Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2017
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Iulie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

La Turn si la TT, seri cu muzicã de înaltã clasã

Sapte seri cu muzicã de mare clasã se anuntã pentru publicul care va dori sã se bucure de oferta noi editii a Festivalului International Vacante Muzicale, eveniment organizat pentru a 44-a oarã. Manifestarea începe duminicã, 2 iulie, urmînd a se încheia pe data de 8. Dupã cum a declarat Carmen Nastasã, directorul Centrului pentru Culturã si Arte Carman Saeculare, institutie care organizeazã festivalil cu sprijinul Consiliului Judetean, au fost invitati pentru a evolua pe scenã de artisti de mare valoare. „Am încercat împreunã cu directorul artistic al Festivalului, doamna conf. univ. dr. Mihaela Spiridon, sã realizãm un program variat care sã ofere publicului în fiecare searã cîte un gen diferit si sã ne adresãm astfel unei categorii cît mai largi de public atît sub aspectul vîrstei, cît si al gustului muzical. Noutãtile din acest an sînt reprezentate de seara de tango argentinian cu Analia Selis si formatia ei si o searã de muzicã crossover sustinutã de tenorii Marcel Pavel, Vlad Miritã si Andrei Lazãr acompaniati de cãtre Filarmonica Mihail Jora din Bacãu. Mai avem ca invitati Orchestra Sinfonicã de Tineret Naissus din Nis, Serbia, Orchestra Simfonicã a Filarmonicii Chisinãu, Corul Academic Radio, Ansamblul Traffic Strings, ansamblul folcloric profesionist Cindrelul - Junii Sibilului, formatia de jazz Pop Goes Jazz a lui George Natsis si artistii Cellia Costea, Rãzvan Suma, Horia Mihail, Andrei Gologan, Ion Bogdan Stefãnescu“, a declarat Carmen Nastasã, directoarea Centrului Carmen Saeculare. Respectînd traditia editiilor precedente, Vacantele Muzicale 2017 vor avea cuprinse în program si cursuri de mãiestrie, invitati pentru a le conduce fiind Verona Maier (muzicã de camerã) si Ion Bogdan Stefãnescu (flaut). Evenimentele din cadrul Vacantelor 2017 vor avea loc zilnic, la TT, de la ora 19 si în Piata Turnului, de la ora 21, intrarea fiind liberã. Mihaela Spiridon, directorul artistic al festivalului, a tinut sã precizeze cã asa cum s-a întîmplat si la editiile anterioare, la alegerea artistilor s-a avut mare atentie pentru „aducerea valorilor acasã“, adicã români extrem de cunoscuti peste hotare vor cînta pentru publicul nemtean.

Cîte ceva despre artisti

Ziua de luni, 3 iulie, va reprezenta un nou început în domeniul artistic local, pentru cã, de la ora 19, la TT, va începe Seara tînãrului artist nemtean, iar Andrei Gologan va evolua la pian, instrument nou achizitionat, care va fi folosit pentru prima datã. Instrumentul a fost cumpãrat de cãtre Centrul Saeculare cu fonduri de la Consiliul Judetean. Festivitatea de deschidere va avea loc duminicã, la ora 21, în Piatra Turnului, acolo unde va fi sustinut un concert simfonic de cãtre Orchestra simfonicã a Filarmonicii Nationale Serghei Lunchevici Chisinãu, dirijor - Mihail Agafitei, solist - Ion Bogdan Stefãnescu, flaut. Se va cînta Uvertura Egmont op. 84 (Ludwig van Beethoven), Concert în Re Major KV 314 pentru flaut si orchestrã (Wolfgang Amadeus Mozart), Simfonia nr. 5 în do minor op. 67 (Ludwig van Beethoven). Colectiv emerit din Moldova, orchestra amintitã a fost fondatã în 1930. Pe parcursul activitãtii sale, a avut rolul de emisar al artei si culturii, devenind, în timp, unul dintre ansamblurile de vîrf din tarã. Acum, ea reuneste un grup de peste 80 de instrumentisti profesionisti, constituind un organism cu bogate traditii muzicale si o activitate concertisticã intensã. În ceea ce-l priveste pe Mihail Agafita, este un valoros reprezentant al tinerei generatii de dirijori, sustinînd, în decursul a 20 de ani, circa sase sute de concerte simfonice si spectacole de operã si balet alãturi de colective din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Cehia, Ucraina si Belarus, precum si diverse turnee în Grecia, Portugalia, Italia, Franta, Malta si Tunisia. Ion Bogdan Stefãnescu este absolvent al Universitãtii Nationale de Muzicã din Bucuresti, Facultatea de Interpretare Muzicalã - sectia Flaut - la clasa prof. Virgil Frâncu (1993). A obtinut diploma de Master of Music la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign, SUA (1995), unde l-a avut ca profesor pe renumitul flautist englez Alexander Murray. În paralel cu studiile de masterat, a activat, în cadrul Universitãtii Illinois, în calitate de asistent al profesorului amintit. Este doctor în muzicã din anul 2002, cînd a obtinut înalta calificare profesionalã la Universitatea de Muzicã din Bucuresti, avîndu-l ca profesor îndrumãtor pe compozitorul Octavian Nemescu. Cu toate acestea consemnate, credem cã publicul care va asista la Vacante Muzicale 2017 va avea parte de reprezentatii de mare calitate.

Articol afisat de 1809 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective