Muntenii din zona Ceahlau risca sa ramina fara medicamente compensate si gratuite
• unica farmacie din zona nu mai elibereaza medicamente compensate si gratuite, din lipsa de fonduri • pentru ca unitatea nu a consumat bugetul alocat pe iulie, aplicind normele Contractului Cadru, CAS Neamt i-a diminuat sumele aferente fiecarei luni, din august pina la sfirsitul anului • populatia din zona fie isi cumpara medicamentele necesare cu banii jos, fie se deplaseaza pina la Piatra Neamt •
Localnicii din comuna Ceahlau nu isi mai pot procura medicamente compensate si gratuite de la farmacia din localitate, incepind de luna aceasta, deoarece unitatea nu mai are fonduri. Cum aceasta este singura farmacie din zona, bolnavii care trebuie sa isi ia medicamentele necesare tratarii bolilor de care sufera sint obligati fie sa se deplaseze pina la Bicaz, ori chiar Piatra Neamt, fie sa le cumpere cu bani din buzunar. In zona, activitatea economica se reduce doar la exploatarea lemnului si cresterea animalelor, asa ca oamenii nu prea au resurse financiare pentru a-si cumpara medicamentele de care au absoluta nevoie. Cum o buna parte dintre localnici sint virstnici si sufera de afectiuni cardiace, neurologice sau de alte feluri, din putinul pe care il au fac sacrificii si merg sa isi procure medicamentele de la farmaciile din Bicaz care se afla in relatie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate Neamt. Numai ca si acestea au aceleasi probleme cu fondurile, incepind din septembrie, si, ca atare, cei foarte grijulii cu propria sanatate se vad nevoiti sa faca un drum pina la Piatra Neamt.
Problemele legate de fonduri au aparut de luna trecuta, cind normele Contractului Cadru pe 2006 referitoare la modalitatea de finantare a farmaciilor au fost schimbate. Mai exact, acestea prevad ca daca o farmacie a ramas cu fonduri neconsumate intr-o luna, se considera ca nu are adresabilitate si, in consecinta, fondurile fiecareia dintre lunile urmatoare se diminueaza cu suma excedentara.
Banii ramasi neconsumati se impart farmaciilor care si-au consumat sumele initial repartizate de catre CAS Neamt.
„Legile sint legi, trebuie respectate, dar cred ca se pot adapta in functie de necesitati si situatii“
Conform precizarilor facute de catre economist Gabriela Zamfir, directorul de relatii contractuale cu furnizorii din cadrul CAS Neamt, daca o farmacie aflata in relatie contractuala cu forul finantator inregistreaza, timp de trei luni, economii de fonduri mai mari de 50% din valoarea contractului, nu mai primeste bani din redistribuiri. „In cursul lunii iulie, farmacia din Ceahlau a avut repartizat un buget de 170 milioane de lei, din care s-a cheltuit aproape jumatate. Dupa schimbarea normelor, suma ramasa necheltuita a fost scazuta din bugetul fiecarei luni care urmeaza pina la finele anului. In aceste conditii, s-a ajuns in situatia in care farmacia din Ceahlau nu numai ca nu are fonduri, dar trebuie sa recupereze sume care provin din retete eliberate in luna august. Avind in vedere ca unitatea din comuna amintita este singura din zona, adica este izolata, si probleme similare au si citeva farmacii din Bicaz, intentionam sa facem demersuri la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate in sensul ca aceasta sa poata ramine in activitate. Din discutiile cu pacientii, am ajuns sa intelegem cum de nu se cheltuiesc fondurile la farmacia din Ceahlau. Bolnavii merg la consultatii la medici specialisti din Piatra Neamt si, dupa ce ies de acolo cu reteta prescrisa, isi iau medicamentele din Piatra Neamt“, a declarat Gabriela Zamfir.
Nemultumirile bolnavilor din Ceahlau au determinat-o pe farmacista Gabriela Corbu, dirigintele unitatii de aici, sa isi ia inima in dinti si sa intocmeasca un memoriu pe care sa il trimita la Ministerul Sanatatii, prin care sa arate ca existenta acestei farmacii in zona este absolut necesara. „Oamenii de aici, din zona, sint saraci, batrini si bolnavi. Au nevoie de medicamente si este inuman sa ii determini sa mearga la Piatra Neamt pentru a-si ridica medicatia necesara, ori sa ii lasi sa moara din cauza imposibilitatii de a si le cumpara cu bani in mina. Legile sint legi, trebuie respectate, dar cred ca se pot adapta in functie de necesitati si situatii“, a declarat farmacista Gabriela Corbu.
|