Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 8 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Strategie contra inundaþiilor, pe hîrtie

• hãrþile de risc nu existã încã ºi nici sursa lor de finanþare

Ministerul Mediului ºi Gospodãririi Apelor a prezentat Strategia naþionalã de management a riscului de inundaþii. Aceasta prevede o serie de mãsuri pentru stabilirea zonelor în care se pot produce inundaþii, introducerea unor sisteme de avertizare, achiziþionarea de echipamente necesare în momentul în care inundaþiile s-au produs deja, dar ºi manuale pentru autoritãþile locale, pentru ca primarii ºi prefecþii sã ºtie cum trebuie sa acþioneze în astfel de cazuri.
Strategia prezentatã de ministrul Sulfina Barbu încearcã sã coordoneze eforturile guvernului, ale autoritãþilor ºi comunitãþilor locale astfel încît acestea sã acþioneze în comun. Sulfina Barbu a lansat douã manuale, unul al primarului, celãlalt - al prefectului. Manualele traseazã planuri de acþiune unitarã, iar ministrul mediului le-a calificat drept „Bibliile în caz de inundaþii ale reprezentanþilor la nivel local ºi judeþean“.

Amenzi ºi exerciþii
Strategia elaboratã de minister prevede inclusiv amenzi de pînã la 300 de milioane lei vechi pentru cetãþenii care nu participã la acþiunile întreprinse de autoritãþi pentru prevenirea inundaþiilor.
Geologul Adrian Stãnicã apreciazã cã strategia pare a fi coerentã, dar rãmîne de vãzut care va fi reacþia populaþiei faþã de prevederile ei: „Se poate pune problema cum se va adapta populaþia localã cerinþelor de exerciþii în caz de inundaþii, dar cred cã, dupã inundaþiile din primãvara ºi vara aceasta, sperietura îi va împinge pe mulþi oameni de la spate sã aplice ceea ce li se spune ºi sã înþeleagã cã toate aceste mãsuri sînt spre binele lor“.

În aºteptarea hãrþilor de risc
Ministerul Mediului urmeazã sã cartografieze toate bazinele hidrografice în cadrul unui program numit Watson. Astfel va rezulta o hartã a riscurilor de producere a inundaþiilor. Pe aceastã hartã, în zonele colorate în roºu vor fi interzise construcþiile. Cu albastru ºi galben vor fi colorate zonele unde se poate construi, dar trebuie luate mãsuri de protecþie împotriva inundaþiilor.
Faptul cã populaþia va ºti unde ºi cum poate construi va fi, deocamdatã, singura utilitate a acestei hãrþi. Oficialii ministerului nu ºtiu ce se va întreprinde în cazul celor aproape 11 mii de construcþii care, se pare, vor fi incluse în zona roºie.
În total, proiectul Watson va costa 154 milioane de dolari, bani care ar urma sã fie obþinuþi din finanþãri strãine.
Proiectul include ºi realizarea unui sistem de supraveghere a barajelor, sisteme de avertizare rapidã ºi dotarea sistemelor de gospodãrire a apelor cu echipamente de intervenþie pentru repararea lucrãrilor hidrotehnice afectate de viituri.
Strategia elaboratã de minister prevede inclusiv amenzi de pînã la 300 de milioane lei vechi pentru cetãþenii care nu participã la acþiunile întreprinse de autoritãþi pentru prevenirea inundaþiilor.

Articol afisat de 1441 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(MN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective