Stiti cine decide pretul ghebelor?
• delicioasele ciuperci au apãrut în cantitãti mari prin pietele oraselor • ele se vînd cam cu 10 lei kilogramul, dar pretul scade pe mãsurã ce se apropie seara • 1 kg de hribi se comercializeazã cu 20-25 de lei •
De cîteva zile, prin pietele oraselor nemtene e freamãt mare. Ceva mai mare ca-n alte zile deoarece au apãrut ghebele, iar cumpãrãtori sînt destui, pentru cã e vremea zacuscãi preparate din deliciosul burete de toamnã. La Piatra Neamt, ca o particularitate, vineri, sîmbãtã, duminicã si luni piata a „gemut“ de ciuperci, în mari cantitãtii, putînd spune fãrã a exagera cã era vorba de tone, fiind ghebele si hribii. Apoi, în urmãtoarele douã zile oferta a scãzut consistent. Cît priveste pretul, el varia functie de orã. Dimineata si pînã spre ora 16, ghebele erau comercializate cu 10 lei kilogramul, iar hribii cu 20-25 lei. Apoi, pe mãsurã ce se apropia seara, plus cã oferta era mai mare datoritã ciupercarilor sositi cu zecile, pretul mai scade cu 1, 2 sau 3 lei. Asadar, în cazul în care vreti sã cumpãrati este indicat sã o faceti dupã ora 17. ÃŽncercãm sã intrãm în vorbã cu unii dintre comercianti, întrebîndu-i de unde au cules. Invariabil, rãspunsul e unul echivoc: „de la deal“, cu referire la zona montanã sau „din pãdure“. Aflãm totusi cã ciupercile sînt aduse din zona Lacu Rosu - Gheorgheni, dar si de prin pãdurile nemtene. Prin jurul tarabelor improvizate ad-hoc direct pe jos, pe cartoane sau saci de plastic, lumea vorbeste despre retetele cu ghebe. Fie bãrbati, fie femei spun cã vor face zacuscã, altii le conservã în otet, cu gogosari, le fierb sau le pun cu sare. Cã de, vine postul si mîncãruri din ciuperci se pot face multe. „Lumea zice cã sînt scumpe ghebele si hribii, dar la munca noastrã nu se gîndeste nimeni. Ciupercile nu le pui în brazdã si astepti sã le culegi. E greu prin pãdure, efort, umblãturã. Facem tovãrãsii, cîte trei-patru si mergem cu masinile la cules. Ne costã si pe noi toate astea, cã nu cresc buretii la marginea orasului. Bine mãcar cã se cumpãrã. Nu cantitãti mari, 5, 6, 7 kile. Rar 10 sau peste“, explica marti, 19 septembrie, un „ghebar“ mai limbut. Alte discutii erau pe tema vremii. Oamenii sperau cã va ploua zilele viitoare (lucru care s-a petrecut miercuri în zona Piatra Neamt si este posibil sã fie precipatii si astãzi), plãnuind iesiri prin pãduri în cãutarea ciupercilor de sezon. Si la Tîrgu Neamt, în piatã au apãrut ciupercarii. La fel ca în capitala judetului marfa e asezatã în grãmezi pe nailoane, ori în lãdite sau genti mari, chiar în fata halei de legume, pentru ca trecãtorii porniti sã-si facã aprovizionarea cãmãrilor pentru iarnã sã dea cu ochii de bureti. Unii pietari îsi cautã clienti pe stradã sau în magazine, încercînd sã „mãrite“ toatã cantitatea odatã si sã plece mai repede acasã. Vînzãtorii sînt mai putini fatã de alti ani, de aceea si marfa e mai scumpã. Cereau 10 lei pentru un kilogram. „Sînt mai putine ghebe toamna asta, cã nu a plouat. Nu putem nici sã le dãm prea ieftin, cã avem de umblat mult dupã ele“, zice o comercialtã despre care aflãm cã-i de pe la Pipirig. Ne-a mãrturisit cã în fiecare zi merge dupã bureti, iar în dimineata urmãtoare vine iar cu marfa în piatã, asa cum procedeazã toti din breasla ei. Alta oferea doi hribi bonus la o sacosã de ghebe. Nu fixase un pret separat pentru ei, spunînd cã a fost un noroc cã i-a gãsit. Dacã în cazul altor categorii de bureti lumea e mai prevãzãtoare si nu cumpãrã chiar de la oricine, ghebele au avantajul cã pot fi recunoscute usor si de cãtre cei mai putin familiarizati cu ciupercile de pãdure. ÃŽn ce priveste alti bureti, cei mai ieftini sînt pîinisoarele, gãlbiorii, rîsvovii si barba caprei - 5-7 lei pe kilogram.
|