Stiti cine decide pretul ghebelor?
• delicioasele ciuperci au ap�rut �n cantit�ti mari prin pietele oraselor • ele se v�nd cam cu 10 lei kilogramul, dar pretul scade pe m�sur� ce se apropie seara • 1 kg de hribi se comercializeaz� cu 20-25 de lei •
De c�teva zile, prin pietele oraselor nemtene e fream�t mare. Ceva mai mare ca-n alte zile deoarece au ap�rut ghebele, iar cump�r�tori s�nt destui, pentru c� e vremea zacusc�i preparate din deliciosul burete de toamn�. La Piatra Neamt, ca o particularitate, vineri, s�mb�t�, duminic� si luni piata a „gemut“ de ciuperci, �n mari cantit�tii, put�nd spune f�r� a exagera c� era vorba de tone, fiind ghebele si hribii. Apoi, �n urm�toarele dou� zile oferta a sc�zut consistent. C�t priveste pretul, el varia functie de or�. Dimineata si p�n� spre ora 16, ghebele erau comercializate cu 10 lei kilogramul, iar hribii cu 20-25 lei. Apoi, pe m�sur� ce se apropia seara, plus c� oferta era mai mare datorit� ciupercarilor sositi cu zecile, pretul mai scade cu 1, 2 sau 3 lei. Asadar, �n cazul �n care vreti s� cump�rati este indicat s� o faceti dup� ora 17. �ncerc�m s� intr�m �n vorb� cu unii dintre comercianti, �ntreb�ndu-i de unde au cules. Invariabil, r�spunsul e unul echivoc: „de la deal“, cu referire la zona montan� sau „din p�dure“. Afl�m totusi c� ciupercile s�nt aduse din zona Lacu Rosu - Gheorgheni, dar si de prin p�durile nemtene. Prin jurul tarabelor improvizate ad-hoc direct pe jos, pe cartoane sau saci de plastic, lumea vorbeste despre retetele cu ghebe. Fie b�rbati, fie femei spun c� vor face zacusc�, altii le conserv� �n otet, cu gogosari, le fierb sau le pun cu sare. C� de, vine postul si m�nc�ruri din ciuperci se pot face multe. „Lumea zice c� s�nt scumpe ghebele si hribii, dar la munca noastr� nu se g�ndeste nimeni. Ciupercile nu le pui �n brazd� si astepti s� le culegi. E greu prin p�dure, efort, umbl�tur�. Facem tov�r�sii, c�te trei-patru si mergem cu masinile la cules. Ne cost� si pe noi toate astea, c� nu cresc buretii la marginea orasului. Bine m�car c� se cump�r�. Nu cantit�ti mari, 5, 6, 7 kile. Rar 10 sau peste“, explica marti, 19 septembrie, un „ghebar“ mai limbut. Alte discutii erau pe tema vremii. Oamenii sperau c� va ploua zilele viitoare (lucru care s-a petrecut miercuri �n zona Piatra Neamt si este posibil s� fie precipatii si ast�zi), pl�nuind iesiri prin p�duri �n c�utarea ciupercilor de sezon. Si la T�rgu Neamt, �n piat� au ap�rut ciupercarii. La fel ca �n capitala judetului marfa e asezat� �n gr�mezi pe nailoane, ori �n l�dite sau genti mari, chiar �n fata halei de legume, pentru ca trec�torii porniti s�-si fac� aprovizionarea c�m�rilor pentru iarn� s� dea cu ochii de bureti. Unii pietari �si caut� clienti pe strad� sau �n magazine, �ncerc�nd s� „m�rite“ toat� cantitatea odat� si s� plece mai repede acas�. V�nz�torii s�nt mai putini fat� de alti ani, de aceea si marfa e mai scump�. Cereau 10 lei pentru un kilogram. „S�nt mai putine ghebe toamna asta, c� nu a plouat. Nu putem nici s� le d�m prea ieftin, c� avem de umblat mult dup� ele“, zice o comercialt� despre care afl�m c�-i de pe la Pipirig. Ne-a m�rturisit c� �n fiecare zi merge dup� bureti, iar �n dimineata urm�toare vine iar cu marfa �n piat�, asa cum procedeaz� toti din breasla ei. Alta oferea doi hribi bonus la o sacos� de ghebe. Nu fixase un pret separat pentru ei, spun�nd c� a fost un noroc c� i-a g�sit. Dac� �n cazul altor categorii de bureti lumea e mai prev�z�toare si nu cump�r� chiar de la oricine, ghebele au avantajul c� pot fi recunoscute usor si de c�tre cei mai putin familiarizati cu ciupercile de p�dure. �n ce priveste alti bureti, cei mai ieftini s�nt p�inisoarele, g�lbiorii, r�svovii si barba caprei - 5-7 lei pe kilogram.
|