Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Judetul Neamt poate produce energie fãrã sã polueze

• proiectul derulat de WWE Neamt ar aduce 20 de milioane de euro nereturnabili • trebuie doar sã ridice fabricile de pelete si sã punã în functiune centrale termice care utilizeazã acest tip de combustibil • „este un lucru foarte eficient pentru cã ne dezvoltãm si, în acelasi timp, contribuim la purificarea mediului“, spune vicepresedintele CJ, Dumitru Badea •

Judetul Neamt este beneficiarul unui proiect unic în România, prin care poate deveni punctul cel mai cãutat de tãrile dezvoltate. ÃŽn premierã pentru tara noastrã, Neamtul poate produce energie fãrã sã polueze mediul înconjurãtor si, mai mult, poate primi zeci de milioane de euro pentru cã face acest lucru. Este vorba de proiectul tip „implementare în comun“ (JI), denumit „utilizarea biomasei în producerea de energie în judetul Neamt“, la care s-au angajat România si Danemarca, pentru ca tara noastrã sã se orienteze spre surse de energie alternativã. Subiectul nu este nou. Primii pasi româno-danezi au fost fãcuti în 2003, iar judetul Neamt a intrat pe scenã pe finalul lui 2004. Eforturile au fost întetite anul trecut si anul acesta, cînd s-a semnat protocolul de colaborare între Consiliul Judetean si societatea danezã Danice Invest si s-a înfiintat societatea WWE Neamt. Noutatea este cã abia în urmã cu o sãptãmînã a venit ultimul acord necesar înainte de a se intra în linie dreaptã. Comisia Nationalã pentru Schimbãri Climatice (CNSC) s-a întîlnit, la începutul lunii trecute, cu Gheorghe Nicolae, angajat al CJ Neamt, care s-a ocupat de acest proiect. Dupã ce acesta a sustinut proiectul, Comisia a fãcut o analizã si si-a dat avizul. Pe 23 noiembrie, Ministerul Mediului a trimis în Neamt scrisoarea de aprobare a proiectului JI. Pentru cã, în România, industria a cam fost pusã pe chituci, marii poluatori au dispãrut. De aceea, calitatea aerului este superioarã celei din tãrile foarte dezvoltate. Pentru a mentine echilibrul si a nu spori emisiile de gaze cu efect de serã, Natiunile Unite au semnat un protocol la Kyoto prin care tãrile dezvoltate le ajutã pe cele în curs de dezvoltare sã-si rezolve problemele de ordin ecologic. România are rezerve de crete de carbon enorme si le poate vinde pe bani grei, însã în baza unor proiecte concrete. WWE Neamt deruleazã primul proiect de acest tip din tarã. „A venit aprobarea de la Ministerul Mediului si, cum programul este pînã în 2013, cu posibilitatea prelungirii pînã în 2017, judetul Neamt are alocate 20 milioane de euro pentru cota de carbon. Adicã, luãm bani pentru ce nu poluãm. Asta cu obligatia ca banii sã îi investim tot în centrale termice nepoluante. Este un lucru foarte eficient. ÃŽn primul rînd, contribuie la pãstrarea si purificarea mediului înconjurãtor. ÃŽn al doilea rînd, ne dezvoltãm ca judet. Principalul e sã fim destepti, sã avem realizãri si sã obtinem acesti bani care ni se dau. Pe mãsurã ce ne vom dezvolta, vor veni si mai multi bani“, a declarat Dumitru Badea, vicepresedintele CJ Neamt.
Referindu-se la proiectul a cãrui implementare va fi începutã în Neamt, ing. Gheorghe Nicolae a subliniat: „Proiectul are ca tinte, în judetul Neamt, construirea unor capacitãti de producere a biomasei, adicã fabrica de pelete de la Tarcãu si celelalte douã care sînt în asteptare, precum si realizarea de centrale termice care folosesc acest combustibil pentru scolile din Tarcãu, Sãbãoani, Valea Ursului si Bicaz. Totodatã, va asigura încãlzirea municipiului Roman cu acest tip de energie nepoluantã, precum si în scolile si institutiile din Tîrgu Neamt si Roznov. Singura obligatie pe care o avem este sã punem în functiune minim 16.000 de mega watt pînã la sfîrsitul lui 2008. Scrisoarea de la Comisia Nationalã pentru Schimbãri Climatice, singurul organism din tarã acreditat sã discute problematica cretelor de carbon, este cea care deschide calea unor proiecte benefice atît din punct de vedere al refacerii infrastructurii termice, cît si din cel al pretului energiei termice“.
Dupã calculele fãcute de Guvernele României si Danemarcei, la începutul discutiilor, energia termicã obtinutã prin acest sistem ar urma sã coste pînã în 70% din pretul care era valabil, în tara noastrã, la 1 ianuarie 2006.

Articol afisat de 2438 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective