Tuica f�cut� la alambic va fi accizat� la grade
• de la 1 ianuarie 2007 b�utura spirtoas� produs� �n gospod�rii va fi accizat� • nu va sc�pa nici tuica pentru consumul propriu • Noul Cod Fiscal, ale c�rui prevederi se vor aplica de la �nceputul anului viitor, stabileste c� tuica care va fi produs� �n gospod�riile proprii va fi accizat�. Productia nu va fi sistat�, dar, pentru aceast� activitate, produc�torii particulari vor trebui s� �ndeplineasc� o serie de conditii, destul de severe. Introducerea accizelor, �nregistrarea la Fisc si sigilarea cazanelor �n perioada de nefolosire s�nt numai c�teva din noile prevederi pentru intrarea �n legalitate. Cea mai dur� dintre obligativit�ti se refer� la nivelul impozit�rii. Fiecare litru de alcool astfel obtinut, tuic� sau p�linc�, va fi taxat ca orice alt� b�utur� alcoolic�, la nivelul de 750 de euro/ hl alcool pur. Pentru cea cu o concentratie mai mic� de 40 de grade, taxa este de 1,5 euro pe litru. Dar numai pentru produc�torii care nu fac mai mult de 50 de litri pe an. Pentru aceia care dep�sesc aceast� cantitate, taxa este dubl�. Schimb�rile s�nt majore, deoarece, p�n� acum, nu erau accizate productiile anuale de sub 300 de litri pe gospod�rie. Efectele aplic�rii acestor accize nu pot fi dec�t cresterea spectaculoas� a preturilor la p�lica autohton�, asta numai dac� produc�torii nu vor fi, cumva, dipusi s� mai renunte la o parte din profit, pentru a a mentine preturile la un nivel acceptabil. Potrivit proiectului de Cod Fiscal, ce va intra �n vigoare �n prima zi a anului viitor, micii produc�tori de tuic� si rachiuri din fructe vor fi obligati s� se �nregistreze la Fisc si s� estimeze cantit�tile obtinute anual. Aceast� prevedere este obligatorie chiar si �n cazul �n care productia nu este pentru comercializare, ci numai pentru consumul propriu. �n plus, instalatiile de productie vor r�m�ne sigilate pe toat� perioada �n care nu s�nt folosite, iar, conform normelor europene, tuica se va putea face doar �n cazane si instalatii de distilare autorizate si avizate sanitar. �n momentul �n care va dori s� porneasc� „furnalul“ si s� fac� tuic�, micul produc�tor va trebui s� solicite �n scris administratiei financiare, �n raza c�reia locuieste, desigilarea instalatiei. Totodat�, va trebui s� mentioneze si tipul de materie prim� care urmeaz� a fi prelucrat�. B�uturile intermediare, aromatizate, vor fi taxate cu 51 de euro pe hectolitru, fat� de 750 de euro pe aceeasi cantitate pentru alcoolul pur. Initial, fostul ministru al agriculturii, Gheorghe Flutur, a intentionat s� treac� tuica �n categoria produselor „traditionale“, fapt care ar fi scutit-o de accizare. �n lipsa lui Flutur, proiectul a r�mas �n aer, iar tuica s-a ales cu accize. Accizarea productiei de tuic� si rachiuri din fructe a micilor produc�tori va pune probleme mari administratiilor fiscale, iar probabilitatea de �ncasare a sumelor datorate pentru �ntreaga productie va fi aproape imposibil�. Asta deoarece o inventarie a acestor cazane nu exist� nic�ieri si este greu de crezut c� t�ranii vor face coad� la Fisc, de la 1 ianuarie 2007, pentru a intra �n legalitate. „Urmeaz� ca produc�torii particulari de tuic� sau p�linc� s� fie luati �n evident�, pentru a putea fi verificati. Ei trebuie s� declare si ce capacit�ti de productie au, ca si cantitatea pe care o fac �n fiecare an, dac� v�nd sau nu produsul obtinut. Vor exista, pe aceast� tem� controale si verific�ri severe, iar acolo unde prevederile nu vor fi respectate, vor fi aplicate amenzi“, a declarat Cristina Ionescu, purt�tor de cuv�nt al Directiei de Finante Neamt. Deschiderea sezonului la tuic� pentru anul viitor va da mari b�t�i de cap finantistilor, ca s� nu mai punem la socoteal� faptul c� o parte din borhotul din productia de prune sau mere a acestui an ar putea intra la cazan �n primele luni ale anului viitor.
|