacheta în miere stipendiile „imorale“ ºi apelurile la sprijin din partea presei.

Articol afisat de 1461 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Mihai MANCAª)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective