Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 8 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Bãsescu cere Alianþei D.A. sã renunþe la reforma Parlamentului

Bãsescu cere Alianþei D.A. sã renunþe la reforma Parlamentului

Convocînd la Cotroceni reprezentanþi ai PNL-PD-UDMR-PC ºi ai minoritãþilor din Parlament, Traian Bãsescu a mai rezolvat o problemã de casã a coaliþiei guvernamentale. Formaþiunile respective au avut de susþinut un extemporal pe o temã datã pentru acasã, aceea privind reabilitarea clasei politice prin „parlament unicameral“ ºi „vot uninominal“.
Rãspunsurile acestora au fost nuanþate ºi diferite, ceea ce a fãcut ca ºeful statului sã acorde note de trecere numai reprezentanþilor PD ºi PC.
Ca în treacãt, preºedintele ºi-a întrebat invitaþii în ce fazã s-a ajuns cu reforma Parlamentului, respectiv cu Regulamentul celor douã Camere. ªtiind cã vor trebui sã treacã ºi testul întrebãrilor suplimentare, cãpeteniile au rãspuns cã s-au gîndit la o soluþie privind accelerarea dezbaterii celor douã Regulamente.
Soluþia ar fi sã se aprobe propunerea PSD, ca aceste Regulamente sã devinã operabile dupã avizul de constituþionalitate al Curþii Constituþionale.
În acest moment toatã voioºia prezidenþialã a devenit glacialã, Traian Bãsescu declarînd cã Regulamentele au devenit neinteresante ºi cã forþele coaliþiei din Parlament ar fi trebuit sã se axeze doar pe schimbarea din funcþie a celor doi preºedinþi.
Adicã, sã se confecþioneze douã Regulamente mai mici, din cîte un articol, care sã vizeze doar schimbarea din funcþie a preºedinþilor, iar Regulamentele mari sã fie lãsate mai încolo, cînd o fi.
Cu alte cuvinte, toatã mascarada cu reforma Parlamentului nu este decît o cortinã portocalie, în spatele cãreia trebuie sã cadã cei doi lideri din Opoziþie, Nãstase ºi Vãcãroiu. Toatã reforma Parlamentului fiind limitatã astfel doar la schimbarea preºedinþilor celor douã Camere.
Partidele Opoziþiei - PSD ºi PRM, din motive diferite, au refuzat sã serveascã ceaiul prezindeþial la Cotroceni, preferînd Golden Blitz-ul sau Cina creºtinã.
PSD a fost ºocat de echidistanþa politicã ºi slobozenia la gurã a preºedintelui, iar PRM aºteptînd perioada cînd acesta va absolvi testul seriozitãþii.
Una peste alta, consultarea de la Cotroceni, prima de aceastã anvergurã, dupã alegerile din decembrie 2004, putea inaugura o nouã ºi generoasã etapã în politica prezidenþialã, fistichie de altfel pînã acum, dar a fost ratatã, aruncînd ceea ce s-a dorit în derizoriu.
Consultãrile de la Cotroceni, care ar fi trebuit sã asigure un cadru de abordare serioasã, în care preºedintele sã-ºi expunã punctul de vedere asupra reformei Parlamentului, iar partidele sã explice, fiecare în parte, ce poziþie adoptã în acest sens, s-au dovedit inutile. Inutile, pentru cã partidele coaliþiei nu au înþeles, nici de data aceasta, cã trebuiau sã intre pe poarta centralã a Palatului Cotroceni cu vestea cã Opoziþia a fost desfiinþatã.
O consultare realã la Cotroceni nu-ºi mai avea rostul, deoarece partidele, inclusiv cele din Opoziþie, îºi fãcuserã deja cunoscute public opiniile în legãturã cu subiectele afiºate ale preºedintelui, iar strîngerea de mînã a acestuia cu liderii nu ar fi produs nici o modificare de atitudine a acestora.
Îngrãdind consultãrile numai la temele prezindenþiale impuse, prezenþa partidelor la Cotroceni, atîtea cîte au fost, s-a rezumat la un act de condescendenþã faþã de instituþie.
O notã aparte au fãcut liderii PD, care previzibili, ºi-au prezentat salamalecurile ºi temenelele de rigoare, nereuºind sã mascheze, nici de data acesta, cordonul ombilical al preºedintelui Bãsescu.
Episodul consumat al consultãrilor ratate demonstreazã, o datã în plus, cã Traian Bãsescu nu ºi-a intrat în rolul constituþional al preºedintelui mediator, rãmînînd consecvent în rolul de preºedinte jucãtor, formulã atît de dragã acestuia.
Ca preºedinte jucãtor, între Putere ºi Opoziþie, Traian Bãsescu preferã tricoul portocaliu ºi nu poate ºi nici nu vrea sã fie un preºedinte al tuturor românilor, postîndu-se ca arbitru între cele douã echipe.
Dupã ce a atacat într-o vineri, la baionetã, tot ce se numea PSD, ca preºedinte jucãtor, peste 4 zile, într-o marþi, PSD este invitat la Palat, de preºedintele implicat, pentru un monolog de 45 de minute.
Dacã ar trage pe el tricoul de arbitru, aflat între Putere ºi Opoziþie, ºi ar susþine rezolvarea constituþionalitãþii Regulamentelor celor douã Camere, s-ar dezamorsa blocajul din Parlament, unde coaliþia a impus a se lucra pe legi 4 ore pe sãptãmînã ºi pe Regulament 18 ore.
Dar dezgropînd satîrul rãzboiului cu PSD, Traian Bãsescu riscã sã-ºi amputeze orice ºansã de a deveni preºedintele tuturor românilor, ignorînd voinþa unei treimi din electorat.
Pe de altã parte, încãpãþînarea Alianþei D.A. de a insista pe revocarea preºedinþilor celor douã Camere, dublatã de reluarea obsesivã a temei alegerilor anticipate, începe sã semene prea mult cu povestea venirii lupului la stînã, pentru a mai impresiona pe cineva.
Ideea alegerilor anticipate a fost lãsatã sã moarã natural de cãtre Traian Bãsescu, în intervalul dintre douã „vizite de lucru“, de la podul Mãrãcineni ºi dezgroparea temei, resuscitarea ei de cãtre Alianþa D.A. nu creeazã decît imaginea bãtutului pasului pe loc, fãrã ºansa de a avansa.
Declarînd în faþa naþiunii, la orã de maximã audienþã, cã este PERFECT în tot ce face, Traian Bãsescu nu ne mai uimeºte cu cererea sa de a se consulta cu partidele parlamentare pe teme fãrã mizã.
Atîta timp cît Traian Bãsescu nu doreºte sã schimbe tricoul de jucãtor cu cel de arbitru, dovedeºte cã nu are nici un interes în a demonstra cã doreºte stabilitate în þarã ºi respect pentru democraþie.

Articol afisat de 1445 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan BIVOLARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective